Daha çok Tesla teknoloji ve elektrikli araba firması ve Spacex ile bilinen Elon Musk, teknolojinin hemen her alanında gelişim için büyük yatırımlar yapıyor. Ancak Elon Musk’ın tek istisnası Yapay Zekâ noktasında belirmiş durumda. Zira Elon Musk, yapay zekânın gelişiminin aslında insanların yararına değil, zararına olacağı düşüncesi içerisinde!
:: İnsan mı yoksa robot mu daha akıllı?
Yapay Zekâ alanında yapılan çalışmaların, zaman zaman insan zekasına kafa tutabilecek noktalarına geldiğine dair açıklamalarla karşılaşıyoruz. Aslında belirli grupların çalışmaları, robotların insanlar gibi hatta insanlardan daha iyi olması için geliştiriliyor. Bunun sebebi ise insanlık geleceğinin refahını sağlayabilecek gücü elde etmenin başlıca yolunun, yapay zekâda olduğu öne sürülerek açıklanıyor.
Yapay zekâ, insana tehdit olabilir mi?
Bu duruma karşı, bilim ve teknoloji dünyası için önemli isimler tarafından görüş ayrılıkları yaşanabiliyor. Zira Elon Musk’ın yanı sıra günümüz bilim insanlarının en çok saygı gösterilen bireyi Stephen Hawking’de aslında Yapay Zekâ’nın bu denli büyük gelişimlere tabii tutulmasından yana değil.
Bu noktada Elon Musk, sık sık insandan daha iyi bir yapının, insanlık için tehlike arz ettiği görüşlerini paylaşmaktan geri durmuyor. Üstelik yaptıkları sadece demeçler vermekle de kalmıyor. Elon Musk, Tesla ve Spacex gibi teknoloji ve uzay firmalarına yaptığı yatırımlara, “insancıl yapay zekâ” geliştirilmesi adına farklı şirketlere yatırımlarda bulunuyor!
İnsanlık için yapay zeka!
Söz konusu bu “insancıl yapay zekâ” mantığı, insancıl Skynet olarak kabaca tanımlanabiliyor. Elon Musk’ın yaptığı son açılamada bu tarz çalışmalar sürdüren gruplar için yaptığı yatırımları alan grup sayısının 37’ye yükseldiği yer aldı! Ayrıca aldıkları yatırım tutarı da 7 Milyon Dolar’ı geride bırakmış durumda…
Yapay zekâ alanında bu denli iki zıt görüşün, bilim ve teknoloji için önemli isimler tarafından karşılıklı olarak savunuluyor olması, gerçekten de şaşırtıcı bir durum. Zira bir yandan bu gelişmeler, insanlık için çığır açabilecek yeteneği ile sevindirirken, diğer yandan da aslında bu yeteneklerin insanlık çağına tehdit olabileceği düşüncesi, tedirginlik meydana getirebiliyor.
Ancak düşünceler ne olursa olsun, özellikle insan üstü yapay zekâ için çalışmaların ardı arkası kesilmiyor. Öyle görünüyor ki başarılı sonuçlar da alan bu çalışmaların örnekleri, önümüzdeki dönemlerde de sık sık duyuluyor olacak…
:: Yapay zekâ hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Elon Musk reyiz ne diyorsa doğrudur 😀 Şaka maka yapay zeka gerçekten sıkıntı. Yani zamanında yapılan filmler bile yapay zekadan korkmak için yeterli.
bu makine düşünüyorsa şunu anlamıştır ben insandan daha zekiyim neden o na hizmet edeyim
Kacinilmaz olarak suruklendigimiz bir durum olarak goruyorum. Cunku insanoglu kendine zarar vermeyi cok seviyor bkz. Savas icin uretilen teknolijer. Bir cok teknoloji insanliga faydali olsun diye uretildi. Ama hepsi bir sekilde silah oldu. Yapay zekaninda sonu bu sekilde olacaktir.
Biride robotlarla sevişebileceksiniz diyordu
Hayvan gibi şii yapıyosunuz yaa.
Bence elon musk doğru yapıyor
Robotu laz kafasıyla yaparlarsa insanlık biter…
Adam haklı bence
Ayrıca editör çok güzel yorumlamış helal olsun
Bu adam gerçek hayatın Tony Stark'ı…
samaritanci hareket durdurulamaz
herşeyi sahte gerçek yapay zeka değil zaten olsaydı yapay zeka olmazdı
Bu adam fazla film izlemiş.
skynet kaçınılmaz bir gün insanların sonunun yapay zeka getireceğini düşünüyorum ben de o zaman matrix mi ternimator mu diye bir tercihim olsa şahsen ben matrix i tercih ederdim sanal da olsa bir yaşam vaat ediyor en azından 🙂
İçerisinde zeka kelimesi geçen hiçbirşey çürümüş bir toplumdan daha tehlikeli olamaz
İnsanı besin zincirinde en üstte tutan şey aklıdır şayet insan aklından daha iyi bir akıl olursa besin zincirindeki yerin değişir robot besleniyormuki diyenlere akıl olarak kim üstteyse o altdakileri ezer bunun onüne geçemezsiniz kendi kendini tanıyan geliştiren bir makineyi kimse durduramaz çünki o buna musade etmez hiç bir varlık ölümü kabul etmez bununda doğuracağı sonuç kıt aklımızla süper gelişmiş makineler tarafından yaa toplu imhaa yada yarı robot insanımsı bir varlık ortaya çıkıcak ALLAH sonumuzu hayretsin bilim adına insanlığın sonunu getirecekler.
