Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Dünden bugüne mobil oyunlar 6 – Fark yaratanlar

Ana sayfa / Mobil Oyun

Yılan oyunuyla başlayan mobil oyun yolculuğu bugün çok daha heyecan verici bir hale geldi. Yüksek grafikler, FPS tipi oyunların artması, online oyunlar ve AR teknolojisi, mobil oyunlarla ilgili bildiğimiz her şeyi değiştirdi. İşte bu yeni döneme damga vuran ve fark yaratan mobil oyunlar ve trendler, dosyamızın bu haftaki konusu.

Mobil oyun dünyasında tüm taşları yerinden oynatan ilk adımı Pokemon Go attı. İlk başarılı AR destekli mobil oyun olan Pokemon Go, en çok indirilen mobil oyun rekorlarını da egale etti. Şu anda ise listenin başında ise Roblox yer alıyor.

338 TL’lik uygulama ve oyun geçici süreyle ücretsiz oldu!

Google Play Store, toplam değeri 338 TL olan Android oyun ve uygulamalarını ücretsiz yaptı. İşte kampanya detayları.

Mobil oyun dünyasını değiştiren ve fark yaratan mobil oyunlar

Pokemon Go’nun bu adımı sonrası mobil oyun dünyası hiç olmadığı şekilde değişti. Daha önce zaman geçirmelik oyunların tasarlandığı mobil dünya artık oyun trendlerini belirleyen noktaya gelmeye başladı.

Bu sayede bilgisayar oyunlarında başlayan Battle Royale çılgınlığı da kısa sürede mobil dünyaya taşındı. Son yıllarda ise bilgisayar dünyasına damga vuran FRP oyunlar tek tek mobil dünyaya taşınmaya başladı. Tabii ki online oyun dünyasının da son yıllarda kazandığı ivmeyi görmezden gelmemek gerekiyor. İşte dünden bugüne mobil oyunlar tarihi serimizin son dosyası ve fark yaratan mobil oyunlar.

Dünden bugüne mobil oyunlar 5 – Oyun içi satın alma

Dünden bugüne mobil oyunlar tarihi, oyun içi satın alma ile devam ediyor. Bu yeni mobil oyun dönemi, kısa sürede dev bir pazara dönüştü.

Pokemon Go ve AR oyun çılgınlığı

Henüz AR teknolojisinin akıllı telefonlara yeni yeni geldiği 2016 yılında, Niantic 2014 yılından beri beklenen Pokemon oyunuyla karşımıza çıktı. Doksanların sonunda çocuk ya da genç olmuş herkesin en büyük hayallerinden biri Pokemon avına çıkmaktı.

Pokemon Go oyun içi görüntüleri

Bir dönemin en büyük fenomeni olan Pokemon, Nintendo dünyasında uzun yıllardır yer alıyordu. Özellikle Japonya ve ABD’de büyük hayran kitlesi olan Pokemon için artık bir mobil oyunun çıkması elzem olmuştu. Ancak kimse adını bile duymadığı bir firmadan böyle bir atak beklemiyordu.

Nintendo, Pokemon Company ve Niantic ortaklığıyla geliştirilen oyunda Google Haritalar ve konum servislerinin de büyük bir etkisi var. Pokemon Go ilk defa Google Haritalar sistemini oyun içine gömmeyi başardı. Bu sayede konum izni ve GPS üzerinden kişinin haritada ki gerçek konumu belirleniyordu.

Oyun, temel olarak evin içinde ya da sokakta dolaşırken Pokemon avlamanıza izin veriyor. Tek yapmanız gereken ise oyuna kaydolup profil açmak. Ancak uzun süre yani tam beş yıldır Pokemon Go, Türkiye’de yer almıyordu. Dışarıdan yükleyerek oynanan mobil oyun yaz sonuna doğru sonunda Türkiye’ye de geldi.

Pokemon Go, bugün halen önemli mobil oyunlar arasında. Bu anlamda Pokemon Go‘nun akımını takip eden birçok oyunda ardından geldi. Walking Dead: Our World ya da Witcher: Monster Slayer gibi oyunlar takip etti. Walking Dead AR oyunu pek başarılı olmasa da Witcher AR belli bir başarı kazanmaya başladı.

