Dünden bugüne mobil oyunlar – 2 -N-Gage devrimi

0

Doksanlı yılların sonuyla birlikte hem bilgisayar oyunları hem de cep telefonu oyunları yani mobil oyun dünyası şekil değiştirmeye başladı. Üç boyutlu grafiklerin hayatımıza girmesi ve Java temelli oyunlar değişimin ilk işaretiydi.

Cep telefonu ekranları yine bu dönemde uzadı ve yaklaşık 2 inç gibi bir boyuta yükseldi. Kameralı telefonlar nedeniyle büyüyen ekranlar mobil oyunlar için de yeni imkanların önünü açtı. Nokia ise bu yeni çağa N-Gage oyunları ile yine damga vurmak istiyordu.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 1- Nokia çağı

N-Gage efsanesi ve yeni bir mobil oyun çağı

Yılan oyunuyla başlayan mobil oyun macerası, Java tabanlı oyunlar ile daha da çeşitli hale geldi. Bir taraftan Nokia 2003 yılında piyasaya sürdüğü ilk oyun telefonu N-Gage ile hiç bilinmeyen bir yola girdi. Şimdiye kadar bir el konsolu ile cep telefonu ilk defa bir araya geliyordu.

Nokia N-Gage ne yazık ki hem tasarımı hem de oyunlarının fiyatları nedeniyle başarısız oldu. Özellikle SD Card gibi dönemin pahalı bir donanımında satılan orijinal oyunlar oldukça pahalıydı.

N-Gage‘in kelebek tasarımı, kullanımını da zorlaştırdı. O dönemde kimse bu kadar büyük bir telefon kullanmak istemiyordu. Bu yılların aksine 2000’lerin başında telefonların cebe sığması çok daha önemliydi.

Küle dönen N-Gage’den bir efsane doğuyor: Asphalt

N-Gage başarısızlığına rağmen bu proje ile hayatımıza giren önemli bir mobil oyun vardı. Bugünün en iyi mobil yarış oyunu Asphalt serisi ilk olarak N-Gage ile karşımıza çıktı. Aslında Nintendo DS için geliştirilen Asphalt Urban GT, Nokia N-Gage için de piyasaya sürüldü.

Doksanlı yıllara damgasını vuran oyunlar – 7

N-Gage ile istediği başarıyı elde edemeyen Gameloft ve Ubisoft hem PC pazarına açılmaya hem de Sony Ericsson gibi farklı markalar için de oyunu hazırlamaya karar verdi.

Asphalt, yarış oyunları arasında engellerden uçan arabaları, fantastik haritaları ve eğlenceli oynanışıyla ayrılıyordu. Her ne kadar Java tabanlı ilk oyunlar şimdinin Asphalt serisinin yanına yaklaşamıyor olsa da, oyunun ilk temel oynanışını oluşturdu.

Oyunda şehir içinde yüksek hız yapan otomobille bir taraftan yarışı kazanmaya bir taraftan ise polislerden kurtulmaya çalışıyordunuz. Java oyunlar grafik açısından 3 boyutlu gibi görünse de aslında 2,5 D dediğimiz ara bir grafik kalitesine sahip. Ancak Nintendo DS için geliştirilen Asphalt Urban GT çok daha gelişmiş grafik özellikleriyle karşımıza çıktı.

Mobil oyunlar bir anlamda bilgisayar oyunlarının bir nesil öncesi grafik performanslarına sahip. Günümüzde ise mobil oyunlar bu farkı daha hızlı kapatmaya başladı.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version