Dijital fotoğraf makineniz kaç megapiksel? Peki ya cep telefonunuz kaç megapiksel? Piyasada bulunabilecek ve son kullanıcıya hitap eden D-SLR makinelerin efektif megapiksel sayısı 10-15 megapiksel arası değişiyorken, sizce en büyük fotoğraf kaç megapiksel olabilir? Cevap veriyoruz: 15 megapiksellik kameralardan tam 1000 kat daha büyük fotoğraf mevcut!
Fotoğrafın büyük halini açmak için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri‘nde bulunan Yosemite Ulusal Parkı, dünyanın en büyük fotoğrafının çekildiği yer olma özelliğini taşıyor. Parkın, Glacier noktasından 2008 senesinde çekilen bu fotoğraf, tam tamına 17 gigapiksele sahip. Bu, tam olarak 17000 megapiksel yapıyor. Yani 5 megapiksellik bir cep telefonunun tam 3400 katı büyüklüğünde. Fotoğrafı çeken kişi ise Gerard B. Maynard adlı New York‘lu bir fotoğrafçı.
Zoom yapabilme kapasitesine bir örnek
Fotoğrafın özelliklerinden bahsedelim biraz. Çözünürlüğü tam 214.414 x 80.571 değerinde ve üzerinde 17.275.550.394 adet (17 milyar küsur) piksel bulunuyor. Orijinal boyutu (ham hali) ise, sıkı durun: 96.5 GB! Dolayısıyla fotoğrafı ham haliyle indirmeyi kimse istemez. Ev bilgisayarlarıyla bu fotoğrafı açmak da pek akıl karı değil. Dolayısıyla fotoğraf için ayrı bir site açılmış ve sitedeki arabirimden, dilediğiniz noktaya zoom yapabilmek mümkün.
{pagebreak::Teknik Özellikler ve Site}
Teknik Özellikler ve Site
Sitede sol altta bulunan bağlantılardan, fotoğrafı “gezebilmek” mümkün. “View In Zoomify” ile klavye aracılığıyla gezinebilirken (Yakınlaştırmak için Shift, uzaklaştırmak için CTRL), “View In HD View” bağlantıları ile fare aracılığıyla gezinebilirsiniz. Fotoğrafta dilediğiniz noktaya yakınlaşabilirsiniz fakat uyaralım, “Bu Zoom nerede bitecek merak ediyorum” diyeceksiniz.
2046 fotoğraf, bu makineyle çekildi
Fotoğrafın RAW dönüştürmesi Nikon Capture NX2 adlı yazılımla gerçekleştirilmiş. Rendering işlemi için ise Autopano Pro adlı bir yazılımdan yararlanılmış. Bu fotoğraf tabii ki tek bir kareden oluşmuyor. Birçok fotoğrafın birleştirilmesinden meydana gelmiş. Bu genel çerçeveyi oluşturmak için Nikon D2x ile tam 2046 fotoğraf çekilmiş. 300mm f/4 lens ve 1.7x teleconverter kullanılmış.
Siteye girmek için: http://www.yosemite-17-gigapixels.com/
:: Siz böyle bir fotoğraf çekecek olsaydınız, hangi bölgeyi çekerdiniz?
bukadar yüksek cozunurluklu bir resimde yandaki cam agacını zoom yaptıkmı damarlarını vs gormem gerekli olması gerekmezmi idi
google earth daki uydu fotoğraflarını düşünürseniz pek de büyük sayılmaz tabi,o da birleştirme sonuçta
96 gb mı pes yani bu kadarda olmaz gerçekten müthiş bişe yav 😀 herkez indirsin
YUH BE ARKADAŞ! Aştı bunlar iyice :S
süper…
1 numaralı yoruma katılıyorum
ben bu işten birşey anlamadım, fotoğraflar birleştirilerek yapılmışsa Google Earth dünyanın en büyük fotoğrafıdır.
Gerard B. Maynard’a 500 altın, 500 sopa… Ancak, tebrikler abiye… Bora / Istanbul.
arkadaşlar bu resim fake gibi duruyor yani tek bir resim değil birçok resmin birleşmesinden meydana gelmiş çünkü resimde dikkat ederseniz resin sol tarafındaki ağaç gölgeleri doğuyu gösterirken sağ tarafındaki ağaç gölgeli kuzeyi göstermekte tek bir resim olsa idi hertarfındaki ağaç gölgeleri aynı yöne doğru olurdu. 1 den fazla resim olduğu için farklı zamanlarda çekilmiş görüntüler birleştirilerek yapılmıştır bu nedenle tek bir fotğraf değil bikaç fotoğraftan oluşmaktadır. bu nedenle dünyanın enbüyük fotoğtrafı bence google earth
http://www.dresden-26-gigapixels.com/dresden26GP daha yükseği var
güzel
bu resimler yüzlerce fotoğrafın tek noktadan çekilerek birleştirilip renderlanması ile oluşmaktadır. dolayısı ile yakındaki fotoğrafın çok kaliteli olacağı anlamına gelmez. burdaki marifet fotoğrafları acıyı kaybetmeden çekip renderlamakta.