Elektrikli scooter konusu bir süredir Türkiye’nin de gündeminde yer alıyor. Kısa mesafe araçları olarak da bilinen bu araçlar, ulaşımı özellikle çok aktarmalı olarak kullanan kişilerin kurtarıcısı oluyor. Dünyada ve Türkiye’de popüler olan bu elektrikli scooter, herhangi bir yasal düzenlemeye tabii tutulmuyordu. Bir otomobil gibi mi değerlendirilmesi gerektiği ya da bisiklet gibi mi değerlendirilmesi gerektiği konuşulurken, Türkiye tarafından düzenleme geldi. İşte elektrikli scooter düzenlemesi ve detayları:
Elektrikli scooter düzenlemesi gelecek yıl geliyor!
Bazı kazaların yaşanması, park konusunda şikâyetlerin gelmesi derken bakanlık elektrikli scooter için devreye girdi. Elektrikli scooter için durumunun değerlendirildiği bir toplantı düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Türkiye’de paylaşımlı elektrikli scooter şirketleri de bu toplantıda yer aldı.
Elektrikli scooter için bir düzenleme geleceğinin sinyallerini geçenlerde almıştık. Şimdi ise kapsamlı bir düzenleme geleceğini toplantı sonrası Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberinde görüyoruz. Haberde yer aldığı kadarıyla bu araçların azami hızı saatte 18 km olacak.
Scooterlar otoyol, şehirler arası yollar ve azami hız sınırı 50 km/s olan yollarda kullanılamayacak. Yani scooterlara otomobil statüsü kazandırılmadı. Bunların yanında kask, dizlik, reflektör, ceket gibi koruyucu ekipmanlar teşvik edilecek. Aynı anda birden fazla kişinin de aracı kullanması yasak.
Mikro Hareketlilik Ortak Akıl Toplantısı olarak adlandıralan bu görüşmede, ortaya çıkan detaylar şu şekilde sıralanıyor:
-Elektrikli scooterların azami hızı saatte 18 km olacak.
-Bu araçlar, otoyol, şehirler arası yollar ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan kara yollarında kullanılamayacak.
-Elektrikli scooter kullananlarda 18 yaş sınırı aranacak. 16-18 yaş aralığındakilere ise M ve A1 ehliyetine sahip olmak koşulu ile izin verilecek.
-Birden fazla kişi elektrikli scooter kullanamayacak.
-Bu araçlarda kişisel eşya haricinde eşya/yük taşınamayacak.
-Bu araçların yayaları ve dezavantajlı grupları (engelli/yaşlı) tehlikeye sokmasına izin verilmeyecek.
-Elektrikli scooterların toplu taşıma araçları ile entegre olacak şekilde kullanımı sağlanacak.
-Kask, dizlik, reflektör, ceket gibi koruyucu ekipman kullanımı teşvik edilecek.
-Elektrikli scooterların belirli bölgelere yığılmasının önüne geçilecek.
-Kamu düzenini bozmayacak ve gürültü kirliliği oluşturmayacak şekilde kullanım sağlanacak.
Yukarıda sıralanan düzenlemelerin yanında bir de paylaşımla elektrikli scooter işini yapan şirketler için de belirlenen şartlar bulunuyor. Bu şartlara göre, Türkiye’de faaliyet izin belgesi almayan firma artık elektrikli scooter kiralaması yapamayacak. İzin belgesi almak içinse şirketlerin en az 500 bin TL sermayeye, en az iki bin elektrikli scootera ve internet sitesiyle birlikte mobil uygulamaya sahip olması gibi şartlar aranacak.
Çuf Çuf isimli yeni elektrikli scooter
Yerlilik orana yüzde 30 olan şirketlerde ise en az bin elektrikli scootera sahip olması şartı aranacak. Bunların yanı sıra, düzenleme ile paylaşımlı elektrikli scooter işletmelerinin tekelleşmesi, firmanın bir bölgede sahip olabileceği en fazla scooter sayısı ve yasaklı bölgeleri belirleme yetkisi UKOME veya İl Trafik Komisyonu’na veriliyor. Bu kapsamda, il nüfus kriterlerine göre, ”bölgenin nüfusu/250” toplam kapasitesini aşmayacak şekilde kullanım izni verilecek.
Üniversite ve havalimanı gibi yerlerde ve şehirler için alınacak izinler haricinde elektrikli scooter kullanımı serbest olacak ve bu araçların işletilebilmesine izin verilecek. Bunların yanında elektrikli scooter taslak yönetmeliğe, ”e-skuter” olarak girmiş bulunuyor. Düzenlemenin gelecek yıl uygulanması bekleniyor.
Söz konusu düzenlemenin yanında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da bir duyuru yaptı. TCDD’nin de elektrikli scooter geliştirdiğinin bilgisini paylaşan bakan bu elektrikli scooterın isminin ”Çuf Çuf” olduğunu aktardı. Araçlar ilk etapta istasyonlarda hizmet verecek. Söz konusu Çuf Çuf için TCDD’nin yerli girişimlerden hizmet satın aldığının altı çizildi.
Devlet bu düzenlerken düzer.
Herşey okey de Ehliyet nedir şimdi B ehliyetimle bu scooter kullanamaz mıyım çok saçma
Bunun da içine ettilerya daha birşey demiyorum…
Şu yeşil kuş logosunu görünce aklıma kiwi geliyor nedense ah eski günler
ehliyet alda vergi gelsin
Ne yani motor ehliyetim yok diye bunu kullanamayacak miyim SACMA!
16 -18 yas arasindaysaniz M ve A1 ehliyeti isiyorlar. yasiniz 18 uzerindeyse ehliyet istenmiyor. B ehliyetin varsa yasin 18 uzeri demektir. e.g
Bu düzenleme paylaşımlılar için bir düzenlemedir umarım;)
dk 0.6 tl çok pahallı
Düzen varken daha çok düzülen oluruz
yolun ortasına bağlayıp gidiyorlar. kaldırımlar da yürünmüyor.
Bu hükümeten ne bekliyorsun ki Scooter’ın ehliyetimi olur Allah aşkına ya. Bisiklet ondan daha hızlı gidiyor niye onun ehliyeti yok peki.
E-Scooter sahiplerinden neden vergi alınmıyor? O da elektrikli ve o kullandığı elektriğin üretilmesi için tesislerde doğaya zarar veriliyor!
Adam 1tiriyona daire satıyor 50 biñlirâya şatıñ diyor 950 binlirasınıkaçırıyor bünĺarönĺesinler sıkıyor çevre kiŕliyiyap maz bundan neistiyolrar bunateşfik esin ler éhĺiyet istemesinĺer 1 yaktı daha duyarlı
Sennederseñ imam bildiyini okur duyarlı topĺumlum olmadığı süreçte neden hava