Çin’de keşfedilen büyük bir kafatası fosili yeni bir eski insan türü mü yoksa Denisovan mı? Bilim insanları uzun bir süredir bu konuyu tartışıyor. Bir grup araştırmacıya göre bu kafatası kayıp insan akrabalarından Denisovanlara ait olabilir. Ancak bir grup araştırmacı ise bu kafatasının Homo longi isimli yeni bir tür olarak sınıflandırılmasını istiyor. Homo longi Çince bir terimden türetildi ve ejderha anlamına geliyor.

Bununla birlikte bilim insanları keşfin mutlak çok önemli ve heyecan verici olduğunu söyledi. Ama soy ağacımıza yeni bir tür ekleme kararının erken olduğunu düşünüyorlar. Ekip, makalede çalışmanın ayrıntılarını aktardı.

İsrail’de yeni antik insan türü keşfedildi

İsrail’de yeni antik insan türü keşfedildi

Araştırmacılar İsrail'de antik insan türü keşfetti. Keşfedilen türle ilgili yetkililer çeşitli tahminlerde bulundu. İşte detaylar!

Eski insan türü fosili en az 146 bin yıllık

Araştırmacılar Harbin kafatasını 1930’larda Çin’in Heilongjiang eyaletindeki Harbin şehrinde keşfetti. Kafatasını ilk ortaya çıkaran adam onu bir kuyuya saklamıştı. Ancak ölüm döşeğinde yerini açıkladı. 2018’de kuyudan çıkardılar ve şimdi ilk kez analiz ettiler.

Harbin kafatası
Harbin kafatası. (Foto: Xijun Ni)

Harbin kafatası şimdiye kadar araştırmacıların bulduğu en büyük Homo kafatası. Araştırmacılar, kafatasının 146 bin ila 296 bin yıl önce yaklaşık 50 yaşında ölen bir adama ait olduğunu tahmin ediyor. Kafatası eski ve modern insanların özelliklerinin bir karışımına sahip. Örneğin, kalın kaş çıkıntıları var. Ancak yüzü modern bir insan yüzünden daha büyük. Bununla birlikte beyin büyüklüğü ise bize benziyor.

Kafatasının biçimi Doğu Asya’da kesinlikle farklı bir soy olduğunu gösteriyor. Neandertal ya da Homo sapiens değil. Bir olasılık Harbin fosilinin bir Denisovan olması. Bu soyu tükenmiş insan grubu ilk olarak on yıl önce Sibirya’daki Denisova mağarasında bulundu. Bir parmak kemiğindeki DNA‘dan bilim insanları onu Denisovan olarak tanımladı. Denisovalılar, Neandertallerle yakından ilişkiliydi ve yüz binlerce yıl Asya’da yaşadılar. Ayrıca H. sapiens ile çiftleşmişlerdi.

Eski insan türleri
Soldan sağa sırasıyla Jinniushan, Dali ve Harbin kafatasları. (Foto: Kai Geng)

Son yıllarda birkaç Denisova fosili buldular. Tibet Platosundaki Xiahe bölgesinde bulunan çene kemiği bunlardan biri. Bu kemiği bilim insanları en az 160 bin yıllık olarak tarihledi. Ancak Denisovan kafataslarının izini sürmek oldukça zor. Harbin kafatası şimdiye kadar bulunan en güçlü adaylardan biri olabilir. İşte bu yüzden ilk kez bir Denisovalı yüzünü daha açıkça görüyor olabiliriz.

Bilim ekibi, kafatasının Xiahe çene kemiği ile yakın ilişkili olduğunu buldu. Bu fosillerin her ikisi de büyük dişlere sahip. Araştırmacılar bu kafatasının hangi türe ait olduğunu bilmenin DNA analizi ile mümkün olduğunu belirtti. Ancak DNA araştırması yapmak pek de mümkün görünmüyor. Çünkü ejderha adam en az 146 bin yıl yaşında.