Birçok hastada artık bilinçsiz kullanımlardan dolayı antibiyotik direnci oluştu. Makine öğrenmesi kullanılarak geliştirilen yeni antibiyotik dünyanın en güçlü antibiyotiği olarak tanımlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl bir önceki yıldan daha fazla antibiyotik kullanılıyor. Bilinçsizce tüketilen antibiyotikler faydadan çok zarar getirebiliyor. Bundan dolayı antibiyotik farkındalık haftası bile ilan edilen kasım ayının ikinci haftası, kullanımların bilinçli hale gelmesi hedeflenerek seçildi.
Kan aldırmak eskisinden acısız olacak
İğne fobisi birçok kişide bulunuyor. İster çocuk ister yetişkin olsun kan aldırmak bazen gerçekten korkunç bir hale gelebiliyor. Hele ki bir de iğne fobiniz varsa, eyvah yandınız.Dünyanın en güçlü antibiyotiği ”antibiyotik direnci” için geliyor
Dünyada ve Türkiye’de bilinçsiz antibiyotik kullanmama bilinci yavaş yavaş oluşuyor olsa da yine de rakamlar istenilen oranda değil. Keşfi yapan MIT ekibine göre geliştirilen bu yeni antibiyotik, derin öğrenme yöntemiyle 2 bin 500 kadar ilacın doğal bileşeni inceleyerek, en etkili yöntemi içeriyor.
Testler ilacın, Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni antibiyotiklerin hedef alması için “kritik” olarak sıraladığı üç yüksek öncelikli patojenden ikisi olan Acinetobacter baumannii ve 30’dan fazla türü bulunan bakteri Enterobacteriaceae dahil olmak üzere bir dizi antibiyotiğe dirençli bakteri suşunu sildiğini gösteriyor.
Geliştirilen algoritma söz konusu ilaçların doğal bileşenlerini ve moleküler özellikleri üzerinden dünyadaki en tehlikeli ilaca dirençli bakterileri öldüren güçlü bir antibiyotiğe dönüştü. The Guardian’da yer alan habere göre, yapay zekanın önemli aşaması olan derin öğrenme yöntemi ile geliştirilen antibiyotik dünyanın en güçlü antibiyotiği olarak konumlandırılıyor.
İlk etapta küçük bir alan üzerinde denenen bu antibiyotik beklenen sonucu verdikten sonra 6 binden fazla bileşiğin bulunduğu bir kütüphane üzerinde çalışılmaya başlandı. Çalışmanın yazarları arasında yer alan Jonathan Stokes, algoritmanın bileşikleri değerlendirmesinin ve umut verici bazı antibiyotiklerin bulmasının saatler sürdüğünü söylüyor.
Bulunan antibiyotik, yaklaşık 1 buçuk milyar bileşiğin bulunduğu kütüphane üzerinden algoritma 23 potansiyel antibiyotiğin listesini oluşturdu. Bunlardan ikisinin güçlü olduğunu keşfeden bilim insanları, yeni algoritma ile başka antibiyotik türleri bulmayı hedefliyor.
2 yıl önce annemi acinetobacter enfeksiyonu yüzünden kaybetmiştim…
başın sağolsun kardeşim