İğne fobisi birçok kişide bulunuyor. İster çocuk ister yetişkin olsun kan aldırmak bazen gerçekten korkunç bir hale gelebiliyor. Hele ki bir de iğne fobiniz varsa, eyvah yandınız. Ancak yeni bulunan bir yöntem ile bunların önüne geçilebilecek gibi duruyor.

Terlemeyi ölçen ve sağlık takibi yapabilen bileklik

Terlemeyi ölçen ve sağlık takibi yapabilen bileklik

Bileklerimizdeki sağlık takipçileri günden güne gelişiyor. Hem teknolojik yönü olan hem de sağlık verilerimizi takip edebiliyoruz. Yeni geliştirilen ter ölçer bileklik, oldukça faydalı duruyor.

Kan aldırmak artık kabus olmayabilir 

Kan aldırmak birçok kişi için hala fobi olarak görülüyor. Bunun en büyük sebebi ise şüphesiz kan alacak sağlık personelinin damarınızı bulamadığı için birkaç kez başarısız deneme yapması. Bu kişinin iğne korkusunu derinleştirirken aynı zamanda canın yanmasına da neden oluyor.

Söz konusu durumun önüne geçmek isteyen, Rutgers ve Mount Sinai Hastanesi‘nden araştırmacılar, cildinizin altında görebilecek ve kan alma işini insanlardan daha iyi yapabilen bir robot geliştirdiler. Yaşanan gelişme bir gün daha büyük çapta, enfeksiyonlar veya tromboz gibi sorunların azalmasına yardımcı olabilir.

Damarları belirgin olan hastalardan kan almak kolaydır ancak görünür damarlara sahip olmayan hastalar için kan aldırmak oldukça zor bir durum olarak görülüyor. Bahsettiğimiz bu ve benzeri durumlarda ise ultrason makinesine ihtiyaç duyan sağlık personelleri, böylelikle damarları daha net görebiliyorlar.

Kan örnekleme robotu olarak adlandırılan söz konusu robot, iğnenin hangi damardan hangi açı ile yapılacağına yönelik bir ultrason teknolojisini kullanıyor. Tüm bu süreci işlemek için modüller ve santrifüj bazlı kan analizörü içeren teknoloji ilerleyen yıllarda kan aldırmayı eskisinden daha kolay hale getirecek gibi duruyor.

Peki istatistikler ne diyor? Technology dergisinde yayımlanan sonuçlar, kanı alınan 31 katılımcı için genel başarı oranı yüzde 87 olarak gösterirken, klinik standartlarla karşılaştırılabilir olduğu sonucunu ortaya çıkarttı. Yapılan araştırmalara göre kan damarları belirgin olan hastalar doktorların yüzde 97 oranında başarılı işlem yapmasını sağlıyor.

Bunun yanında, damarları belirgin olmayan hastalarda başarısızlık orana yüzde 27 ile 60 arasında değişebiliyor ki bu oldukça yüksek bir rakam. Kan alma süreçlerinde belirgin damarları olmayan hastaların yüzde 40’ında ve zayıflamış hastaların yüzde 60’ında başarısız olunuyor.

Kan örnekleme robotu ise damarları belirgin olmayan hastalarda, başarı oranını artırabilir. 31 katılımcı ile gerçekleştirilen bu testler, robotun geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor. Araştırmacıların da söylediği gibi bu süreçleri daha fazla test etmeleri gerekiyor. Kan aldırma fobisinin önüne geçebilecek bu buluş, oldukça iyi görünüyor.