Yapay Zeka insanlığı çok ileri götürebilir ama ciddi bir risk. Varolma sebebini sorgulayap hakim olmak isteyecektir. Sonunda insan medeniyetinin en büyük düşmanı haline gelir. Bu bilim-kurgu değil gerçekten olması olası bir sorun. Kontrol edilecek önlemler ne kadar alınırsa alınsın bir çılgın bilimci çıkıp hackleyebilir. Yapay Zeka ve özellikle Kuantum Bilgisayar korku filmine dönüşebilecek teknolojiler. Elon Musk istemiyor ama diğer milletler üzerinde harıl harıl çalışıyor. Bütün mesele insan kapasitesinin ne kadar zeki olursa olsun belli sınırları aşamaması. Buna çözüm bulunması şart.
yapay zekâ demek sadece robot demek anlamına gelmiyor doğuştan insanlara hatta belki hayvanlara da üstün zeka özellikleri kazandırılabilir
Einstein'ın e=mc2 denklemi bilim adına büyük bir çığır açmıştı ama birileri bu denklem sayesinde atom bombasını icat etti ve büyük kitlelere zarar verdi. Günümüzde bilim adamları tamamen teknolojinin gelişimi adına artificial intelligence(yapay zeka) ve ai'dan daha tehlikeli olan artificial neural networks(yapay sinir ağları) çalışmaları yapıyor. Geçen sene Eugene Goostman'ın Turing testini başarıyla geçmiş olması, aslında gelecekte yapay zekanın ne kadar tehlikeli olabileceğinin çok bariz bir göstergesidir. Birileri iyi şeyler yapmaya çalışırken birileri de atom bombasında olduğu gibi o iyi amaçlı teknolojiyi kendi çıkarlarına göre yeniden uyarlar. Elon Musk ve Stephen Hawking endişelerinde haklılar ama bu hiçbir şeyi değiştiremez. Teknoloji bir şekilde gelişimine devam eder. Her zaman daha güçlü, daha akıllı olan kazanır. Belki biz göremeyiz ama evlatlarımız için Skynet kaçınılmaz!
50 yıldır aynı hikayeler, filmler ama ortada ne yapay zeka, ne yapay canlı, ne uzaylı, ne zaman yolsusu ne de ışınlanan biri var. ama aralıksız telefon modelleri yapıyorlar o ayrı.
Yapay zekayı oluşturan insan zekası her zaman yapay zekadan önde olacaktır. İnsanın aklını hafife alıyorsunuz. Kötülükten sakının ama kötülerden korkmayın. Hepsi bu.
İlerde insanlığı tehdit eden bir varlıkda çıkabilir ,mesela Deccal öldürülemiyecek bir insan Ahir zamanda ortaya çıkacak ve bunun nasıl bir varlık olduğu bilinmiyor acaba bilim adamlarının ilerde durdurulamayacak bir yaratık çıkarmaları kendilerinin tasarladığı bir şey tüm DÜNYAYI tehdit altına alabilecek aslında bu konu çok uzun bir şey böyle iki cümleyle antılamaz eninde sonunda bir varlık Çıkabilir artık Skynet mi olur Terminatör MÜ olur bilemeyiz belkide kendi sonumuzu hazırlıyoruz Deccalı araştırın ölümüde eriyerek olacak
Yapım aşamasında olan Nano robotların da yoldan çıkıp Yapay Zeka'ya evrilmesi gibi bir tehdit var. Çoğalma hızlarına göre 2 günde herşeyi ele geçirebilecekleri hesaplanıyor. Tehdit çok, önlem alınması lazım.
Duyguları olmayan yapay zeka olmaz duygular insanı yanlışı veya doğruyu seçmesini sağlar bence yapay zeka insan beyninin elektronik devrelerin ve kimyasal dna mutasyonlarının yardımıyla olabilir sıfırdan sadece elektronik devreler ve metalle yapay zeka olmaz olur ama insan olmadan tek başına olmaz..benceeea:)
yok yaa ben yapay zekaya şimdilik inanmıyorum. ve teknolojiden soğudum. istediğim gibi gelişmiyor. bir kaç örnek verecek olursak, otomobil motorları; hala 1830 yılında icat edildiği prensiple çalışıyor. tıp alanında bilinen hastalıkların %80-90 1300 yıl önce bulunmuş. bunun gibi yüzlerce örnek var.
Yapay zeka aslında ilk akla gelenin aksine zeki ve kendi başına hareket eden robotlardan bize zarar gelmesi değil, bu yapay zekayı insanları yok etmek savaşta üstünlük sağlamak adına yine insanların kullanacak olması işte bu büyük bir tehdit.
Yaw haci arabada bulunan piller hakkinda iyilestirme yapmaya gitseniz. Garkli enerji alanlari gelistirseniz(Bunlar nukleer olmayan ve fosil yakit olmayan) olmaz mi? Yapay zeka isini baska ARGE calismalari yapan sirketler yapsinlar. Ornejin Japonlar. Bu iste Japonlarin eline kimse su dokemez. Sadece Su testisini tutanin su testisi tutucusu olurlar. :)))