Mobil işletim sistemlerinin uygulama mağazaları, milyonlarca uygulama barındırıyor. Bunların arasında, yararlı uygulamalar kadar sahte ve zararlı yazılımlar da var. Bir çoğu da, gerçekleri kadar indirilen çakma uygulamalar. Peki, en çok indirilen çakma uygulamalar ve neler yaptıklarını merak ediyor musunuz? Cevabınız evet ise sizleri videomuza alalım.
En çok indirilen çakma uygulamalar!
En çok indirilen çakma uygulamaların liste başında WhatsApp geliyor. Uygulama mağazalarında birden fazla sahte WhatsApp uygulaması vardı. Bunların toplamı 6 milyona yakın indirilme sayısına ulaşmış durumda. Aralarından en dikkat çekeni ise yaklaşık 1.5 milyon defa indirilen, 4 yıldız üzeri derecelendirme alan ve binlerce yorum içeren WhatsApp uygulaması. Bu uygulama, kurulduğu cihazlarda mobil veri ve cihazın işlem gücünü kullanarak kripto para mining işlemi yaptırıyormuş. Uygulama ikonu ve geliştirici adı birebir aynı olduğu için milyonlarca cihaza indirilen bu uygulama artık yok!
Çakma klavye uygulaması olur mu?
Gerçekleri kadar indirilen çakma uygulamalar arasında, mobil işletim sistemlerinin en çok kullanılan klavye yazılımlarından biri olan SwiftKey yer alıyor. Bu uygulamanın sahtesi de, uygulama mağazalarından kaldırılmadan önce, ciddi sayıda indirilmiş ve çok sayıda telefona bulaşmış.
Bu uygulama, kurulduğu ve kullanıldığı telefonlardaki, bir keylogger yöntemi ile kopyalamaya başlıyor ve bu cihazlarda yazılan her şeyi kayıt altına alıyordu. Çakma Swiftkey uygulamasını kullanarak girilen hesap bilgileri, şifreler, telefon numaraları ve daha pek çok şey, artık başkalarının elinde!
Böyle VLC Player mı olur?
Hepimizin kullandığı VLC Player, uzun bir süredir mobil işletim sistemlerinde de yer alıyor. Bunu fırsat bilen birileri ise Media Player Classic ile VLC Player melezi sahte bir uygulama yazmış. Bu uygulama, bir virüs veya zararlı yazılım içermiyor.
Çakma VLC Player uygulaması, uygulama açık kaldığı sürece sayısız reklam gösterimi yapıyor. Bu uygulama ile dizi veya film izlendiğini düşünecek olursak, bu uygulamayı yapan kişilerin ne kadar para kazandığını tahmin etmek hiç de zor olmaz.
Bitcoin dünyasına sahte yazılım damgası!
Bitcoin ve kripto para işine ilgili kişilerin yakından bildiği Poloniex sitesinin, resmi bir uygulaması yok ama çakması var! Poloniex’in resmi uygulaması olduğu iddiasıyla uzun bir süre Google Play Store’da yer alan bu sahte uygulamaya kullanıcı hesaplarıyla giriş yapanların, hem hesap bilgileri hem de hesaplarında yer alan paralar gitti.
Sahte uygulamalar nasıl gerçek gibi oluyor?
Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Resmi uygulamanın birebir aynı görselini bulmak son derece kolay. Yapımcı isimlerinin aynı olması ise biraz daha detaylı bir iş. Geliştirici adına girilecek olan bilgi, Unicode ile yazılıyor. Yani, geliştirici adının sonuna, bizim göremeyeceğimiz renkte ekstra detay girilebiliyor ancak kodlardan dolayı görünmez oluyor. Bizim gördüğümüz kısım ise gerçek geliştirici adı izlenimi bırakıyor.
Bu iki kod, yayına verildiğinde WhatsApp Inc. olarak görünür ancak sağdakinde bizim göremediğimiz bir kaç karakter daha var. Yazıya fare ile çift tıkladığınızda, Inc yazısının sonundaki nokta işareti yerine bir iki karakter ileride kontrole alırsa, o yazının gerçek olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Uygulama mağazalarında doğrulanmış geliştiriciler, büyük markalar dışında uygulamaları indirmeden önce, kullanıcı yorumlarını da okumanızda fayda var.
google play de çok var çakma uygulama çoğu virüslü yada reklam cıkartıyor. bir tane fener uygulaması indirdim bir ara arama ekranında reklamlar çıkmaya çaşladı. el feneri ile arama ekranına nasıl ulaştı anlamadım.
Valla insan uygulama indirmeye korkuyor.Fetönün de peş peşe tane normal uygulama görünümlü programları piyasaya çıkıyor.En iyisi hiç indirmemek heralde.