Hayatımıza ne kadar çok ekranın girdiğiniz farkında mıyız acaba? Teknolojinin hızlı gelişimi esnasında o kadar fazla cihaz hayatın vazgeçilmezi haline geldi ki tüketiciler bu değişimi sorgulamak yerine memnuniyetle kabullendiler.

Şüphesiz ki ekranlar, bu kullanıcı ve cihaz bütünleşmesi içinde en önemli bileşenleri oluşturuyor. Artık bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların ekranlarında neler yapabileceğimizi değil neleri yapamadığımız, bir elin parmakları sayısını geçmeyecek kadarıyla, sayabiliyoruz. Bu rakam her geçen gün azalıyor.

Videoyu Bilgisayardan Seyrediyoruz

Küresel Bilgi ve Ölçümleme firması Nielsen’in, gelecekteki eğilimlerini belirleyebilmek için gerçekleştirdiği, tüketicilerin farklı ekranlar ile olan ilişkisine dair raporu ilginç veriler içeriyor. İlk göze çarpan ise günlük hayatımızda bilgisayar ekranlarını artık televizyonla ekranlarından daha fazla kullanıyor olduğumuz.

56 farklı ülkeden 28 binden fazla katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre 2010 yılında tüketicilerin bir ay içinde bilgisayarda en az bir kez video seyretme oranı yüzde 86 iken bu rakam 2011 yılının son çeyreğinde yüzde 90’a yükselmiş durumda.

Aynı değer televizyon ekranlarında ise yüzde 90’lardan yüzde 83’lere gerilemiş gözüküyor. Başka bir değişle her geçen gün tüketiciler televizyon ekranlarından daha fazla bilgisayar ekranlarına yöneliyorlar. Aynı araştırmanın çarpıcı bir diğer yönü ise düşünüldüğünün aksine mobil cihazlarda ve tabletlerde video seyretme oranlarının çok daha düşük olması.

Katılımcıların sadece yüzde 21’i her gün cep telefonlarında video izlerlerken bu oran tabletler söz konusu olduğunda yüzde 4’lere kadar düşebiliyor. Farklı bir bakış açısıyla video içerik üreticilerinin televizyon ekranları kadar içeriklerinin internet üzerinden dağıtılmasına da önem vermesi gerektiğini söyleyebiliriz.

{pagebreak::iki} 

Akıllı Televizyonlar Yükselişte

Peki, kullanıcılar gelecek 12 ay içinde hangi ekranları satın almayı planlıyorlar? Aslında bu sorunun cevabı hali hazırda hangi tip ekranlara sahip oldukları ile doğrudan bağlantılı. Katılımcıların yüzde 57’si genişbant internet bağlantısına sahip masa üstü bilgisayar, yüzde 36’sı akıllı telefon, yüzde 35’i yüksek çözünürlüklü ekranlara sahipler.

Satın alınması en çok planlanan ürün ise yüksek çözünürlüklü, 3D destekli ve internete bağlanabilen ekranlar olarak tanımlanmış. Kısacası 2013 yılına adım attığımız günlerde okuyacağımız raporlarda 2012 yılı içinde akıllı televizyon satışlarında patlama yaşandığını görmeye hazır olmak lazım. Akıllı televizyon alım planlamasını ise akıllı telefonlar takip etmekte.

Aslında bir anlamda bu eğilimler üreticilerin de teknolojik planlarını belirleyen unsurların başında yer alıyor. Örneğin Samsung’un akıllı televizyon ve akıllı telefon üretimindeki yenilikçi ve seri ürünleri ardı ardına pazara sunması ve Galaxy S3 gibi ürün portföyündeki amiral gemisinin yüksek satış rakamları bu durumu doğruluyor.

Günün sonunda hayatımıza hangi tip yeni ekranların gireceğini zaman gösterecek ama görünen o ki bunları hayatımızın bir parçası yapmak için fazla zaman kaybetmiyor olacağız.

Bu yazı Ahmet Usta tarafından yazılmıştır. 

:: Sizin ekran tercihleriniz hangi yönde?