Lityum İyon piller, günümüz teknolojisinde önemli bir yere sahip. Akıllı telefonlardan elektrikli arabalara kadar yeniden şarj edilebilir her şeyde bu pil teknolojisi kullanılıyor. Tesla ile yeni bir yola giren elektrikli otomobiller, batarya dolumu ve menzil konusunda ise halen istenen seviyede değil. İşte yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli otomobil ve akıllı telefonlar için önemli bir atılım sağlayacak.
Samsung ve Tesla, sürücüsüz otomobiller için güçlerini birleştiriyor!
Akılı telefon sektöründe üst sıralara oynayan Samsung, sürücüsüz otomobiller için de yeni bir hamle yapma kararı aldı.Yeni batarya teknolojisi ile elektrikli otomobil menzilleri için önemli atılım
California San Diego Üniversitesi‘nde araştırma yapan Nanomühendisler, daha verimli bir batarya için lityom iyon pillerde kullanılan anotları değiştirdi. Piyasada yer alan lityom iyon pillerde silikon anotlar yerine grafit anotlar kullanılıyor. Slikon anotlar ise grafit temelli anotlara göre 10 kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahip. Yani silikon anotlar daha hızlı şarj ve daha uzun bir ömrü sunuyor. Peki ama neden tüm sektör grafit anot kullanıyor?
Silikon anotların en büyük sorunlarından birisi batarya dolumu ve boşalması sırasında genleşmeleri ya da büzüşmeleri. San Diego Üniversitesi araştırmacıları ise silikon anotların bu kısa sürede bozulma sorununa çözüm buldu. Buna göre Nanomühendisler bataryada sıvı elektrolit yerine sülfür bazlı katı bir elektrolit kullandı.
Ortaya çıkan sonuçlara göre, silikon anotlar bu yeni katı elektrolit sayesinde soruna neden olmadan ve bozulmadan elektrik yükünü taşımayı başarıyor. Bu önemli sınırın aşılmasıyla birlikte, lityum iyon pillerin daha hızlı bir şekilde dolacak. Elektrikli otomobillerin en büyük sorunlarından birisi de uzun şarj süreleri.
Araştırmacılar denemesi yaptığı yeni bataryaları 500 kere şarj edip boşalttı ve yüzde 80 kapasitede korumayı başardı. Bildiğiniz gibi lityum iyon piller sürekli kullanımda bir süre sonra kapasite kaybı yaşıyorlar.
Bu yeni batarya teknolojisi elektrikli otomobil modelleri için daha uzun pil ömrü de sağlayacak. Pillerin daha uzun bir sürede boşalmasını sağlayan silikon anotlar, menzillerin de artmasını sağlayacak. Araştırmacılar yayınladıkları raporda silikon anot ve katı elektrolitlerin enerji maliyetlerini de aşağı çektiğini açıkladı.
Elektrikli otomobil menzilleri şu anda genel olarak 400, 500 km seviyelerinde. Buna karşın Lucid Air Dream Edition ve Tesla Model S Long Range gibi uç örnekleri de unutmamak gerekiyor. Ancak bu yeni batarya teknolojisi, uzun menzil ve hızlı şarjın çok daha fazla modele taşınması açısından önemli bir gelişme.
Hadi hayırlısı. Bu teknoloji alır götürür. İnsanlık bir kez daha başaracak ve çağ atlayacak.
Ucuzlasa da bizde nasiplensek
Yil 2060 iphone halen ayni batarya kullaniyor ve hizli sarj desteklemiyor centik gitmemis halen ayni tasarim 😹
Bu teknolojiye ulaşmış bir araçta yan aynalar biraz sırıtmış gibi duruyor.Kaldı ki koskoca T.I.R larda bile estetik şekilli kameralar kullanılabiliyorken.Yakıştıramadım.🤔🧐