Yapay zekâ, hâlâ birçoğumuz için bilim kurgu filmleri için bir kategori olarak nitelendiriliyor. Hâlbuki yapay zekâ, aslında sezdirmeden kendini tüm yaşantımıza dâhil ediyor. Bunlarının yanında, laboratuvar ortamlarında ise yapay zekâya sahip yazılımlar, aslında sanıldığından çok daha güçlenmiş durumda!
Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl içerisinde, yapay zekâ noktasında bir kırılma noktası olarak ölçü alınan Turing testi aşılmıştı. Her ne kadar Turing testini geçen sanal çocuk, çok büyük oran ile başarı elde edemese de, onlarca yıldır ilk defa bu derecede gelişmiş bir yapay zekâ algoritmasıyla oluşturulmuş yazılımla karşılaşılmamıştı.
Çin, yapay zekâ konusunda zirveye oynuyor!
Şimdi ise adını birkaç yıldır hemen hemen her alanda duyurmaya başlayan Çin’den, büyük bir yapay zekâ atılımı geldi! Bu yazılımın uzun süredir tabii tutulduğu testlerin sonuçları ise, yapımcıları için dahi büyük başarı olarak nitelendirildi!
Yapay zekâya sahip olan yazılımlar, her çeşit testlere tabi tutuluyor. Bu testler arasında son olarak hepimizin insanların zekâ seviyesini ölçmesi ile aşina olduğu IQ testi yer aldı. Hatta söz konusu yapay zekâ bu teste katılmakla kalmayıp, insanlarla zekâ yarışına girecek dereceler elde etti!
Yapay zekâdan rekor IQ sonuçları!
Çinli bilim insanları oluşturdukları yapay zekâsını IQ testine soktular. Ayrıca bu teste, içlerinde Doktora düzeyine sahip bireylerinde oluşturduğu bir gurup gönüllü yer aldı. İnsanlarla IQ yarışına giren yapay zekâ ise, aldığı puanlar ile gene ortalamanın üzerinde yer almayı başarabildi! Yani söz konusu sanal birey, aslında bir grup nitelikli insanın IQ puan ortalamasının üzerine çıkabildi.
Yapay zekâ, insanı yendi!
Ancak yapılan açıklamada IQ testinin bazı kısıtlamalarla uygulandığı dile getiriliyor. Zira çeşitli hileli sorular hazırlayarak gayet tabii yapay zekâyı yanıltmak mümkün olabiliyor. Bu nedenle bir süre daha sezgisel kavram noktasında, yapay zekânın kat etmesi gereken yolu olduğu anlaşılıyor.
Diğer yandan Çinli sanal bireyin yazı ve konuşma testlerinde de şaşırtıcı derecede başarılı sonuçlar çıkarabildiği aktarılıyor. Öyle ki sizin karşılıklı konuşmanız veya yazışmanız sırasında, üzerinizde tıpkı bir gerçek insan izlenimi kazanmanız muhtemel…
Boynuz kulağı geçiyor mu?
Tüm bunların dışında, konu ile ilgili farklı komplo teorileri de bulunuyor. Bu teorilerin kesiştiği nokta ise bu tarz yapay zekâ ürünlerinin aslında insanlara, “akıllanması gerekenin teknoloji değil insan olduğu” düşüncesini bırakacak kadar gelişim kaydetmiş olması! Öyle ki bu gelişmiş yapının bulunduğu düşünülen(resmi açıklama yok) Tianhe-1A(2014 yılına kadar, dünyanın en güçlü işlem gücüne sahip Çinli bilgisayarının ismi) bilgisayarının, güvenlik için internete bağlanması önleniyor.
Günümüzde yavaş yavaş hayatımızda varlık gösteren Apple’ın Siri ve Microsoft’un da Cortana yazılımları, bu örneğe göre daha basit kalan birer yapay zekâ yazılım örneklerinden… Öyle görünüyor ki Turing testini geçen başlıca yapay zekâsının ardından edinilen tecrübe, insanları teknolojinin bir alt basamağına atmış olabilecek…
:: Yapay zekânın gelişimi ile ilgili sizler ne düşünüyorsunuz?
Çocukluğumuzun filmerindeki gibi makinelerin bizi ele geçirip kontrol edemeyeceğinden korkmaya başladım…
İnsanlığın geleceği ; Hibrit, Cyborg, Terminatör. Önce uzullar mekanikleşecek sonra organlar yapay olacak. Robotlaşacağız iyice.
Kardeşim yapay zekayı yapan kim yapanı bakmayacaksin yaptırani bakacaksin Allahın sanatı kim tahtik yapabilir sonsuzu yaratan Allaha Handulsun ki çok büyük şükürler olsun Allaha bizleri yarattığı için
İnsanlık ateşle oynuyor bu işin şakası yok.
Stephen Hawking "yapay zeka insanlığın sonu olur" diye boşune demiyor. Ama bu gezegene ne kadar yararımız dokunuyor o da tartışılır. Yani boynuz kulağı geçerse iyi de olabilir :)))
Kendine ogretileni yapiyor daha fazlasini degil!
Biz de oyle. Ne ogrendiysek onu biliriz ve yapariz. Istisnalara da dahi deriz.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Kendi kendine ogrenen sistemler de mevcut.
Kendi kendine ogrenmeyi kendiliginden ogrendiler diyosun
n
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Guzel yakaladin Boyle dusunmemistim.
Istedigi kadar akilli olsun, mutlaka onu yazan kisiler, cihaza karsi koyamayacagi bir sesli komut, sifre vb. yazacaklardir. Her ihtimali dusunmek lazim.
terminator gercek oluyor?
Yapay zekayı internetle buluşturun bakın bakalım birkaç yıl sonra neler oluyor
Yaratan her zaman yaradilandar üstündür o robot sadece zeka konusunda bizden iyi diğerlerinde değil
Bu konu hakkında birçok kişi "Allah'ın yarattığı insandan daha mükemmel bir şeyi insanlar yaratamaz" diyor. Sorarım size; insan, Allah'ın yaratabileceği en mükemmel şey mi? Değil. Allah'ın gücü ile mükemmelliğin sınırı olmaz. Ama bu demek değil ki insanlar, insandan daha mükemmel bir şey yaratamaz. Tabiki yaratabilir. Ve yapay zeka ileride bunun kanıtı olacak. Birçok kişi kullandığım yaratmak kelimesine de tepki gösterecektir; Allah yoktan yaratır, ister ve olur. İnsan ise Allah'ın yaratmış olduğunu kullanarak var olmayan şeyler yaratmayı çabalar. Tuğlaları birleştir, ev olsun…
Peki bunu yapan kim? Bir İNSAN 🙂
Peki bunu yapan kim? Bir İNSAN 🙂
İnsan budünyada mağaradevrinden bugünekadar yaşayabilme beceriveteçrübe edinmiştir vebukazanımlar insanı uzay çağınataşımıştır butür korkular bilinçaltı
Yapay zeka sürekli insana bağlıdır. Google bağlansa da googledaki bilgilerde insanlara ait sonuçta. Yani yapay zeka insansız ancak bir seviyeye gelebilir. Ve sürekli insana bağımlı varlığını sürdürür. Bunun neticesinde insanlar daha zekidir.