İnsansız hava araçlarıyla ilgili rekabet gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu hususta Türkiye, Almanya, Amerika gibi İHA konusunda deneyimli ülkeler rekabeti kızıştırıyor. Bugün gelen bir açıklamaya göre dünyanın ilk İHA kontrol merkezi ABD Donanması tarafından kuruluyor. İşte detaylar…
ABD Donanması dünyanın ilk İHA kontrol merkezi için kolları sıvadı!
Amerika Birleşik Devletleri bilindiği üzere askeri havacılık konusunda dünya lideri konumunda. F-16, F-22 ve F-35 uçaklarının dünyanın her yerinde kendini kanıtlamış olmasıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri oldukça büyük bir caydırıcılığa sahipti. Ancak İHA konusunda biraz geride kalmıştı.
ABD bu konudaki açığını da kapatmak adına kolları sıvadı. İnsansız hava araçlarıyla donattığı filosuna bugün yapılan bir açıklama ile dünyada tek olacak bir üssü de katacağını bildirdi. Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından yapılan açıklamaya göre USS George H.W. Bush Uçak Gemisi’ne dünyanın ilk insansız hava aracı (İHA) kontrol merkezinin açılacağı bildirildi.
TUSAŞ ANKA-3 tüm eleştirilere cevabını verdi!
Geçtiğimiz aylarda ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA-3 oldukça büyük tepkiler almıştı. Ancak bugün tüm eleştirileri yıktı geçti!Amerikalı yetkililer uçak gemisi USS George H.W. Bush’a (CVN-77) kurulacak İHA kontrol merkeziyle MQ-25 Stingray insansız hava araçlarının kontrol edileceğini bildirdi. Kısacası ABD, Türkiye’nin geçtiğimi yıl filosuna kattığı TCG-Anadolu İHA ve SİHA gemisine benzer bir teknolojiyi donanmasına katmak istiyor.
TCG-Anadolu’ya her ne kadar İHA ve SİHA’lar iniş kalkış yapabiliyor olsa da bir İHA kontrol merkezine sahip değil. Bahsi geçen kontrol sistemi sayesinde uçak gemisi üzerinden bir İHA’nın tüm kontrollerinin yapılabilmesi sağlanacak. İlk etapta MQ-25 Stingray için kullanılacak olan sistem devamında tüm İHA modellerini kapsayacak.
MQ-25 Stingray ise sahip olduğu Taşıyıcı Tabanlı Havadan Yakıt İkmal Sistemi (CBARS) sayesinde F-35 gibi savaş uçaklarına yakıt tankeri görevi yapıyor. Bu sayede diğer uçakların menzilleri ve havada kalma süreleri artıyor.