Vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasına olanak sağlayan e-Devlet kapısı, özellikle pandemi döneminde insan temasını minimum düzeye indirmede büyük rol oynadı.
Bu dönemde e-Devlet’e yeni hizmetler eklenirken, bunların başında ise şüphesiz ‘’Abonelik Fesih Başvurusu’’ geliyor. Peki bu hizmeti kullanarak e-Devlet internet abonelik iptali nasıl yapılır? Sizler için anlattık.
Abonelik Fesih Başvurusu nedir?
26 Ekim 2020 tarihinde vatandaşların kullanımına sunulan hizmet, özellikle internet aboneliklerinin iptali için hizmet alınan telekomünikasyon şirketlerinin bayilerine gitme ve faks çekme gibi birçok gereksinimi ortadan kaldırıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan düzenleme ile abone sayısı 200.000 üzerinde olan elektronik haberleşme işletmecilerine ait varsa son 6 aya ait abonelik fesih başvurularınızı görüntüleyebilir, fesih başvurusu ve abonelik iptali gibi işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Abonelik iptal başvurunuzu eksiksiz iletmeniz halinde 24 saat içinde hizmete ilişkin ücretlendirme duracak. Ayrıca iptal işleminiz de 7 gün içerisinde gerçekleşecek. Bu sayede iptal işlemi için çeşitli zorunluluklar ortadan kalkarken, insan teması da ciddi derecede azalacak.
e-Devlet internet abonelik iptali nasıl yapılır?
Vatandaşlara büyük kolaylık sağlayan bu hizmet için ilk olarak e-Devlet üzerinden BTK’nın sunduğu ‘’Abonelik Fesih Başvurusu’’ hizmetine girmeniz gerekiyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken can alıcı bir nokta olacak.
Abonelik Fesih Başvurusu için daha güvenli bir kimlik doğrulama yöntemi talep ediliyor. Yani yalnızca e-Devlet şifrenizi girerek bu işlemi gerçekleştiremiyorsunuz. Bunun için Mobil İmza, Elektronik İmza, T.C. Kimlik Kartı veya Banka gibi kimlik doğrulama yöntemlerden birini kullanarak e-Devlet’e giriş yapmanız gerekiyor.
Eğer yukarıdaki adımları eksiksiz uyguladıysanız, e-Devlet üzerinden internet abonelik iptali için hazırsınız. İlk olarak karşınıza çıkan listeden hizmet aldığınız şirketi seçin. Ardından ‘’Fesih Başvurusu Yap’’ seçeneğine tıklayın. Açılan sayfadan fesih başvuru nedenini doğru bir şekilde yazın. Daha sonra abonelik fesih belgesini imzaladıktan sonra işlem tamamlanacaktır. Eğer dilerseniz fesih başvurunuzu yine aynı sayfadan kontrol etme imkanınız olacak.
Bu çok güzel bir hizmet yalnız benim anlamadığım şey, taahhütlü aboneliklerde durum ne olacak. Yani vaktinden önce iptal başvurusu durumunda kalan zamanlar için bir ödeme talep edilmeyecek mi?
Taahhüt varken iptal edersen cayma bedeli yansır, bu işlem kolaylık sağlamak için para ödememek için değil 🙂
1 yıldan uzun süreli aboneliklerde hiçbir ücret ödemeksizin iptal edebilirsiniz. Sizi caydırmak için söylenen sözlere aldırış etmeyiniz. Faturaya yansıtılan cayma tarzı ücretlerde tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.Tüketici Hakları Kanunu 54/4) Vazgeçmeyin, mücadele edin.
Hakem heyetine nasıl baş vurabiliriz