Mars ile Jüpiter arasındaki göktaşı kemerinden geldiğine inanılan bu 4.5 milyar yaşındaki göktaşı, Avustralya Curtin Üniversitesi jeologu Phil Bland tarafından bulundu.

1.7 kg ağırlığı olan uzay cismi, 32 adet uzaktan kumanda edilebilen kamera sayesinde tespit edildi. Bu gözlem cihazları sayesinde, atmosfere giren, ateş topuna dönüşen her cisim gözlenebiliyor.

16-01/07/atmosfere-giren-goktasi.jpg

27 Kasım günü, bazı kameraların büyük parlak bir ışığı tespit etmeyi başardığı, o andan sonra Bland’ın takımı cismin yörüngesini saptamaya çalışıp, nereye düşeceğini anlamaya çalıştığı aktarıldı. Göktaşının, yanmadan önce atmosferden geçebilecek kadar büyük olduğu da aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.

NASA’dan Gizemli Mars Keşfi!

Düşen göktaşı tespiti

Drone ve alan tarayıcıları kullanılarak, Güney Avustralya’da bulunan Eyre Gölü çevresi arandıktan sonra göktaşı, çamurun içine saplanmış olarak bulundu. Sert yapıdaki cismin kondrit göktaşı olduğu tahmin ediliyor, bu yüzden çok da nadir bir sonuç beklenmiyor.

16-01/07/goktasi-dustugu-yer.jpg

Satürn ve Uydularında Hayat Var Mı?

4.5 milyar yaşında olduğu tahmin edilen göktaşı, Dünya’dan daha yaşlı. Tabi göktaşlarını düşünürsek, çoğunun Dünya’dan daha yaşlı olduğunu bilmek gerekiyor. Şimdi bilim adamları, taşı kesip daha detaylı yaş bilgileri edinmeye çalışacak.

Ayrıca yörüngesiyle ilgili tam bilgi alınmaya da çalışılacak. Şu ana kadar bilinen 50 bin adet göktaşı koleksiyonu mevcut, ancak sadece 20 tanesinin yörüngesi biliniyor.

16-01/07/goktasi-kesfi.jpg

:: Dünya’ya göktaşı düşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?