Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, işi bu gelişmeleri takip etmek olan bizler bile zaman zaman bu hıza yetişmekte zorlanıyoruz. Bugünün yeni teknolojisi, yarın eskimiş statüsüne girmiş olabiliyor. Hiçbir teknoloji için ölümsüz denilemez.
Bir zamanlar herkesin şaşkınlıkla karşıladığı yenilikler, şimdilerde ya standart hale geldi, ya da çoktan tarihin tozlu sayfaları arasına karıştı. Peki, şu an kullandığımız fakat yakın bir gelecekte ortadan kalkma olasılığı çok yüksek olan teknolojiler neler? Nelere yakında elveda diyeceğiz?
{pagebreak::Güç kabloları}
Güç kabloları
Elektrik, keşfedildiğinden beri kablolarla iletiliyor. Bu teknolojinin bu kadar uzun süredir değişmemiş olması gerçekten şaşırtıcı. Nikola Tesla’nın ömrü yetseydi bu sıkıntıdan 100 yıl önce kurtulmuş olabilirdik belki ama elektrik iletimi için hala kablolara mecburuz. Ancak bu konuda önemli gelişmeler de yok değil.
Bazı cep telefonu modelleri artık kablo kullanılmadan şarj edilebiliyor. Ancak kablosuz elektrik yöntemlerinin alması gereken çok yol var. Yine de, çok yakın bir gelecekte olmasa da, bir gün elektrik iletimi için kablolara ihtiyacımız kalmayacak.
{pagebreak::Disk tabanlı veri depolama}
Disk tabanlı veri depolama
Son yıllarda geliştirilen en önemli teknolojilerden biri SDD’ler. Önceleri sadece iş istasyonlarında kullanılan SSD’ler artık yavaş yavaş son kullanıcı pazarında da kendilerine yer edinmeye başladılar. İçinde hareketli parça bulundurmayan flash tabanlı SSD’ler, HDD’lere göre çok daha hızlı ve dayanıklılar.
Zaman içinde SSD’lerin HDD’lerin yerini alması kaçınılmaz. Bunun önündeki en büyük engel ise fiyatlar. SSD’lerin fiyatları uygun seviyeye gelince HDD’lere elveda diyebiliriz.
{pagebreak::MP3 çalarlar}
MP3 çalarlar
Yaklaşık 10 yıldır piyasada olan MP3 çalarlara gösterilen ilgi her gün düşüyor. Bunun sebebi bu cihazların gelişmemesi ya da zamanın gerisinde kalmaları değil. İnsanlar artık bu cihazlar yerine, daha fazla iş gören akıllı telefonlara yöneliyorlar.
Bu telefonlar güçlendikçe ve flash bellekler ucuzladıkça, MP3 çalarların önemi azalıyor. Örneğin Apple, her sattığı iPhone ile aslında bir adet iPod’un satılmasını da engellemiş oluyor. Akıllı telefonlar iyice yaygınlaştığında, ortada MP3 çalar diye bir şey kalmayacak.
{pagebreak::Firewire}
Firewire
Apple tarafından geliştirilen ve asıl adı IEEE 1394 olan bu arayüzün aslına bakılırsa pek bir eksi yönü yok. USB’nin ilk dönemlerinde, üst seviye cihazlarda kullanılması için tasarlanan ve hızı da oldukça iyi olan FireWire, USB 2.0’ın ortaya çıkmasıyla birlikte zor duruma düştü.
Firmalar FireWire yerine USB 2.0′ı tercih etmeyi daha kolay buldular. Bu sebeple, FireWire yaygınlaşamadı. Yakında USB 3.0′ın da yaygınlaşmasıyla FireWire’ın tamamen ortadan kalkacağını tahmin etmek güç değil.
{pagebreak::GPS cihazları}
GPS cihazları
Daha yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bu cihazların ömrü çok uzun olmayabilir. Aynı MP3 çalarlarda olduğu gibi GPS cihazları da akıllı telefonların kurbanı olacak. Akıllı telefonların birçok şeyi yapabilmesi, bu işleri ayrı ayrı yapan cihazların ömrünü kısaltıyor.
Çok faydalı bir teknoloji olan GPS için gelecek akıllı telefonların içinde yatıyor. Bunun için ayrıca üretilen cihazlar şu an için yaygın olabilirler ama yakın bir gelecekte MP3 çalarlarla benzer bir kaderi paylaşacaklar.
{pagebreak::Floppy disk}
Floppy disk
Sadece 1,44 MB kapasiteye sahip olan floppy disklerin çoktan ölmüş olduğunu düşünebilirsiniz, fakat yanılıyorsunuz. Bilgisayar üreticileri hala sistemlerinde floppy sürücülerine yer veriyorlar.
