Üretimden ev hayatına, tarımdan güvenliğe her alanda hayatımızın bir parçası olmaya başlayan robotların nüfusu da her geçen yıl artıyor. 2015 yılına göre yüzde 12 artan robot nüfusu 2019 yılında kaça ulaştı?

Toyota Ay’a gidiyor!

Toyota Ay’a gidiyor!

Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), 2029’da ay yüzeyine inme planı için Toyata ile bir araya geldi. JAXA'nın planları doğrultusunda Toyota uzay aracı geliştirecek!

Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda dünya çapından yapılan çalışmalar tartışıldı. Robotik konulu toplantıda KOBİ’lerin dijital dönüşümlere sağladığı katkılardan ve projelerden bahsedildi. Aynı zamanda dünyada yaşanan robot nüfusu artışı da toplantının konuları arasında yer aldı. 

Robot nüfusu kaç oldu?

Toplantıda çıkan verilere göre, 2015 yılında 1,5 milyon adet olan robot sayısında 4 yılda önemli bir artış yaşandı. 2019 yılına geldiğinde ise bu sayı yüzde 12 artarak 2.5 milyonu gördü. Söz konusu nüfus artışının en fazla yaşandığı bölge Asya ülkeleri oldu. Toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof.Dr.Işıl Bozma, 10 bin kişiye düşen robot sayısının robotik alandaki gelişmişliğin en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Bozma bu sayının Türkiye’de bu rakm 18 iken Asya genelinde 550 olduğunun altını çizdi. 

Tahminlere göre önümüzdeki 10-15 yıl içinde robotların hayatımızın birçok alanında bizim yardımcımız olacak. İnsanlarla etkileşime giren robotların sayısı da günden güne artacak. 

Günümüzde dikkat çeken bir robot türü de yumuşak robotlar. Silikon, kumaş, plastik ve lastik gibi malzemelerden üretilen robotlar artık daha fazla kullanılıyor. Endüstriyel robotların ağırlık ve sınırlı kullanım gibi dezavantajlarınının yanında yumuşak uygulama robotları kendine daha kullanım alanı buluyor. Özellikle sağlık ve arama kurtarma gibi alanlarda kullanılan yumuşak robotlar insanlar en önemli yardımcıları oluyor.