Günümüzde en çok ilgi gören internet tarayıcıları Internet Explorer, Firefox, Chrome ve Safari. Hız konusu başta olmak üzere çeşitli kategorilerde birbirleriyle sıkı bir rekabet halinde olan bu yazılımlar, eklenti destekleriyle de büyük dikkat çekiyorlar. (En İyi 5 İnternet Tarayıcısı)

 

 

 

Tarayıcıların ek donanımı olan bu eklentiler interneti daha kolay, anlaşılabilir ve güvenli bir yapıya dönüştürüyor.   Ancak saydığımız bu tarayıcılar için şu an yüzlerce eklenti mevcut. Peki internet kullanıcılarının bugünlerde en çok indirdiği ve kurulması gereken en önemli 10 eklenti hangileri?

{pagebreak::Girdiğiniz Site Güvenli mi?}

Web of Trust (WOT)

Web of Trust ya da bilinen ismiyle WOT, güvenlik üzerine hazırlanmış bir eklenti. Amacı, gireceğiniz sitenin ne kadar güvenilir olduğunu bildirmek. Örneğin Google’da bir arama yaptınız ve çıkan sitelerin zararlı olup olmadığı konusunda çekinceleriniz var. Bu noktada devreye giren eklenti yeşil (güvenli), sarı (dikkatli olunmalı) ve kırmızı (ziyaret edilmesi tavsiye edilmiyor) halkalarla kullanıcıları bilgilendiriyor.

 

#y3/4863793c8932fe99d65f66a341f07b25.flv#

 

Sitelerin oylamasını eklentiyi kullanan diğer kullanıcılar yapıyor. Özellikle internet alışverişleri için faydalı olan bu eklenti sayesinde, sahte siteler bir nebze olsun engellenebiliyor. Arama sonuçlarında çıkan halkanın üzerine geldiğinizde, site hakkında detaylı bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

{pagebreak::Tek Tıkla Çeviri Yapın}

Google Translate

Online çeviri, internet kullanıcılarının yabancı olmadığı bir servis. Ancak bir konu hakkında araştırma yaptığınız sırada hızlı ve pratik çeviri yapabilmek büyük önem taşıyor. Bu noktada ise devreye Google’ın çeviri servisi Google Translate (gTranslate) giriyor.

 

 

Her sitede üst kısımda beliren bilgi satırı ile siteyi istediğiniz dile çevirebilmeniz mümkün. Bu sayede site  bilmediğiniz bir dilde bile olsa, sayfanın tamamının tercümesi yapılabiliyor. Ancak sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, daha çok kelime bazlı çeviri yapan bu sistemler, her zaman birebir çeviri yapamayabiliyorlar. Servis ayrıca Google’ın tarayıcısı Chrome’da dahili olarak geliyor.

{pagebreak::Zahmetsiz Kopyalama}

AutoCopy

AutoCopy, gezdiğiniz sitedeki metni kolayca kopyalamanızı sağlıyor. Kopyalama işlemi için, sitede dolaşırken kopyalamak istediğiniz metni seçmeniz yeterli. Hiçbir tuş kombinasyonuna (Ctrl+C) gerek kalmadan kolay ve hızlı şekilde kopyalama yapabilmek mümkün.

 

 

Sadece metinleri kopyalayan eklenti, bilgisayar kullanırken pratik olmak isteyenler için birebir. Eklentinin tek eksiği, şu an sadece Chrome ve Firefox’da olması.

{pagebreak::Daha Dinamik GMail}

Better GMail

Google’ın e-posta hizmeti Gmail, birçok kullanıcının mail servisinde ilk tercihlerinden biri. Fakat kimi kullanıcılar için kolay kullanım anlamında yetersiz olan GMail için de bazı eksikleri giderecek bir eklenti yazılmış.

 

 

Eklenti okunmamış mail sayacı, dosya ekleme simgeleri, gereksiz özelliklerin kaldırılması, hiyerarşik menü yapısı gibi birçok özelliğin ilave edilmesini sağlıyor. 

{pagebreak::Paranız Cebinizde Kalsın}

 PriceBlink

PriceBlink, internetten alışveriş yapanlar için hazırlanmış bir eklenti. Genel özelliği, siz internette bir ürünü araştırırken, varsa(!) daha ucuz fiyatları bularak size bildirmek. Bu sayede paranızın bir kısmının cebinizde kalmasını sağlayan eklenti, gerek duyulmadığında otomatik olarak devredışı kalıyor.