Pokemon Go, her ne kadar yeni olsa da fark yaratan hamlesi ile dünden bugüne en iyi mobil oyunlar listesinde önemli bir köşe taşı haline geldi.

PUBG, Fortnite kapışması ve Battle Royale çılgınlığı

Mobil oyun trendleri arasında en önemlilerden birisi Battle Royale. Bugünlerde eski popülaritesini kaybetmiş olsa da Battle Royale halen en önemli mobil oyun trendleri arasında. PUBG ile 2016 yılında erken erişim ile başlayan yolculuk, 2017 yılında ise tam sürüm ile zirveye taşındı. Ancak PUBG bilgisayar dünyasının yeni CS:GO’su olmanın yanında gözünü mobil dünyaya da dikti. Kısa süre içinde yani 2017 sonunda PUBG Mobile‘de karşımıza çıktı.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 4 – Yüksek grafik çağı

Dünden bugüne mobil oyunlar dosyamızda geldik yüksek grafikli oyunlar çağına! İşte günümüz oyunlarına ışık tutan ilk yüksek grafik denemeleri...

Aslında hem PUBG hem de Fortnite uzun süredir geliştirilen ve Unreal Engine ile geliştirilen yeni nesil iki oyun. Oyunlar bu anlamda gerçeklikleri ile ön plana çıktı. Bu yeni oyun motoru Epic Games tarafından geliştirildi. Fortnite ve Fortnite Mobil ile Epic Games özellikle Apple tarafında en çok gelir elde eden mobil oyunlardan biri oldu. PUBG ile bu konuda büyük yarışa giren oyun Battle Royale türünde en büyük rekabetin de fitilini ateşledi.

PUBG, oyun içi görüntü

Battle Royale türü aslında MMORPG oyunlardan bildiğimiz büyük klan savaşlarını bir şekilde tek bir oyuna sıkıştırıyordu. Toplam 100 kişinin hayatta kalmaya çalıştığı, düştüğü yerde cephane topladığı Battle Royale oyunları kısa sürede büyük beğeni topladı. PUBG ve Fortnite oyun içi satın alma için aslında yeni bir yol keşfetti. Oyuncuların şikayet ettiği para verenin öne geçtiği eşitsiz mobil oyun sistemi bu mobil oyun türüyle bir nevi ortadan kalktı.

Fortnite ve yeni bir Battle Royale deneyimi

Tabii ki yine para vererek bu oyunlarda önemli avantajlar elde etmeniz mümkün. Bununla birlikte Battle Royale türünde tüm oyuncular eşit bir şekilde oyuna başlıyor ve oyun başarısı tamamen iyi bir savaş stratejisine bağlı. Hatta bazen oyunun sonuna kadar iyi saklanan ve uçakla atılan paketlere ulaşabilen oyuncular da şanslı olabiliyor. Battle Royale oyunları ise bunu önlemek adına daralan savaş alanı ile oyunu kişi sayısı azaldıkça daha kıyasıya hale getiriyor.

Fortnite, oyun içi görüntü

Fortnite ise biraz daha karmaşık yapıda. Oyunda başarılı olabilmek için yapılar inşa etmeniz önemli. Bu anlamda da oyunda uzun süredir bulunan ve bu yeteneklerini geliştiren karakterler ön plana çıkıyor. Tabii ki PUBG ve Fortnite dışında da önemli Battle Royale oyunları var. Ancak bu iki oyun, mobil oyun dünyasında fark yaratan bir trendin ilk fişeğini ateşlemeleri açısından önemli yere sahip.

PUBG ve Fortnite bu yeni mobil oyun trendi ile fark yaratan mobil oyunlar listesinde önemli bir yerde. Bu anlamda da dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için de bu dönem yeni bir devrin başlangıcı oldu.

