İki senelik ara sonrası unutulmaya yüz tutan dünyanın en büyük uçağı, yeniden göklere çıktı. Stratolaunch ya da takma adıyla Roc adlı uçak, dün gerçekleşen ikinci uçuşu ile uzay yarışında da yerini almaya hazır.
İlk denemesinde olduğu kadar yükseğe çıkamayan uçak, bu denemede ise çok daha uzun bir süre havada kalmayı başardı.
Uçak gemisine inecek Bayraktar TB3 böyle mi görünecek?
Selçuk Bayraktar yeni sihayı tarif etti: Bayraktar TB3’ler 1200 kilogram civarında mühimmat taşıyabiliyor, uçak gemisine inebiliyor.Dünyanın en büyük uçağı uzay yarışında ben de varım diyor
Roc, 2019 yılında gerçekleşen ilk uçuşu sonrası ile başarılı bir şekilde havalandı. Stratolaunch, ikinci uçuş sonrası ise uçak 14 bin feet yüksekliğe kadar çıktı. Bu yükseklikte üç saat 14 dakika uçan uçak 320 km hıza ulaştı.
https://twitter.com/Stratolaunch/status/1387820038938189824
Kanat açıklığı 117 metre olan uçak bu anlamda dünyanın en büyük uçağı ünvanına sahip. İlk uçuşunda 17 bin feet’e kadar yükselen Roc‘un maksimum kapasitesi ise 35 bin feet. Roket fırlatma görevi için uçağın bu yüksekliğe tırmanması gerekiyor. Aynı zamanda 35 bin feet yolcu uçaklarının da çıktığı yükseklik.
Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen, Roc’un havada uyduları fırlatmak için kullanılacağı fikriyle 2011 yılında Stratolaunch‘ı kurdu. Ancak Allen Ekim 2018’de bu vizyonun gerçeğe dönüştüğünü görmeden öldü.
Stratolaunch uçuşu ve hipersonik uçak planı
Firma ilk kurulduğu 2011 yılından beri uzaya roket fırlatmaya alternatif bir fikir olarak yola çıktı. 2019 yılında gerçekleşen satış sonrası firmanın yeni sahipleri, hipersonik uçak ile yeni bir fikrin ateşini yaktı. Taşıyıcı uçağın roket yerine uzaya çıkabilen süper hızlı uçak taşıması fikri firmanın yeni odağı. Hipersonik uçaklar, ses duvarını aşabilen özelliklere sahip. Bu araçlar uzay yarışında da yeniden kullanılabilen roketlerin en büyük rakibi.
Stratolaunch’un üzerinde çalıştığı hipersonik uçaklardan üretime en yakın olanı ise Talon-A projesi. Stratolaunch, mach 6 hızına yani 7,350 km/h hıza ulaşabilen bu araç yeniden kullanılabilir yapıda olacak. Kanat açıklığı 8,5 m olan uçak 2 bin 722 kg ağırlığında. Aracın ilk testi ise 2023 yılında gerçekleşecek.
Şu ana kadar hipersonik mekik ve uçak projeleri deneysel seviyede. Ancak firma Talon-A uçağı için Ocak 2020’den beri önemli anlaşmalara imza attı. Firma, hipersonik uçağın test yatağı için Ocak ayında, navigasyon sistemleri için Ekim’de , fırlatma sistemleri için ise Kasım’da önemli anlaşmalar imzaladı.
Bu ne ki bayraktar çok daha iyisini yaptı sadece proje şuan gizli olduğu için açıklanmıyor.