Koronavirüs aşısı hakkında pek çok çalışma yapılıyor. Belli başlı şirketler ve üniversitelerdeki bilim insanlarının öncülüğünde devam eden süreçte yeni bir noktaya gelindi. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) koronavirüs (Kovid-19) aşı çalışmalarında hata yaptıklarını duyuran ancak bunu düzeltttiklerini söyleyen AstraZeneca’dan aşı hakkında daha fazla detay duymak istiyor. Koronavirüs aşısı için kafa karıştıran açıklamalar yapan AstraZeneca/Oxford Üniversitesi, güvenirliklerini kaybediyor.

Türkiye’nin koronavirüs karnesi: 28 bin 351 vaka!

Türkiye’nin koronavirüs karnesi: 28 bin 351 vaka!

25 Kasım toplam vaka sayısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Büyükşehirlerde tehlike çanları çalıyor.

AstraZeneca/Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen Koronavirüs aşısı için ”hata” yorumu

AstraZeneca/Oxford Üniversitesi ikilisi tarafından geliştirilen ve milyonlarca kişinin heyecanla beklediği koronavirüs aşısı için kafa karıştıran yorumlar yapılıyor. Daha önce AstraZeneca, yüzde 90’a kadar etkili olduğu belirtilen aşının çalışmalarında hata yapıldığını ancak bunun düzeltildiğini söylemişti. Aşı için yapılan testlerin yarısı İngiltere’de yarısı ise Brezilya’da olmak üzere 20 binin üzerinde gönüllü ile gerçekleştiriliyor.

Koronavirus-asisi-00

Aşı testlerine katılan gönüllülere iki yüksek doz olmak üzere aşı uygulanmıştı. Bu şekilde verildiğinde yüzde 62’lik bir koruma sağlayan aşının, daha iyi sonuç vermesi için bu sefer iki dozdan birinin düşük birinin yüksek doz verilmesi kararlaştırılmış ve bu şekilde verildiğinde etkililik oranının yüzde 90’a kadar çıktığı aktarılmıştı. Sonuç tarafında bu iki yorumun gelmesi üzerine, bilim dünyasında kafa karışıklığı yarattı.

Testlerde yanlışlıkla farklı dozların kullanıldığını açıklayan AstraZeneca/Oxford Üniversitesi, İngiltere’de 3 bine yakın gönüllüye, yanlışlıkla, olması gerekenin yarısı düzeyinde dozlar uygulandığını itiraf etti. Alınan aşı dozajında ​​önemli bir hata olduğunu belirten Astrazeneca tarafına karşılık ABD’li yetkililer, hatalar ve verilerin açıklanmasındaki kapalı cümleler sebebiyle Astrazeneca/Oxford Üniversitesi aşısına güvenlerinin azaldığını aktardı.

DSÖ ise bu konuda daha detaylı bilgilerin verilmesinin gerekliliğini vurguluyor. AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı için çalışmaların ve süreçlerin daha şeffaf işlemesi isteniyor. Aşı çalışmalarında halen giriş aşamasında olduğunu söyleyen yetkililer, AstraZeneca tarafından geliştirilen aşının da henüz çok az kişide uygulandığını ve etkisinin kanıtlanmadığı üzerinde duruyor.