Call of Duty Mobile ve Battle Royale karşısında yeni bir yol: Çok oyunculu savaş

Call of Duty Mobile şimdiye kadar mobil dünyada olmayan bir şeyi keşfetmiş değil. Sadece FPS tarzı mobil oyunlar çok oyunculu maç yapmak gibi seçenekleri pek de kullanmıyordu. Aslında bu CS:GO ile başlayan terörist ve anti terör birimi savaşlarının mobil dünyaya taşınmasıydı.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 3 – Akıllı telefon çağı

Dünden bugüne mobil oyunlar dosyamızda sıra geldi akıllı telefonlara. Akıllı telefonlarla birlikte mobil oyun dünyası yeni bir yol ayrımına girdi.

Tabii ki bu oyun modunun trend haline gelmesi ancak Call of Duty gibi oyun dünyasında önemli bir yere sahip savaş oyunu serisi ile olabilirdi. Counter Strike ise mobil oyun dünyasının gelişen atmosferine hiç girmeye çalışmadı. Bu boşluktan iyi yararlanan Activision, PUBG ile Battle Royale pazarında önemli başarıya imza atan Tencent ile kendi mobil oyununu geliştirdi. Aslında Battle Royale moduyla PUBG ve Fortnite ile aynı kulvarda yer alan oyun, Çok Oyunculu Savaş modu ile kendisine farklı bir kapı açtı.

Call of Duty Mobile, çoklu savaş modu oyun içi görüntü

Neredeyse her ay yeni bir sezon ve yeni modlarla karşımıza çıkan mobil oyun, oyuncuların belli bir skora ulaşması ya da belli hedefleri ele geçirmesi üzerine odaklı. Tabii ki bu kazanma sistemleri Call of Duty Mobile‘ın ortaya çıkardığı modlara göre değişiyor.

Call of Duty Mobile sonrası aynı yoldan gitmek isteyen bir çok oyun oldu. Ancak bu alanda oyunun pek bir rakibi yok. Battle Royale tarafında ise Call of Duty Mobile biraz daha zayıf kalıyor. Ancak oyun ortaya çıktığı 2019 yılından beri mobil oyun dünyasında fark yaratan ve mobil trendleri belirleyen oyunlar arasında.

Call of Duty Mobile, PUBG ve Fortnite ile hem aynı kulvarda hem de kendi yolunu oluşturan bir yapıda. Oyun bu anlamda fark yaratan mobil oyunlar arasında önemli bir yerde. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için de COD Mobile kısa sürede önemli oyunlardan biri haline geldi.

League of Legends: Wild Rift ve mobil dünyasında MOBA devri

League of Legends, on yılı aşkın bir süredir oyun dünyasında. Çok oyunculu savaş arenası oyunları arasında ön plana çıkan LOL, kısa bir süre önce mobil oyun dünyasına girdi. Mobil oyun dünyası özellikle FRP tarzı oyunlar konusunda oldukça kısıtlı ve kart oyunlarına dayalı oyunlarla ön plandaydı. League of Legends ise uzun süredir kendinden beklenen adımı attı ve bu boşluğu doldurdu.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 2 -N-Gage devrimi

Mobil oyunlar 2003 yılında büyük değişime uğradı. Oyun dünyası akıllı telefon çağına ilk adımı N-Gage ile attıklarının henüz farkında değildi.

Blizzard’da aslında bu boşluğu doldurmak adına uzun süredir Diablo Immortal üzerinde çalışıyor. Her ne kadar belli bir arena üzerinde savaş yapma üzerine olmasa da, FRP tabanlı mobil oyun pazarı ciddi anlamda büyük potansiyele sahip. Elder Scrolls: Blade‘de online savaş olmasa da görev odaklı ve FPS görüş açısıyla bu pazarda var olmanın peşinde. Ancak Blades şimdiye kadar pek de vadettiği devrime neden olamadı. Diablo Immortal sonrasında ise birçok FRP tabanlı oyunun da bu pazara adım atması muhtemel.

LOL Wild Rift oyun içi görüntü

League Of Legends ise Wild Rift ile bu pazarda rakipsiz değil. Özellikle son dönemde ortaya çıkan Pokemon Unite önemli rakipler arasında. Buna karşın 2009 yılından beri bilgisayar dünyasında olan ve kemik bir kitleye hitap eden oyun önemli avantajlara sahip.

