Aralık ayında hayatımıza girişinin birinci yılını tamamlayan koronavirüs salgını için aşı beklenişi sürüyor. Aşılar noktasında pek çok ülke farklı çalışmalar sürdürüyor. Şu anda gözler Almanya’da ve Çin’de geliştirilen aşılarda. Çin aşısı olarak da adlandırılan aşı geçtiğimiz günlerde 3 milyon dozluk ilk parti ile Türkiye’ye ulaşmıştı. Bir diğer aşı ise Pfizer/BioNTech aşısı oluyor. Koronavirüs aşısı için DSÖ onayı verdi.
Mutasyona uğramış koronavirüs ABD’ye sıçradı
İlk kez İngiltere'de görülen ve dünyayı alarma geçiren mutasyona uğramış COVID-19 tüm önlemlere rağmen ABD'de ortaya çıktı. Daha bulaşıcı olduğu bilinen virüsün ülkeye nasıl geçtiği henüz bilinmiyor.Koronavirüs aşısı için DSÖ’den ilk onay
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği BioNTech ile Amerikan ilaç devi Pfizer’in ürettiği koronavirüs aşısı için acil kullanım onayı verdiğini duyurdu. Bildiğiniz üzere dikkat çeken ve İngiltere’nin de ilk onayladığı aşı olan Pfizer/BioNTech aşısı DSÖ tarafından da onaylanan ilk aşı oluyor.
Aşının İngiltere tarafından onaylanmasının ardından ABD ve Kanada tarafından da onay gelmişti. Aşının Avrupa İlaç Ajansı ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 21 Aralık’ta onaylandığı duyurulmuştu.
Avrupa Birliği ülkelerinde geçen hafta, salgına karşı ilk aşılar yapılmaya başlandı. İlk aşılar yaşlılar ve sağlık çalışanları da dahil olmak üzere nüfusun en savunmasız kesimleri ve politikacılara da uygulandı. Birleşmiş Milletler sağlık kurumu ise aşıların yalnızca zengin ülkelere gitmesinin önüne geçmek ve daha yoksul ülkelere de aşının ulaşması için COVAX adlı küresel bir çabanın içine girmiş durumda.
Dünya Sağlık Örgütü destekli COVAX ittifakının yaklaşık iki milyar doz için anlaşması bulunuyor ve ilk teslimatları 2021’in başlarında yapılacağı biliniyor.
Biz daha çin aşısıyla denek olalım