Güneş enerjisi, farklı yöntemlerle M.Ö 700 yılından beri kullanılıyor. Öyle ki, bazı savaşlarda gemilerin, dev aynalar üzerinden güneş ışığının yansıtılmasıyla yakıldığı biliniyor.

Ancak bugün bildiğimiz anlamıyla modern güneş enerjisi panellerinin icadı 1950’lere dayanıyor.

Ne var ki o günden bugüne dek güneş enerjisi panellerindeki etkinliğin arttırılması için yapılan çalışmalar çok cılız kaldı. 

Bilim insanlarının bu alana hiç ilgi göstermemesi ise, petrol şirketlerinin güneş enerjisi çalışmalarını engellemesiyle açıklanmaya çalışıldı.

Ancak o günler geride kalmış gibi görünüyor. Tesla gibi dev şirketler artık güneş enerjisini ucuz bir enerji kaynağı olarak pazarlamaya başlamışken, güneş enerjisi panellerinde de yeni gelişmeler yaşanıyor.

Bilim insanları yarış halinde

Bilim insanları şimdi Asia-Pacific Solar Research Conference’da, 16 cm2’lik standart güneş enerjisi panellerinde üretim etkinliğini %12.1’e çıkardıklarını açıkladılar.

Daha önceki rekor ise %12 idi. bu, panellere gelen güneş enerjisinin %12.1’inin elektrik enerjisine çevrilebilmesi anlamına geliyor.

2009 yılında 16 cm2’lik panellerin etkinlik oranının %3.9 olduğunu hatırlayacak olursak, yaşanan gelişme daha kolay anlaşılabilir.

Söz konusu etkinli oranı yükseldikçe, çok daha küçük panellerle, daha büyük cihazları çalıştırmak mümkün hale gelecek.

Güneş enerjisiyle çalışan otomobiller gerçek olabilir

Bu da, Elon Musk’ın hayalini kurduğu gibi, otomobillerin üzerine yerleştirilecek küçük panellerle, elektrikli otomobilleri neredeyse hiç şarj etmeden, yakıta hiç para harcamadan, sonsuza kadar sürebilmek anlamına geliyor.

Ya da evlerin çatısına monte edilecek panellerle, ömür boyu elektrik faturası ödemeden, tüm evi elektrikle ısıtmak, soğutmak ve çalıştırmak da mümkün.

Tüm bunların olabilmesi için de güneş enerjisi panellerinin daha yüksek üretim etkinliğine ulaşması gerekiyor.

:: Sizce, tamamen güneş enerjisiyle çalışan bir dünyayı ne zaman göreceğiz?