Call of Duty Mobile ve Battle Royale karşısında yeni bir yol: Çok oyunculu savaş
Call of Duty Mobile şimdiye kadar mobil dünyada olmayan bir şeyi keşfetmiş değil. Sadece FPS tarzı mobil oyunlar çok oyunculu maç yapmak gibi seçenekleri pek de kullanmıyordu. Aslında bu CS:GO ile başlayan terörist ve anti terör birimi savaşlarının mobil dünyaya taşınmasıydı.
Tabii ki bu oyun modunun trend haline gelmesi ancak Call of Duty gibi oyun dünyasında önemli bir yere sahip savaş oyunu serisi ile olabilirdi. Counter Strike ise mobil oyun dünyasının gelişen atmosferine hiç girmeye çalışmadı. Bu boşluktan iyi yararlanan Activision, PUBG ile Battle Royale pazarında önemli başarıya imza atan Tencent ile kendi mobil oyununu geliştirdi. Aslında Battle Royale moduyla PUBG ve Fortnite ile aynı kulvarda yer alan oyun, Çok Oyunculu Savaş modu ile kendisine farklı bir kapı açtı.
Neredeyse her ay yeni bir sezon ve yeni modlarla karşımıza çıkan mobil oyun, oyuncuların belli bir skora ulaşması ya da belli hedefleri ele geçirmesi üzerine odaklı. Tabii ki bu kazanma sistemleri Call of Duty Mobile‘ın ortaya çıkardığı modlara göre değişiyor.
Call of Duty Mobile sonrası aynı yoldan gitmek isteyen bir çok oyun oldu. Ancak bu alanda oyunun pek bir rakibi yok. Battle Royale tarafında ise Call of Duty Mobile biraz daha zayıf kalıyor. Ancak oyun ortaya çıktığı 2019 yılından beri mobil oyun dünyasında fark yaratan ve mobil trendleri belirleyen oyunlar arasında.
Call of Duty Mobile, PUBG ve Fortnite ile hem aynı kulvarda hem de kendi yolunu oluşturan bir yapıda. Oyun bu anlamda fark yaratan mobil oyunlar arasında önemli bir yerde. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için de COD Mobile kısa sürede önemli oyunlardan biri haline geldi.
League of Legends: Wild Rift ve mobil dünyasında MOBA devri
League of Legends, on yılı aşkın bir süredir oyun dünyasında. Çok oyunculu savaş arenası oyunları arasında ön plana çıkan LOL, kısa bir süre önce mobil oyun dünyasına girdi. Mobil oyun dünyası özellikle FRP tarzı oyunlar konusunda oldukça kısıtlı ve kart oyunlarına dayalı oyunlarla ön plandaydı. League of Legends ise uzun süredir kendinden beklenen adımı attı ve bu boşluğu doldurdu.
Blizzard’da aslında bu boşluğu doldurmak adına uzun süredir Diablo Immortal üzerinde çalışıyor. Her ne kadar belli bir arena üzerinde savaş yapma üzerine olmasa da, FRP tabanlı mobil oyun pazarı ciddi anlamda büyük potansiyele sahip. Elder Scrolls: Blade‘de online savaş olmasa da görev odaklı ve FPS görüş açısıyla bu pazarda var olmanın peşinde. Ancak Blades şimdiye kadar pek de vadettiği devrime neden olamadı. Diablo Immortal sonrasında ise birçok FRP tabanlı oyunun da bu pazara adım atması muhtemel.
League Of Legends ise Wild Rift ile bu pazarda rakipsiz değil. Özellikle son dönemde ortaya çıkan Pokemon Unite önemli rakipler arasında. Buna karşın 2009 yılından beri bilgisayar dünyasında olan ve kemik bir kitleye hitap eden oyun önemli avantajlara sahip.
Bunlardan en önemlisi ise bu oldukça büyük kemik kitlenin de Wild Rift ile mobil dünyaya geçiş yapması. Tabii ki LOL‘ün bilgisayar ve mobil versiyonu arasında farklar var. Buna karşın akıllı telefonların taşınabilir yapısı mobil oyun dünyasını da ön plana çıkarıyor.
LOL, her ne kadar bilgisayar dünyasında önemli bir yerde olsa da kısa bir sürede fark yaratan mobil oyunlar arasında yerini aldı. Her ne kadar dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde önemli bir yere gelmesi için erken olsa da Wild Rift ile bu yolda ilerliyor.
LoL Wild Rift ekibi leş, her el mutlaka afk ve feeder toxic playerlar denk geliyor, adam gibi ceza vermiyorlar sadece 10 dakika dereceli girememe cezası veriyorlar. 10 dakika sonra aynı adam yine denk geliyor ve sinir krizi geçiriyorsunuz. Aylardır ses sorununu bile çözmedi Riot. Arena of Valor daha başarılı, oyunun yapay zekası da gelişmiş, anında toxic playerları algılayıp cezayı veriyor. Aynı Tencent çatısı altında ekip farkları bariz belli. Başlamak isteyenlere duyurulur 🙂
Bence Pokemon Go çokta akıllıca bir seçim değil