Sigara bağımlılığı konusunda yapılan araştırmalarda çok sık duyulan “bir kereden bir şey olmaz” açıklamasının yanlış olduğu tespit edildi. Bir kere de olsa sigara içen kişilerin yaklaşık 3’te 1’i bir dönem de olsa sigara bağımlılığı yaşıyor.
Sigara bağımlılığı bir kerede olabiliyor
2000 ile 2016 yılları arasında anketler yapılarak ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan 215.000’den fazla denekten veriler toplandı. Küresel çapta yapılan bu araştırmaya göre deneme amaçlı da olsa hayatında bir kere bile sigara içenlerin yüzde 69’u sigara bağımlısı oluyor. Sigara içmeyi deneyen kişilerin yaklaşık 3’te 1’i hayatlarının bir döneminde periyodik olarak sigara kullanıyor.
Ancak elde edilen bir diğer verilerde ise İngiltere’de sigara içme sayılarında önemli bir azalma kaydedildi. 11-15 yaş aralığındakilerin sadece yüzde 19’unun sigara içmeyi denediği tespit edildi.
OECD’nin 2015 tarihli bir raporuna göre ülkemiz ise sigara tüketiminde dünyada 11. sırada yer alıyor. Son 10 yılda ise tüketimde yüzde 52’lik artış oldu.
Araştırma verileri, bu tip durumların genel kanının aksine “bir kereden bir şey olmaz” gibi tanımlamaların yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Sigaranın kimyasalların yanı sıra psikolojik etkiler ile de bağımlılık yapması bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.
Sigara kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dikkat cekilmesi gereken cok onemli bir konu. Sorumlu yaklasiminiz dolayisiyla tebrik ederim.
Genc arkadaslar genelde bu tabiri kullaniyorlar. Sonrada bir bakmissin bagimli olmuslar. Denemek icin iciyorum diye basladiklari sigarayi megerse tiryakilige ilk adim diye degerlendiriyorlar. Bunun icin ozellikle genclerin sigara alabilmeleri cok zorlastirilmalidir. Sigara ve alkol lobileri avrupada cok gucludurler mesela. Almanyada 16 yasinda alkol(bira) alabiliyor gencler, lakin sigaralarini 18 yasinda alabiliyorlar. Ingilterede durum biraz daha serttir. Ben heryerde yasi biraz daha yukseltirdim. Engelleyemezsin gene de lakin zorlastirirsin. Belki cok zor oldugu icin vazgecmeyi deneyenler olur.