Bosch, dünyanın ilk kavisli gösterge panelini seri üretim bir aracın kokpitine yerleştirmeyi planlıyor. Evlerin salonlarında ve akıllı telefonlarda uzun süredir bulunan özellik artık seri üretimde türünün ilk örneği olarak artık arabalarda da kullanılacak. “Kavisli” gösterge paneli, yeni Volkswagen Touareg’in Innovision Kokpit‘i ile dünyada ilk kez görücüye çıkacak.

Kavisli gösterge paneli bizlere ne gibi kolaylıklar sağlayacak?

Bu teknoloji ile , Volkswagen’in direksiyon arkasında yer alan analog ekran teknolojisini özgürce yapılandırılabilen, yüksek çözünürlüklü, kavisli bir ekran  geliyor. Sürücünün o anda istediği şeye bağlı olarak ekran, geniş bir alanı kapsayan navigasyon haritalarını, sürücü bilgilerini veya sürücü destek sistemlerinin durumunu gösterebiliyor. Kavisli gösterge paneli daha net görüntü veriyor ve güneş ışığında bile dört kat daha az yansıma yapıyor. Dijital, kavisli bir gösterge ekranı ile Bosch, araçlardaki gösterge panellerinin de artık düz olmak zorunda olmadığını kanıtlıyor. Kavis derecesi, insan gözünün doğal kavis derecesine benziyor. Sonuç olarak sürücü, ekranın kenarında bile olsa gösterge ışıklarını ve uyarı sinyallerini çok daha iyi fark edebiliyor. Evlerin salonlarında sadece tek bir kişinin optimum görüş açısında oturabildiği kavisli televizyonlarla karşılaştırıldığında kavisli gösterge paneli bariz bir avantaj sağlıyor. Bu televizyonların aksine, araç içerisinde yer alan kavisli gösterge paneli optimal bir şekilde sürücünün görüş alanı içerisinde yer alıyor.

Elegance equipment line

Kavisli gösterge paneli nasıl ortaya çıktı ve fakları neler?

Titreşimler, sıcaklık değişiklikleri, arızalara duyarlılık: kalite ve sağlamlık açısından araç ekranlarından beklentiler yüksektir. Buna ek olarak sürücü, güneşin doğrudan araç ekranına geldiği durumlarda bile ekrandaki görüntüleri güvenilir bir şekilde okuyabilmelidir. Bu nedenle Bosch’un yeni kavisli gösterge paneli özel bir üretim süreci kullanıyor. Şu ana kadar bu süreç, parlak ortam ışığında bile yüksek kontrasta sahip düz ekran üretiminde kullanılıyordu. Bosch bu süreci ilk defa, iş ortakları ile birlikte, büyük ölçekli kavisli gösterge ekranı üretiminde kullanacak. Optik bağlama olarak adlandırılan bu süreçte, gösterge ekranını ve camı doğrudan birbirine bağlamak için bir ince sıvı kullanılıyor. İki bileşenin mükemmel bağlantısı sayesinde gösterge paneli, normale göre dört kat daha az ışık yansıtıyor sürücü açısından bu neredeyse hiçbir parlama olmadığı anlamına geliyor ve ekran hem doğrudan güneş ışığında hem de karanlıkta kontrast ve netlik açısından zenginlik sağlıyor.