Jaime Ruiz-Avila tarafından geliştirilen ve Kickstarter’da bağışa açılan Holovect adındaki holografik vektör ekran dünyada bir ilk olmasıyla da öne çıkıyor. Holovect Mk II bağımsız lazer tabanlı hacimsel ekran sistemi, kolaylıkla laboratuvar veya masaüstüne sığabiliyor.

Yerli çelik yeleğimiz Siper ile tanışın!

Hologram değil holografik

Bilim-kurgu filmlerinden çıkmış gibi gözüken ve 3 boyutlu objeleri ışık ile havaya çizebilen, lazer tabanlı masaüstü holografik ekran Holovect Mk II’nin ticari olarak mevcut olan ilk ürün olmasının da altı çiziliyor.

Holovect’in görüntülerinin hologram olmadığı ancak hacimsel vektör görüntülerini modifiye edilmiş havaya yansıttığını belirtelim. Detaylandırırsak; hologramlar lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan ve film veya cam tabakalar üzerine yapılan üç boyutlu kayıtlar olarak tanımlanıyor.

Holovect’in sunduğu holografik görüntünün bana, Star Wars evreninde asilerin Ölüm Yıldızı planlarını inceledikleri sahneleri hatırlattığını söyleyebilirim. Tabii ki bu evrendeki teknolojinin daha çok gerisindeki hali olarak.

16-10/19/holovect02.jpg

Holovect görüntüleri ise havada serbestçe salınan nesnelerin üç boyutlu bilgilerini içeren holografikler ve gerçek 3 boyutlu yansımalar olarak karşımıza çıkıyor. 1.6 milyar voksel çözünürlüğü, 360 derece görüntüleme alanı, 12x12x12 cm çizim kutusu, 1.8 litre çizim hacmi, çift işlemci ve saniyede 50 karede 100 vektör ürünün detayları arasında.

Açık kaynaklı yazılım felsefesi uygulana projede kullanıcıların Holovect’in camsız, dokunulabilir hacimsel ekranının avantajlarından faydalanabilecek kendi uygulamalarını geliştirmelerine de olanak sağlanıyor. Oyunlar, araçlar ve sanat uygulamaları için de çalışmalar yapıldığı da vurgulanırken teslimat zamanı geldiğinde bunların da kullanıcılara sağlanabileceği söylenmekte.

16-10/19/holovect03.jpg

Ürün, 3 boyutlu baskı öncesinde STL formatındaki CAD modellerinin görselleştirilmesi için kullanılabiliyor ve 3 boyutlu tarayıcı ya da tomografi taraması aracılığıyla elde edilen 3 boyutlu verilerin görselleştirilmesi de sağlanabiliyor.

45 bin dolarlık kitlesel fonlama hedefini aşmayı başaran ve 899 dolar ile destek sağlanabilen Holovect’in planlanan teslimat tarihiyse 2017 yılının Mayıs ayı.

Holovect’in Kickstarter sayfasına buradan erişebilirsiniz.

:: İlgili alanlarda holografik vektör ekranların kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyor musunuz?