Bir araştırmaya göre, günümüzde üretilen bilgisayarların %10′unda hala floppy sürücü yer alıyor. Parmak ucu boyutundaki USB flash belleklerde GB’larca veri depolanabildiği düşünülürse, 1,44 MB’lık floppy’lerin çoktan ölmüş olması gerekliydi.
{pagebreak::Kompakt disk (CD)}
Kompakt disk (CD)
CD’lerin ölmek üzere olmasının iki temel sebebi var. Birincisi, DVD’lerin çok daha geniş kapasiteye sahip olması. İkinci sebep ise beraberinde DVD’leri bile götürebilir. İnternet hızlarının artması ve dosya paylaşımının yaygınlaşması genel olarak tüm disk formatlarının geleceği tehlikeye sokuyor.
İnsanlar CD ve DVD satın almak yerine internetten indirmeyi tercih ediyorlar. Yapımcılar da artık ürünlerini online olarak satmaya başladılar. Veri depolama için de dayanıklılık açısından çok güvenli olmayan CD’lerin yakın gelecekte ortadan kalkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
{pagebreak::Sabit hatlı telefonlar}
Sabit hatlı telefonlar
Sabit hatlı telefonlardan kastettiğimiz şey aslında kablolu hatları kullanan telefonlar. Bu modellerin çok yakın bir zamanda ortadan kalkacağını söylemek zor ama WiFi ve WiMAX gibi teknolojilerin gelişmesiyle, kablosuz iletişim olanakları daha da artacak.
Bu yüzden sabit hatlı servis sağlayıcıları da bu yönde hizmetler vermeye başlıyorlar. Buna örnek olarak Türk Telekom’un Wirofon’u örnek verilebilir. Geleceğin iletişim teknolojilerinde kablolara yer yok.
{pagebreak::Masaüstü bilgisayarlar}
Masaüstü bilgisayarlar
Masaüstü bilgisayarlar altın çağını artık geride bıraktı. PC pazarında artık dizüstü modeller hakim. Taşınabilirlik ve boyut, performanstan daha büyük önem kazandı. Bu sebeple, netbook satışları son dönemde patlama yaptı. Oyunlar için tasarlanmış dizüstüler ile masaüstü modeller arasındaki fark giderek kapanıyor.
Çok fazla yer kaplayan kasa, klavye, fare ve monitör yerine artık insanlar, yanında taşıyabilecekleri bilgisayarları tercih ediyorlar. Masaüstü PC’lerin yakın gelecekte dizüstü bilgisayarlar tarafından silineceğini söylersek, abartmış olmayız.
:: Bu listeye eklemek isteyeceğiniz ya da çıkarmak istediğiniz bir teknoloji var mı?
2.0 usb ile firewire arasında o kadar çok fark varki. özellikle DV kameradan görüntü atarken…
10. zor gibi.
Masaüstleri Kaybolmaz 1 Nevi daha çünkü oyun oynaamak bunlarda zevkli
Detaly bilgiler için teşekkürler. Ancak, masaüstü bilgisayarların yerine kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Özellikle de dizüstü bilgisayarlarda ısınmaya bağlı performans düşüklüğünün masaüstü bilgisayarlarla eşitleneceği zamana kadar. Paylaşım için teşekkürler…
ub 2.0 veya 3.0 yerine hdmi kablolar yerine alacak
Son sıradaki dediğiniz imkansız gibi birşey malesef. Her ne kadar Dizüstü bilgisayarlar yaygınlaşsa da masaüstü’nün performansını yakalaması çok zor.
Arkadaşlar daha birçok şeyin sonu geldi.Herşey daha hızlı interneti bekliyor.Bugünki GSM sitemleri bile şimdiden 3G ye yenildi.4G çıkınca ne olacak dersiniz televizyon,telefon,wifi,bluetoth,mp3 çalar,adsl,umts,wmda,kamera,fotoğraf makinası,hafıza kartı,flash bellek,usb,klavye,mouse,cd çalar,dvd,vs vs vs bu aletlerin hepsi internet üzerinden çalışabilir.Nasıl mı hemde çok kolay Wmax i duymayan varmı bu yeni nesil internet sağlayıcı sistemlerin öncüsüdür çok basit alt yapılarla cok geniş kapsama alnına sahip baz istasyonları ile hızlı ve kaliteli internet sağlar.dolayısıyle herşey mobil olabilir be depolama sistemlari işletim sistemleri vs vs internet üzerinde olabilir.Buda herşeyin küçülmesi ve ucuzlaması demetir.yani tüm dünya evinizdeki wifi nin daha gelişmişi olabilir.Siz sadece paradan haber verin çünkü bunların bir maliyeti var.Mevcut teknolojiler eskiyecek ve bunlar gelecek yeterki görecek ömrünüz olsun.Nasıl kalırsanız kalın teknolojisiz kalmayın emi arkadaşlar…