Bunlardan en önemlisi ise bu oldukça büyük kemik kitlenin de Wild Rift ile mobil dünyaya geçiş yapması. Tabii ki LOL‘ün bilgisayar ve mobil versiyonu arasında farklar var. Buna karşın akıllı telefonların taşınabilir yapısı mobil oyun dünyasını da ön plana çıkarıyor.

LOL, her ne kadar bilgisayar dünyasında önemli bir yerde olsa da kısa bir sürede fark yaratan mobil oyunlar arasında yerini aldı. Her ne kadar dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde önemli bir yere gelmesi için erken olsa da Wild Rift ile bu yolda ilerliyor.

Pandemide büyüyen iki hazine: Roblox ve Among Us

Mobil oyun dünyasında fark yaratan oyunlar arasında son dönemde çıkışa geçen Roblox ve Amon Us‘u saymadan olmaz. Tabii ki bu iki oyunda bilgisayar dünyasında asıl ününe kavuştu. Ancak bugün Roblox, dünyanın en çok indirilen mobil oyunu rekorunun da sahibi.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 1- Nokia çağı

Teknolojinin gelişimini anlattığımız serimizde sıra geldi mobil oyun tarihine. Yılan oyunu ile başlayan macerayı sizler için derledik.

İki oyun tabii ki birbirinden farklı özelliklerde. Buna karşın ikisinin de yükselişinde pandeminin payı büyük. Evde zaman geçirmek zorunda kalan insanlar, bu dönemde çok fazla bilgisayar ve mobil oyunlara ilgi gösterdi. Tabii ki Roblox‘un bu kadar büyük bir trend haline gelmesinde Minecraft‘ın da rolü büyük. Mobil dünyada yüksek ücretli olan Minecraft, ücretsiz olan Roblox‘un bu anlamda önünü açtı.

Roblox, oyun içi görüntü

Roblox, 2006 yılında ilk olarak piyasaya çıktı. Yani oldukça eski bir platform. Platform diyoruz çünkü bu dünyada kodlar yazarak kendi oyununuzu yapabiliyorsunuz. Bir çok küçük geliştiricinin ilk kodlarını yazdığı ve denemeler yaptığı bu platform bu anlamda dev bir metaverse dünyaya dönüştü.

Evet Facebook tarafından reklamı yapılan ve uğruna şirketinin ismini değiştirdiği sanal evren deneyimini Roblox ile yaşayabilirsiniz. Tabii ki VR ya da AR ile bu dünyaya dalmak henüz mümkün olmasa da, bu eksiğin giderilmemesi için hiç bir neden yok gibi görünüyor.

Among Us ve yeni bir oyun deneyimi

Yeni bir mobil oyun deneyimi sunan Among Us ise kendi evrenine tam olarak sahip olmasa da, pandemide bir dönem büyük bir mobil oyun trendine neden oldu. Among Us her ne kadar bilgisayar dünyasında ün yapmış olsa da 2018 yılında ilk olarak Android ve iOS platformu için yayınlandı.

Bilgisayar dünyasında 2020 yılında büyük bir ses getiren uzay temalı oyun aslında çok basit bir senaryo üzerine kurulu. Çoklu oyuncu destekli olan Among Us, 4 ile 10 kişi arasında oynanabiliyor. Her oyunda en fazla üç oyuncu Impostor yani sahtekar olarak seçiliyor.

Among Us, oyun içi görüntü

Kalan oyuncular ise uzay gemisinin mürettebatı olarak görev yapıyor. Mürettebat, gizli sahtekar oyuncuları belirlemeye ve görevleri gerçekleştirmeye çalışıyor. Sahtekar oyuncular ise mürettabatı öldürmeye ya da sabotajla görevleri engellemeye çalışıyor.

Roblox ve Among Us fark yaratan basit ama önemli özellikleriyle pandeminin parlayan yıldızları haline geldi. Roblox‘un yıldızı ise bu anlamda halen sönmüş değil. Bu anlamda iki oyunda basit ama sosyal yapılarıyla dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için önemli bir yere sahip olacak.

Mobil oyun dünyasında fark yaratan ve kendi yollarını kendileri çizen mobil oyunları bir araya getirmeye çalıştık. Peki sizce bu listeye eklememiz gereken başka önemli oyunlar var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Yorum Ekleyin