Vertu Constellation Quest Blue (2012)

Nokia’nın telefonlarına benzeyen bir yapısı ile bir dönem gündeme damgasını vuran Vertu Constellation Quest Blue, renk seçimi ile de birçok kişiyi büyülemeyi başarmıştı. Peki nasıl oldu da böyle bir telefon başarısız oldu?

1997’de ultra lüks telefon fikrini ortaya atanları bir araya getiren bu model, 1997 yılından 2002’ye kadar hiçbir modelini tanıtmadı. Bu markanın ilk telefonu, değerli malzemeler ve mücevherlerle donatılmış bir cihazdı.

19.450 dolara kadar alıcı bulan Vertu, teknoloji yerine tasarımı önemsedi. Bu stratejik hata, kendisine pahalıya patladı. iPhone’un gelmesi ile birlikte tozlu raflara karışma riski ile karşı karşıyaya kalan Vertu, şansını bir kez daha denedi.

dünyanın en kötü tasarımlı telefonları

İşletim sistemi konusunda çok eski bir Symbian yazılımını tercih eden Vertu Constellation Quest Blue, 2012 yılında dokunmatik bir ekrana sahip değildi. Kendisinin net maliyeti bilinmese de fiyatı talep üzerine şekilleniyordu.

Daha önce iflas eden ancak geçen yıl tekrar faaliyete geçen Vertu, “Bir telefon neden üst düzey bir saat kadar lüks olmasın?” sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Ne yazık ki birçok kişi buna “Telefonlar uzun vadeli yatırımlar değil!” şeklinde bir tepki veriyor.

Amazon Fire Phone (2014)

Kendisinden ilk olarak 2011’de haber haldığımız Amazon Fire Phone, büyük umutlar ile piyasaya sürülmüştü. Birçok kullanıcı, bu modelin o dönem oldukça pahalı olan donanımları ve yazılımları bitireceğini düşünüyordu.

Bu rüzgar,  “Amazon, Google’ın Android ekosistemini hedef alacak!” söylentilerini hızla yaygınlaştırmıştı. Fiyat konusunda o dönemin diğer amiral gemisi telefonlarından pek farklı olmayan Amazon Fire Phone, uygulamalar konusunda Google’ın rakibi olamadı.

İşlevsiz uygulamaları ve problem çözemeyen yazılımları ile bekleneni veremeyen bu model, derinlik sensörünün ve grafik efektlerinin kullanıldığı bir yüz izleme kamerası sistemini tercih ediyordu. Kendisi, gücünü Snapdragon 800’den alıyor. Son olarak bu cihazın bataryası 2400 mAh.

dünyanın en kötü telefonu

Ayrıca kendisinin gerçekte gördüğü objeleri tanımlayabilme gibi bir özelliği de vardı. Günümüzün artırılmış gerçeklik teknolojisi, o zamanın rüzgarını arkasına almış olan ancak başarılı olamayan Amazon Fire Phone’a borçlu.

Bu telefonı satın alanlar bir yıllık Amazon Prime üyeliği de kazanıyordu. Böylece kullanıcılar filmlerin, kitapların ve müziklerin keyfini sürüyordu. Görüntülü sohbet üzerinden anında bir Amazon temsilcisi çağıran “Mayday” isimli özellik de bu telefonu alanların elde ettiği bir avantajdı.

Modelinin başarısız olduğunu anlayan Amazon, Fire Phone’un üretimini aniden durdurdu ve satışları kesti. Bu proje yüzünden 170 milyon dolarlık bir zarara uğrayan deneyimli e-ticaret ve bilişim şirketi, hatalarından ders çıkartmayı başardı.