Nintendo adındaki Japon firma, 31 Temmuz 1989’da, dünyaya inanılmaz bir hediye sundu: Portatif oyun konsolu. Gameboy, basit el Tetris’leri veya Space Invaders’lara benzemiyordu, binlerce oyuna destek verip oyun severlere keyifli anlar yaşattı, hatta bağımlılık yarattı.


Her şeyi başlatan cihaz Gameboy

Oyun Çocuğu Çağı

Gameboy Color, Gameboy Advance ve nicesi derken, ezeli rakip Sony, portatif oyun konsollarının ne kadar karlı bir pazar olduğunu keşfetti. 2003 yılındaki E3 fuarında, yeni nesil portatif oyun konsolunu tanıtmaya karar verdi. Maalesef tam bir fiyasko yaşandı ve Sony PSP (PlayStation Portable) için buroşür dağıtmaktan ileri gidilemedi.

{pagebreak::Bir Efsane Geliyor}

Bir Efsane Geliyor

Bir sene sonraki E3 fuarında ise bu fiyasko unutuldu. Çünkü Japon firmanın portatif oyun konsolu resmen tanıtıldı. Aralık 2004’te Japonya, 25 Mart 2005’de ise diğer pazarlarda satışa sunuldu. PlayStation Portable’da UMD denilen (Universal Media Disc) formatı kullanılıyordu. 


PSP 1000

Klasik Sony PSP (PSP 1000 olarak da bilinir), 333 MHz işlemci, 32 MB RAM, 480 × 272 piksellik, 16.7 milyon renk destekli LCD ekrana sahipti. Yetenekliydi ama öyle ölümcül bir düşmanı vardı ki; ne kadar başarılı olursa olsun sönük kalıyordu.

{pagebreak::Nintendo DS – Sony PSP Düellosu}

Nintendo DS – Sony PSP Düellosu

Sony PSP ile hemen hemen aynı tarihlerde piyasaya sürülen Nintendo DS, teknik açıdan rakibinin biraz gerisinde olmasına rağmen, yüksek keyif faktörü ile dikkat çekiyordu. Sonuç mu? Nintendo DS, dünyada 145 milyon adetlik satış rakamına ulaşırken, Sony PSP yarısına bile ulaşamayıp 67 milyonda kaldı.


PSP 3000

Sony, rakibine ulaşmak için daha hafif, daha güçlü ve daha ince bir modeli satışa sundu: Dahili mikrofona sahip bu cihaz, PSP 3000 olarak biliniyordu ve Kuzey Amerika ile İngiltere’deki satışları ikiye katladı. Maalesef, DS, DS Lite ve DSi gibi rakiplere ulaşmak hala mümkün değildi.

{pagebreak::PSP Go ve Yeni Nesil}

PSP Go ve Yeni Nesil

Sony’nin, belki de en büyük hayal kırıklığı PSP Go ile gerçekleşti. PSP 1000’den yarı yarıya hafif ve küçüktü. UMD kullanmaması büyük tepkilere yol açtı. 16 GB GB flash bellek ile yetinmeyi seçti. WiFi, USB, Bluetooth gibi iletişim bağlantılarına sahipti ama satışlarda kendinden bekleneni asla veremedi.

Rakip Çok Güçlü

Şimdiyse, son düello başlıyor. Nintendo çok başarılı DS ailesinin ardından 3DS’i piyasaya sürdü. Gözlüksüz 3 boyut sunan taşınabilir konsol, ilk gününde, yalnızca Japonya’da 400.000’den fazla sattı.

NGP (PSP2) Prototip

Sony’nin yanıtı ise 2011 son çeyrekte geliyor: 5 inç, dokunmatik HD destekli OLED ekran, 4 çekirdek A9 işlemci, WiFi ve Bluetooth bağlantılı NGP (Sony PSP2 olarak da tanınıyor) ile Sony, ezeli rakibine meydan okuyacak. Kimin kazanacağını ise zaman gösterecek.

:: PSP mi, DS mi? Seçiminiz nedir?