Geçtiğimiz yıl usulsüz elektrikli scooter (e-scooter) kullanımı nedeniyle bazı kullanıcılara idari para cezası uygulandı. Yaşanan e-scooter kazaları ve uygulanan cezalar sonra açıklama yapan yetkililer, en kısa süre içerisinde yönetmelik hazırlanacağını belirtti. Bugün, Resmi Gazete’de e-scooter yönetmeliği yayımlandı.
E-scooter yönetmeliği yürürlüğe girdi
Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri Bakanlıkları tarafından oluşturulan e-scooter yönetmeliği bugün yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmelikte e-scooter işletmecileri için de bazı kurallar getirildi.
Yönetmeliğinde “Elektrikli skuter (e-skuter): Hızı en fazla 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, fren mekanizmasına sahip, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, dikey bir direksiyon mekanizması içerebilen ve ayakta kullanılan elektrikli taşıtıdır.”
E-scooter’ların geleceği ne olacak?
Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank ile yaptığımız teknoloji sohbetlerimizde, bu sefer elektrikli scooter yatırımlarını konuştuk.E-scooter kullanıcılarının ayrı bisiklet yolu veya şeridi olması durumunda taşıt yolunda kullanımı yasaklandı. Ayrıca otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hızı 50 km/saat üzerinde olan karayollarında sürülmesi de yasaklar arasında yer alıyor.
Diğer yasaklar ise şu şekilde belirtilmiş,
– İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi,
– Yaya yollarında sürülmesi,
– Başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürülmesi,
– İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, akrobatik hareketler yapılarak sürülmesi,
– Manevra için işaret verme halleri dışında tek elle sürülmesi,
-Kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi ya
– Diğer araçlar izlenirken, geçilirken, manevra yapılırken; karayolunu kullananların hareketini zorlaştırıcı, tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması,
– Sürücü dışında başka kişilerin taşınması,
– Sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması yasaktır.
Yayımlanan yönetmelikte paylaşımlı e-scooter işletmecileri için bazı kurallar getirildi. İşletmeci olmak isteyen tüzel kişi veya kuruluşlar, yetki belgesi için 10.000 TL harç yatıracak. Ayrıca yönetmelikte yetki belgesi için ödenen ücretlerin iade edilmeyeceği yer alıyor.
Paylaşımlı e-scooter işletmecileri için izin verecek kurumlar ise şu şekilde,
Bu Yönetmelik kapsamında yetki belgesi almış olan gerçek veya tüzel kişilerin, paylaşımlı e-skuter faaliyetlerinde kullandıracakları e-skuterler için;
a) Büyükşehir belediyesi kurulu bulunan illerde UKOME’den,
b) Büyükşehir belediyesi bulunmayan illerde il trafik komisyonundan,
c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen mercilerin görevli ve yetkili olmadığı ve özel kanunlar ile belirlenmiş alanlarda, kendilerine yetki verilmiş ilgili kurum ve işletmelerden izin alınacaktır.
Şaka gibi ülkeyiz.! Yasaklar sadece kağıt üzerinde. Siz daha önce yaya ve yürüyüş yollarında motor sürülmesinin önüne geçin. Adamlar hayvan gibi son sürat,kalabalıkta motor sürüyorlar.!
Ya ne alaka doğru bir karar yaya geçidinde sürmeyin .
Yaya yolunda gidilmiyo,kaldırımda gidilmiyo sadece bisiklet yolunda gidebiliyormuşuz ama bisiklet yolu YOK. Sadece bir mahallede 1-2 km vardır o kadar e napıcaz biz.
Bence komple yasaklanmalı gereksiz yerde kullanılıyor acilen çözüm bulunmali
Yani şimdi yolda süreceksek sinyal verirken nasıl uzanacaz belki yol yokuş düşeriz yani araç yolunda bisiklet yolları zaten daracık birde martı zaten 18 KM/s te gidiyor onu sürsek araç çarpar yolda
Demezler mi adama böyle bir düzenleme yapıyorsun ama yapman gereken bisiklet yollarını yapmıyorsun benim vergimle bana ayar çekiyorsun.