Elektronik sigara kullanımının, normal sigara kullanımına kıyasla daha zararlı olup olmadığı tartışmaları devam ediyor. Elektronik sigara kullanımına yönelik yapılan yeni bir araştırmada ilginç sonuçlar elde edildi.

Bir kereden bir şey oluyor!

Bir kereden bir şey oluyor!

Sigara bağımlılığı konusunda yapılan araştırmalarda çok sık duyulan “bir kereden bir şey olmaz” açıklamasının yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Bir kere de olsa sigara içen kişilerin yaklaşık 3’te 1’i bir dönem de olsa sigara bağımlılığı yaşıyor.

Elektronik sigara (e-sigara) kullanımı

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre elektronik sigara kullanımı, kanser ve kalp krizi riskini artırıyor. 12 hafta süren testlerde, 10 yıllık “hafif” e-sigara eşdeğerine maruz bırakılan farelerin mesane, kalp ve akciğerlerinde DNA hasarı meydana geldi. Nikotinin yarattığı etki ile akciğer proteinlerinin kısıtlanmasının yanı sıra DNA onarımının da bozulduğu görüldü.

Testler, e-sigaraların zararlı olduğunu gösteriyor olsa da e-sigara kullanıcılarının vücut sıvılarında bulunan tütün nitrosaminlerinin (karsinojenler) normal sigara içenlerden yüzde 97 daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu yüzdenin bile sigara içmeyenler ile içenler arasında önemli bir fark oluşturduğu belirtiliyor.

Elektronik sigara

Araştırmacı Moon-shong Tang, geleneksel ve e-sigaradan hangisinin daha zararlı olup olmadığının henüz yapılan testlerle kesin olarak tespit edilemediğini söylüyor. Şimdilik, elde edilen bulgulara göre e-sigaralar, normal sigaralardan daha zararsız olabilir. Ancak bu sonucun e-sigaraların zararsız olduğu gibi yanlış bir algı oluşturmaması gerekiyor.

E-sigara kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?