Son yıllarda enflasyona bağlı olarak ev fiyatları ve kiraları beklenmedik ölçüde yükseldi. Bununla birlikte taraflar arası anlaşmazlıklar ve yasallığı sorgulanan sözleşmelere bağlılık konusunda davaların sayısı tavan yaptı. Ayrıca kayıt dışı ekonomi adı verilen büyük bir vergi kaybı da söz konusu. e-Devlet Kira Sözleşmesi uygulaması ise tüm bunlara çözüm olabilir. Peki ne zaman geliyor?
e-Devlet Kira Sözleşmesi ne zaman geliyor?
Türkiye, 2022 yılında Arjantin’i geçerek enflasyonu en yüksek ülke oldu. Dolayısıyla markette satılan sakızdan fırındaki ekmeğe kadar birçok şeyin fiyatı yükseldi. Özellikle vergi oranı yüksek olan telefon ve araba gibi teknolojik cihazlarda bu artış daha fazla görüldü.
İşin içinde yüksek vergi olmasa da emlak piyasası dolar kuruna bağlı olarak hareket etme eyleminde olduğu için teknolojik cihazlar kadar olmasa da ev fiyatları ve kiralar da yükseldi. Tabii normal şartlarda bu alanda devletin elde ettiği gelirin de aynı şekilde artması gerekiyor.
Ancak Türkiye’de milyonlarca ev sahibi kira sözleşmesi yapmıyor. Her ne kadar evde oturan kiracı fatura adresleri üzerinden orada yaşadığını kanıtlayabilecek olsa da resmi bir sözleşme olmadığı için kira geliri üzerinden vergiler ödenmiyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de 291 kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak 900 öneriyi değerlendirdiklerini ve 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı yürürlüğe koyduklarını açıkladı. Bu kapsamda 2025 sonuna kadar kayıt dışılığın önlenmesi için 44 farklı adım atılacak.
Buna göre, e-Devlet Kira Sözleşmesi uygulaması 2024 yılı sonuna kadar tamamlanarak vatandaşların kullanımına sunulacak. Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmeyi resmiyete dökmeye zorlayan bu uygulama hem taraflar arası çatışmanın hem de yüksek vergi kaybının önüne geçecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
artık yaşlı babamı bile evleri kiraya vermemeye ikna edebilirim. Hem maddi hem manevi zarar. Sat kurtul.
Adam 11-12bin kira istiyor sözleşmeye 1₺ yazalım diyor. Herkes yolunu bulmuş. İşçiye asgari ücret veriyor diye gösteriyor maaşın geriye kalan tutarını elden veriyor. Yıllarca böyle çalışmak zorunda kaldım. Kazanan yine evi olan iş yeri olan oluyor. Devlete vergi yok, işçide emekli olunca…
Hala 2024 diyorlar. Geç kaldılar, kalmaya da devam ediyorlar.
Emlak komisyonlarındaki üst sınırlara da bir müdahele edilemez mi? Emlakçının gösterdiği evin kirası bin TL de olsa on bin TL de olsa yaptığı iş aynı olmasına rağmen kira ücreti yüksekse aldığı komisyon arttığı için emlakçılar da kiraları şişirebiliyor. Emlak komisyonlarına kiralıklar için asgari ücretin üçte biri veya dörtte biri gibi bir sınırlama getirilemez mi?
2024 şaka mı ?
Açıklanan enlasyon yüzde yüzu gectibev sahipleri y7de yirmibes zamla idare etsin diye fedakarlıgı ev sahiplerinden beklerseniz ev sahipleri bu haksızliga razı olmaz enflasyona göre artış yaptığınız memur zammı kadar e kurslarına senelik zam yaptırmamak doğru değil bütun ev sahipleri emlak zengini değil Birevi kirada olanlar ordan gelir bekletip sıkintisina merhem arayan ev sahiplerinin hakkını niçin savunmuyorsunuzki Hepsine aynı muamele 40daireden kira alanla bir daireden kira alan ev sahibi aynı mi ayrıca kayıp dışı rkonomi sadece ev sahiplerinden iyi inceleyin vatandaşı madur eden tadilat firmaları ne yapiyor öncemüsterisiyle anlaşıyor gereken malzemeyi alıp eve getiriyor sözlesmeyi kendi kafasina göre yspiyortartisma yaşayınca bordürü malzeme aldım yalanını uyduruyor deposundaki kalitesiz malzemeye en iyi malzeme diye dayatıyor sözleşme tide mecbur kabul ediyoruz busefer bespara etmez işçilik malzeme işin sonundada fattura vermem fatura vermek için sukadar daha ödemen gerekir diye müşterisini oyuna getiriyorNe yaparlarsa yapsınlar faturalı fiyatla anlaşmaları gerekir bmusteri olarak böyle olduğunu sanıyoruz ama dolandırıcılığı mütahitler yapıyor özel dış klinikleride aynı haltı yiyor fatura veremeyiz diyorlar niye diyince sukadar daha ödemen gerekiyor iyide bana en baştan faturasiz dişsiz iş teklifi etmeyasal hakkı mi var sonradan arti fatura parası isteniyor yani bu dolandırıcılık vergi kaçakçılığı almış başını yürümus devler gözunu ev sahiplerine dikmiş anlıyorum ama bütun ev sahipleri emlak milyarderi değil kiradan alıp ev gecindirenker var en azından tek evi olanlara bu zulmü yapmayın
Ev sahiplerinin bütunu emlak zengini değil tek evi olanlar ordangecim sağlıyor bu nasıl iş arkadaş Bu insanlar kirasını enflasyon artışına göre arttirmali birden fazla ev kirası alan ev sahiplerine artislarda yüzde yirmibes yapın bir adalet getirin bu işe hepsine aynı muamele olurmu enflasyon yüzde yüzu geçmişkira artışı yüzde yirmi Tamam ev sahipleri kudurmuş gibivartis yapanı var fakat normal enflasyon artışına göre kiracisiyla anlaşan evsahipleri kira emlak vergisini düzenli ödeyen ev sahipleri niçin aynı muameleyi göruyor düzenleme getiriyorsaniz insanca getirin Bütun kiracılar hakli sayılmıyor evimi rezil kepazertmis ahir gibi kullanmış daha iki yıldır kira artışı yapmadım pandemi var zor durumdadir diye bizim günahımız ne