 

#y3/6470a413e487235fa999054bb5c1d5bb.flv#

 

Eklentinin tek eksiği, ülkemizdeki popüler alışveriş sitelerini desteklememesi. Daha çok Amazon gibi yurtdışı merkezli alışveriş sitelerinde kıyaslamaya giden uygulama, indirim kuponu gibi kimi özel indirimler hakkında da bilgilendirme yapıyor.

{pagebreak::Bir Arkadaşa Bakıp Çıkacaktım}

BugMeNot

İnternette dolaşırken bir siteye girdiniz ve karşınıza içeriği görüntülemeniz için üye olmanız gerektiğini söyleyen bir uyarı çıktı. Siz de sadece bu bilgi için ne e-mail adresini vermek ne de üyelikle uğraşarak zaman kaybetmek istiyorsunuz. İşte BugMeNot tam da bu noktada yardımımıza koşuyor.

 

#y3/3e7e2aa91395eec769d37f990e764356.flv#

 

Üyelik isteyen sitedeyken, BugMeNot’un simgesine tıklayarak o site için deneyebileceğiniz hesaplara ulaşabiliyorsunuz. Ancak üyelik bilgileri tüm internet kullanıcılarının ortak kullanımına açık olduğu için, her zaman çalışan kullanıcı adı ve şifreye ulaşamayabilirsiniz. Dilerseniz bilgilerin çalışmadığını eklentide bildirerek o hesabın listeden kaldırılmasına yardımcı olabilirsiniz.

{pagebreak::Sekmeler Dert Olmasın}

Tab Cloud

Tab Cloud, isminden de anlaşılacağı gibi sekme ve yer imlerini kontrol altına almak için kullanılan bir eklenti. Oturumu kaydetme, yer imleri ve pencereleri simgesel gösterebilme ve diğer bir tarayıcıdan sekme ve yer imi senkronizasyonu başlıca özellikleri arasında yer alıyor.

 

 

Eklenti özellikle, şu an için senkronizasyon desteği olmayan Chrome kullanıcıları tarafından ilgi görüyor.

{pagebreak::Uzun Pil Ömrü}

FlashBlock

Flash içerikler, özellikle reklam anlamında web sitelerinin vazgeçemeyeceği bir konu. Fakat bu görsel içerikler kimi zaman özellikle küçük çocuklar için sakıncalı olabiliyor. Özellikle kelime bazlı reklam yayınlayan kimi siteler, farklı içeriklerde yüzlerce reklam barındırıyorlar.

 

 

Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için geliştirilen eklenti FlashBlock, sitelerdeki flash içerikleri izniniz olmadan görüntülemiyor. Dilerseniz bir liste oluşturarak, belirlediğiniz adreslerin engellemenin dışında kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında pil ömrüne önemli etkisi olan flash görselleri kapayarak, daha uzun batarya süresi elde etmeniz de mümkün.

{pagebreak::JavaScript’in Gücünü Yaşayın}

Greasemonkey – Greasemetal

Greasemonkey, birtakım JavaScript’ler ile tarayıcınıza adeta takla attırtan bir eklenti. Tek başına çok fazla bir etkisi olmayan bu eklenti, mevcut script’leri kullanmaya başladıkça en güçlü eklentiniz olabiliyor.

 

 

Web sayfalarına entegre edilen kodlarla daha iyi bir performans sağlayan eklentide, kendiniz de istediğiniz bir özellik için kod yazabilirsiniz. Asıl olarak Firefox için yazılan bu uygulama, Chrome’da dahili olarak mevcut.

{pagebreak::Şifre Yönetimi}

LastPass

Listenin 1 numarası, şifre güvenliğini sağlayan olmazsa olmaz eklentilerden biri. Yazılım, yetenekleriyle adeta kişisel bilgi yöneticisi görevini üstleniyor. Şifrenizi hatırlayarak sitelerde otomatik oturum açmanızı sağlıyor, adresinizi, kredi kartı numaranızı, telefon numaranızı, adresinizi hafızada tutarak herhangi bir siteye üye olurken otomatik olarak dolduruyor.

 

 

Özellikle zaman anlamında büyük kazanç sağlayan eklenti, kaydettiğiniz verileri güvenli bir şekilde saklıyor. Uygulamanın diğer bir güzel özelliği de, bu verileri farklı bilgisayarlara da güvenli olarak aktarması.

 

:: Siz hangi eklentileri kullanıyorsunuz? Okurlarımıza hangi eklentileri tavsiye edersiniz?