Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda içinde Türk bilim insanlarının da olduğu ekip, dünyanın ilk kara delik fotoğrafını çekmiş ve yayınlamıştı. Yayınlanan bu kara delik fotoğrafı oldukça ses getirmişti. Şimdi ise bu fotoğraf saygın bir bilim ödülünü aldı. İlk kara delik fotoğrafını çekmeyi başaran ekip 8 yıldır verilen saygın bilim ödüllerine layık görüldü.
“Bilimin Oscarları” olarak bilinen ödül, fiziksel bilimler, matematik veya yaşam bilimleri alanındaki bilimsel gelişmeleri ilerletmek amacıyla sekiz yıl önce verilmeye başlandı. Kara delik fotoğrafı ise 2020 Çığır Açan Buluş Ödülü‘nü kazandı.
Fotoğraf, bilim tarihinin ilk kara delik görüntüsü olarak kayıtlara geçti
Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesi kapsamında ilk kez bir kara deliğin fotoğrafını uzun yıllar boyunca tek tek fotoğraflayan ve sonunda birleştiren bilim insanlarının bu başarısında dev bir ekibin imzası bulunuyor. 3 milyon dolarlık olan bu ödül 347 bilim insanı tarafından paylaşılacak. Bu durumda her birine 8 bin 646 dolar verileceği açıklandı.
Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesi kapsamında bir araya gelmiş olan bilim insanları, nisan ayında Dünya’ya 53 milyon ışık yılı mesafedeki Başak (Virgo) takım yıldızında M87 Galaksi‘sinin merkezindeki süper masif kara deliğin fotoğrafını yakalayarak önemli bir atılımı gerçekleştirmişlerdi.
Çekilen bu ilk kara delik fotoğrafı en önemli bilimsel atılımlardan birisi diyebiliriz. Zira daha önce görüntülenemeyen bu kara deliğin görüntüsünün çıkarılması uzay teorilerinde büyük bir adım.
YouTube da bilgisayar programı ile nasıl yaptıklarının vidyosu var bu görüntüyü. hep dumendeler yersen.
İlk kara delik fotosunu aslında ben çektim. Ama çok karanlık diye ciddiye almadılar :))
347 bilim insanı dümen yapacak degilya bu kadar paranoyak olmayın kardeşim.
Bilim Insanları o kadar ugrassin Einstein teorisinin pratigini gerceklestirsinler tarihin en önemli olaylarindan birini kanitlasinlar, ama aldiklari ödüle bak. 8 bin küsür dolar 🙂 komiksin kapitalizm..