Orman yangını ve drone teknolojisi
Orman yangını ile mücadele teknolojileri arasında Dronelar kilit bir öneme sahip. Son yıllarda uydulardan gelen bilgileri teyit etmek ve yangının hatasız olarak yerini tespit için Dronelar kullanılıyor.
Ateşi ateşle söndüren drone, orman yangınlarının çözümü olabilir
Orman yangınları, doğa için büyük bir tehlike oluşturmaya devam ediyor. Ancak gelişen teknoloji bu durumun çözümü olabilir.Özellikle helikopterlerin rüzgar yaratabileceği ve uçakların giremediği küçük alanlar için Dronelar kullanılmaya başladı. Yangın söndürme için de dronelar kullanılabiliyor. Ateşe dayanıklı yapıda imal edilen dronelar, yine insanların giremedikleri kritik noktalarda söndürme işlemi yapabiliyor.
Drone için kullanılan kızılötesi kameralar ve haritalama için kullanılan sensörler, yangın çıkan bölgeleri işaretleme için kullanılıyor. Böylece her sene yangın çıkan bölgelerin çok daha dikkatli bir şekilde tespiti sağlanıyor. İngiltere 2020 yılında droneları kullanarak çıkan yangınlar sonrası başarılı bir haritalama gerçekleştirdi. Bu haritalama sayesinde İngiltere orman yangınları mücadelede hangi noktaların daha tehlikeli olabildiğini belirleyebiliyor.
Yangın söndürme robotları
Son yıllarda karşımıza çıkan diğer bir orman yangınları ile mücadele için kullanılan teknoloji ise yangın söndürme robotları. Her ne kadar yangınlara havadan müdahale oldukça önemli. Ancak bu havadan müdahalenin yanında etkin bir karadan müdahale de çok önemli. Ancak itfaiye ekipleri tüm ateşten koruyan ekipmanlara rağmen, yeteri kadar sıcak bölgelere giremeyebiliyor.
Son yıllarda ise ABD ise Thermite adlı bir yangın söndürme robotu kullanılıyor. Bu insansız yangın söndürme aracı, yangının en sıcak bölgelerine bile girebilecek kadar dayanıklı.
Geçen seneden itibaren Los Angeles İtfaiyesi, Thermit RS3 robotunu müdahale ekibine kattı. Bu robot paletleri sayesinde engebeli arazilere tırmanma, sadece bir dakikada ise 2 bin 500 galon suyu yangına sıkabilme özelliğine sahip.
Yangın müdahalesinde kullanılan robot, çekicisi sayesinde ise 3 ton gibi ağırlıkları çekebilme gücünde. Tek başına bir söndürme ekibi olan robot, 500 metre uzaktan kontrol imkanı sağlıyor. Robot hem thermal hem de kontrol ekibine anlık görüntü aktaran bir kameraya sahip.
Yerli ve milli teknolojilerimiz olan dua ve çay ile 7 eder.