Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok resmi işlemleri internet üzerinden halletmek mümkün. Günümüzde pek çok kişi tarafından kullanılan e-Devlet, sunduğu bu hizmetlerle kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Bu sayede kişiler, resmi kurumlara gitmeden ihtiyaçları olan resmi belgelere ulaşıyor.
Kurumlarda işlem yapılacağı zaman en çok ihtiyaç duyulan belgelerden birisi de ikametgah belgesi oluyor. Önceleri bu belgeyi almak oldukça zorken şimdi, e-Devlet üzerinden anında alınabiliyor. Son zamanlarda bu işlem fazlasıyla tercih ediliyor. Bununla birlikte en çok merak edilen sorular arasında e-Devlet’ten ikametgah alma işleminin nasılı yapılacağı yer alıyor.
e-Devlet’ten ikametgah belgesi nasıl alınır?
Pek çok kuru ve kuruluştan birçok işlemi gerçekleştirmek için ikametgah belgesi isteniyor. İkametgah belgesinde, kişilerin kayıtlı olduğu adrese dair birçok bilgi yer alıyor. Bu bilgiler burs başvurusu, yeni işe giriş, okul kaydı gibi çoğu resmi işlemler için gereklidir. e-Devlet’ten ikametgah belgesi almak için yapmanız gerekenler şu şekilde:
- İlk olarak tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sitesine girin.
- Daha sonra karşınıza çıkı giriş sayfasından doğrulama işlemi yapmadıysanız doğrulama işlemini yapmanız gerekiyor. Doğrulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin.
- Açılan ana sayfanın en üstteki arama kısmına ‘Yerleşim Yeri(İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü)‘ yazın.
- Ardından karşınıza çıkan bilgilendirme metnini okuyup butonu işaretleyin ve ‘Devam Et‘ seçeneğini seçin.
- Daha sonra açılan sayfada ikametgah belgeniz çıkar. Bu belgeyi çıkarmak için sayfanın sağ üstünde yer alan ‘Dosyayı İndir‘ butonuyla önce bilgisayarınıza indirin. Son olarak ise çıkartma işlemini gerçekleştirin.
e-Devlet’i hiç kullanmamış olsanız bile size ait bilgeler yer alır. Ancak e-Devlet’in hizmetlerinden yararlanabilmek için sisteme girmenizi sağlayacak bir şifre gerekiyor. Bu şifreleri ise PTT‘lerden edinebilirsiniz.
e-Devlet’in sunduğu hizmetler nelerdir?
- Adalet
- Eğitim
- Çevre, Tarım ve Hayvancılık
- Devlet ve Mevzuat
- Güvenlik
- İş ve Kariyer
- Genel Bilgiler
- Kişisel Bilgiler (Devlet kurumlarında yer alan borç, varlık, eğitim ve sağlık bilgileri)
- Sağlık,
- Sosyal Güvenlik ve Sigorta
- Şikayet ve Bilgi Edinme
- Telekomünikasyon
- Trafik ve Ulaşım
- Vergi, Harç ve Cezalar