Türkiye, vatandaşın işlerini daha kolay halledebilmesi için bir süredir dijital dönüşüm üzerine çalışmalar yapıyor. Öyle ki e-devlet sistemini başarıyla topluma entegre etti. Daha da kolaylık olması için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü bir adım daha atıyor.
Türkiye’nin ilk cep uydusu uzaya gönderiliyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen Grizu-263A cep uydusu, gelecek hafta uzaya gönderilecek.e-İmza yüklenmesi işlemi, yarın 50 ilde başlıyor
İçişleri Bakanlığı,2020 yılının 21 Eylül’ünde “Hayat Kimliğinle Kolay” projesini hayata geçirmişti. Bakanlığa bağlı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan projenin yeni bir adımı da yarın atılıyor. Projenin ikinci adımı kapsamında T.C Kimlik kartına e-İmza yüklenmesi işlemine yarın başlanıyor. Uygulama ilk olarak 50 ilde yapılacak.
İşte e-imza alacak 50 il
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak
İçişleri Bakanlığı, 50 ildeki işlemlerden kısa bir süre sonra ülke genelinde de uygulamanın faaliyete geçeceğini belirtti. Açıklamada ülke genelinde Nüfus Müdürlüklerinde, tapu müdürlüklerinde ve bankalarda e-İmza yüklenme işlemleri yapılabileceği belirtildi. Uygulamayla birlikte tüm Türkiye, yeni nüfus kartlarını ehliyet olarak da kullanabilecek. Tüm bunların yanı sıra e-imza özelliğine de kavuşacak.
Açıklamaya göre uygulamayla birlikte zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanacak. Artık günümüzde tüm dünyanın elektronik ortamla buluşulması kaçınılmaz hale geldi. Uygulama saatlerce süren bankacılık ve finans, noterlik, tapu ve kadastro, sağlık, gümrük, hukuk, sigortacılık gibi pek çok alandaki işlemleri çok kısa sürelerde halledilmesine olanak sağlayacak.
Kimlik Kartına e-İmza Yükleme İşlemleri ile olacaklar
- e-İmza için çipli kimlik kartlarının kullanılması ile gerekli olan çip, usb ve dongle gibi malzeme maliyetleri düşecek.
- Vatandaşlar ellerinde hazır bulunan TCKK’larına e-İmza yüklemesi yaptıracağından kargo maliyetleri de ortadan kalkacak.
- e-İmza kullanan kişi sayısında artış olacak, dolayısıyla elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kullanılması ve hizmet sayısının artırılması sağlanacak.
Merak ettiğim, öncelikle e imzayı satın alıp sonra mı kimliğe yükletmek gerekiyor, yoksa devlet tarafından bir e imza oluşturulup mu kimliğe yüklenmekte ?
Önce bir e imza firmasından alınması gerekli, ptt en uygunu diye duymuştum
Evet bende bu sorunun cevabını merak ediyorum.
E-imza normalde ücretli satılan ve kişiye özel bir uygulama. Ücretsiz vereceklerini sanmıyorum. Kullanmak isteyen yine ücretini ödeyip karta yükletir.
e-imza için neden bir ücret ödenir? Hadi ücret ödendi, neden bu bir kerelik değil de dönemseldir? Bırakın vatandaşın cebindeki üç kuruşu işinize bakın yaw…
e-imza yı servis sağlayıcılardan alabilirsin, bu teknoloji bu şekilde tasarlandı. Süresiz olamaz bu tls/ssl sertifika açısından teknik olarak mümkün değil zaten. Haliyle tüm dünyada bunu bu şekilde kullanıyor. Bende kişisel olarak e-imza ve şirketim içinde e-tuğra var. Güzel bir yaklaşım olmuş kimliğe yüklenmesi ama asıl soru satın aldığımız sertifikayı mı yükleyecekler yoksa devlet kendisi demi sertifika için akreditasyon yetkisi alıp üretecek
o değilde çip yüklenecek e-imzayı okuyacak cihazları nerden temin edeceğiz, kurumlarda bulunur da mesela evden e devlete e-imazyla girmek için bilgisayara nasıl okutacağız?
Belkide Telefonların nfc özelliği ise yarayabilir özellikle turkiyede mobil cihaz kullanımı çok fazla ama buda güvenlik sorunlarını beraberinde getirir
Bir de nasıl alınacak bu e imza onuda anlatsaymışsınız keşke