Küresel CO2 emisyonları, pandeminin neden olduğu kısıtlamaların gevşemesiyle birlikte yeniden yükseldi. Yeni verilere göre; küresel olarak Aralık ayında gezegeni ısıtan karbondioksit emisyonları salgın öncesinden daha fazla üretildi.

Uluslararası Enerji Ajansı‘na göre, dünya genelinde enerji kullanımından kaynaklanan CO2 emisyonları; Aralık 2020’de bir önceki yılın aynı ayındaki küresel seviyelere kıyasla yüzde 2 yükseldi.

IBM’den 2030’da ‘sıfır emisyon’ planı

IBM’den 2030’da ‘sıfır emisyon’ planı

IBM, 2030'a kadar net sıfır sera gazı emisyonu üretmeyi planlıyor. Şirketin planı, emisyonları meydana gelmeden önce fiilen azaltmaya odaklanıyor.

Pandemide nefes alan Dünya eski haline geri döndü

Yeni veriler, COVID-19‘un yayılmasını durdurmak için konulan kısıtlamaların bir sonucu olarak başlangıçtaki küresel emisyonların düştüğü bir yılı geride bıraktığımız söylüyor. İşlerin pandemide kısa bir süre durması, daha şiddetli iklim krizini önlemek için yeterli olmadığını ortaya çıkardı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) genel müdürü Fatih Birol yaptığı açıklamada; “Geçen yılın sonuna doğru küresel karbon emisyonlarındaki toparlanma, dünya çapında temiz enerji geçişlerini hızlandırmak için yeterince yapılmadığına dair kesin bir uyarıdır” dedi.https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/03/dunya-kirlilikte-pandemi-oncesi-haline-geri-dondu-1.jpgUluslararası Enerji Ajansı ekonomik büyüme ve enerji güvenliğini sağlarken emisyonları azaltma zorunluğunun altını çiziyor. Ülkeler ve şirketler tarafından yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşma taahhütlerinin arttığı bir ortamda; emisyonlardaki değişkenlikler bu hedeflere hızlı ve somut bir eylemle ulaşılmazsa neler olacağını gösteriyor.

Ülke bazında karbondioksit emisyonları ne durumda

Çin‘in yıl boyunca ekonomik toparlanmasının etkisiyle 2019 seviyelerine göre 2020’nin tamamı için Çin’deki emisyonlar yüzde 0.8 artarak 75 milyon ton oldu.

Çin, salgından çıkan ve kısıtlamaları kaldıran ilk büyük ekonomiydi ve ekonomik faaliyetinin ve emisyonlarının Nisan ayından itibaren toparlanmasına neden oldu. Ayrıca Çin, 2020’de büyüyen tek büyük ekonomiydi.https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/03/dunya-kirlilikte-pandemi-oncesi-haline-geri-dondu-3.jpgHindistan’da, ekonomik faaliyet geliştikçe ve kısıtlamalar gevşetildikçe emisyonlar Eylül ayından itibaren 2019 seviyelerinin üzerine çıktı. Brezilya’da, Nisan ayının düşük seviyesinden sonra karayolu taşımacılığındaki toparlanma petrol talebinde bir canlanmaya yol açarken; 2020’nin sonraki aylarındaki gaz talebindeki artış, son çeyrek boyunca emisyonları 2019 seviyelerinin üzerine çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki emisyonlar 2020’de yüzde 10 düştü. Ancak aylık bazda, baharda en düşük seviyelerine ulaştıktan sonra, eski haline dönmeye başladı.

Aralık ayında, ABD emisyonları 2019’un aynı ayında görülen seviyeye yaklaşıyordu. Bu, artan ekonomik aktivitenin yanı sıra; daha yüksek doğal gaz fiyatları ve daha soğuk havanın kömür kullanımındaki artışın bir sonucuydu.