Türk Telekom, geçtiğimiz yıl başlattığı sosyal sorumluluk projesi E-Fatura Ormanları ile Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından her yıl düzenli olarak verilen Altın Dünya Ödülleri’nde çevre dalında “En İyi Halkla İlişkiler Projesi” ödülüne layık görüldü.
E-Fatura ormanlarına bugüne kadar 89 bin dikim yapıldı.
Halkla ilişkiler ve iletişim alanında öne çıkan projeleri ödüllendirmek ve mesleki anlamda mükemmelliği ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen IPRA Altın Dünya Ödülleri, bu yıl 42 ülkeden 342 projenin katılımıyla gerçekleşti.
{pagebreak::Hedef 100.000 Ağaç}
Hedef 100.000 Ağaç
Türk Telekom’un çevre konusundaki farkındalığı artırmaya yönelik olarak hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi olan E-Fatura Ormanları, jüri tarafından yeşil alanların ve ormanların korunmasına katkı sağlaması ile yaratıcı çevre bilinci projesi olarak değerlendirildi.
Dikimler Türk Telekom Okulları öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.
Tüm Türkiye’de 100.000 ağaç dikilmesinin hedeflendiği projede bugüne kadar toplam 64 ilde 89 bin ağaca ulaşıldı. Dikim törenleri, Türk Telekom Okulları öğrencilerinin katılımıyla düzenlendi. Türk Telekom çalışanları dikimlerin yapıldığı illerde çalışmalarda aktif olarak yer alırken, ağaç dikimleri adeta bir şenlik havasında gerçekleşti.
Birleşmiş Milletler Özel Ödülü’ne de Aday
Ayrıca E-fatura Ormanları projesi, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği tarafından düzenlenen Altın Dünya Ödülleri kapsamında verilen Birleşmiş Milletler Özel Ödülüne de aday gösterildi. Böylece E-Fatura Ormanları Projesi bu ödüle aday gösterilen 5 projeden biri oldu.
E-Fatura Ormanları, bu yıl Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından 8’incisi düzenlenen Altın Pusula Ödülleri’nde de Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanında Çevre dalında ödülünü kazanmıştı.
Bilgi için: Türk Telekom
Juriye rüşvet vermiştir
Bu nasıl “en iyi halkla ilişkiler projesi” acaba? Bu işi ilkin bankalar çıkarmadı mı? (sezarın hakkını sezara vermek gerekmezmi?)Ãœstelik e-extreye geçene 5.- TL chip para veya muadili puan vererek, 10.- TL bonus vererek vs…Telekom sonradan bu işe soyunup yavuz firma olarak öncekileri bastırmıştır. Ãœstelik halka zırnık koklatmadan sırf kendi menfaati için yapmıştır. Eğer sahiden ağacı ve halkı düşünseydi, en azından (kağıt,zarf,matbaa,mürekkep ve dağıtım) masrafının yarısını bari halka indirim olarak yansıtması gerekmezmiydi? e-faturalara tüm masrafı indirim olarak
uygulasa %100 başarı olacaktı.Oysa sırf bu yüzden,ağacı
sevdiği halde telekom’a tepki olsun diye e-faturaya geç
meyenler de var.Keşke istatiğini de yayınlasalar da bir
görsek.Kaç kişi geçmiş,kaç kişi geçmemiş? belli olsun.
Başka şirketler (örneğin bankalar) e-fatura sistemine geçenlere hediye, puan vs. verdi. Neden onlar için de kazançlıydı. TT ise muazzam kârda. 89bin ağaç az gibime geldi.