Yılbaşı zamlarından bu yana Türkiye’nin en büyük sıkıntısı haline gelen elektrik faturaları, cep yakmaya devam ediyor. Zaman zaman yapılan tüketim sınırı güncellemeleri ve tarife düzenlemeleri de duruma fayda etmeyince hükümet çözümü başka alanlarda buldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte alınan KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Ayrıca düşük tarife için tüketim sınırı da yükseltildi. İşte Elektrikteki KDV indirimi ve faturalara ekisi.
Elektrikteki KDV indirimi faturalara ne kadar etki edecek?
Bugün Ukrayna’da olan olayları konuşmak için kabine ile toplantı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık dört saat süren oturumun ardından kameraların karşısına geçti. Gündeme dair açıklamalarda bulunduktan sonra vatandaşların en çok merak ettiği meselelerden biri olan elektrik düzenlemesi ile ilgili müjdeyi verdi.
Bir süre önce duyurdukları elektrik düzenlemesini sonunda tamamladıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı, Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldüğünü açıkladı. Bu durum doğrudan faturalara etki edecekken, bir diğer indirim kalemi de tarifeden geldi.
Düşük tarife sınırında güncellemeye giden hükümet, günlük sınırı 8 kilovatsaate yükseltti. Böylelikle aylık sınır 240 kilovatsaate yükselirken, faturalardaki indirim de kaçınılmaz oldu. Buna göre, aylık elektrik faturalarındaki değişimin ortalama yüzde 10 ila 14 arasında olması bekleniyor. Esnaf ve küçük işletmeler için ise yüzde 25 indirim uygulanacak.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Elektrikteki KDV indirimi, faturaları eski haline döndürebilecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
%127 zam yap sonra %25 indirim baya iyi ha
Yapılanların, açtıkları yaraya merhem olacağını düşünmek saflık olur. %130 zam yap, sonra KDV %18den %8 e düşür. Bu, hiç bir işe yaramaz. Faturadaki her düşüş elbette tüketici için “indirimden öncekine göre” iyi denilebilir. Ama asla “iyi” değil. Ayrıca devlet, topladığı vergilerden indirim yapıyor. Dolayısıyla vergi gelirleri düşüyor. Yarın bir gün, maaşları ödeyemeyecek duruma düşebilir devlet. Elektrik üreticilerinin, yaptıkları zammı derhal geri almaları gerekir. Daha sonra, ülke koşullarını da göz önüne alarak, devlet yetkililerinin de bulunduğu bir masada makul bir zam oranı belirlenmeli, akabinde yüksek zamlı ödemeleri yapan abonelerle mahsuplaşılmalıdır.
(bkz. ölümü gösterip sıtmaya razı etmek)
Aracı şirketlerle değilde direk halk Ka devletin kendisi verse elektrigi daha iyi olmazmı
% 127 zam yapmışsın zaten, fatura inse ne olacak ki ? Verdiğin 240 Kw tı aşmamak mümkün mü ? Kışın doğalgazı olmayan ya da fatura yüksek gelecek diye kullanmayanla mecbur ısıtıcı acacak, açınca nasıl 240 Kw tutturacak ? Burada kademeleri fiyatı düzenlemek gerekiyor. Normal bir aile dikkatli kullansa bile en az 300 kw kullanıyor. Bu da 700-800 tl falan yapıyor; ee yüzde %10 düşersen, yine fahiş fiyat.
Hani; önce bindirim sonra indirim kampanyaları yasaktı?
%127 zam oranindan sonra indirimi lütuf gibi göstermek birtek bizim ulke için geçerli, yüksek zam yap baktın sesi çıkmıyor devam, baktın cok ses gelmeye başladı az bir indirim lütuf gibi gosteriliyor. Elektirik, su, doğal gaz gibi temel ihtiyaclar devlet kontrolünde olmalı özel şirketlerde degil.
Kombinin 24 saat boyunca çalışan elektrikli su pompası motoru saatte 80-100 watt elektrik harcıyor Kış mevsiminde kombinin yalnızca su pompası parçası günlük 2 – 2.5 kilovat, aylık 60 – 75 kilovat elektrik harcıyor. Dört mevsimde 24 saat boyunca çalışmak zorunda olan buzdolabı ve dondurucu da buna yakın harcıyor. Durmadan elektrikli eşyalar satın alıp sonra da istediğniz kadar tasarruf etmeye çalışın, faturada ikinci kademeden kurtulmak için yapmanız gereken tek çözüm, fişleri çekip evin dışına çıkmanız.