Henüz yeni sayılabilecek bir sistem olduğundan öncelikle bir WebOS’un tam olarak ne anlama geldiğini ve ne iş yaptığını açıklayalım. WebOS’un açılımı Web Operating System yani İnternet Üzerindeki İşletim Sistemi. Çalışmak için sadece Internet Explorer ya da Firefox gibi bir internet tarayıcısına ihtiyaç duyan sanal bir işletim sistemi anlamına geliyor.

Henüz hiçbiri gerçekten gelişimini tamamlamış olmasa da kullanıcıya dosyalarını yükleyip saklayabilmesi için büyük bir alanın yanında ofis programlarından sohbet programlarına, kişisel hazırlanmış takvimlerden ajandalara kadar geniş bir program arşivi sunuyor.

En güzel yanı ise bunların hepsinin sizin isteğinize göre düzenlenip öyle kaydedilmesi ve sonraki erişiminizde aynı şekilde karşınıza çıkması.

Nereden başlamalı?

Öncelikle bu yazıda anlatılan sistemlerden birini beğenip seçtikten sonra beğendiğiniz WebOS’un internet sitesine girerek kayıt olmanız gerekiyor. Zaten sistemi sizin için kişiselleştiren de bu.

Daha sonra dilerseniz yardım dosyaları ve anlatımlardan ufak dersler alarak dilerseniz de zaten çok komplike olmayan arayüzleri karıştırarak sistemi bir keşfe çıkmanız sizin için iyi olacaktır. Ancak maalesef bu WebOS’ların hiçbirinde henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor. Bu nedenle temel düzeyde de olsa İngilizce bilgisi şart. Umarız Pardus‘un da web üzerinden kullanılabilen bir versiyonu çıkar.

İşte rastgele bir sıralamayla size tanıtacağımız WebOS’lar:

1) Craythur
Bu, belki de listemizdeki en şık WebOS‘u. Güzel seçilmiş bir arkaplan ve Vista’nın Aero’suna benzer şeffaf pencere kenarları dikkat çekici. Ancak maalesef kendisinin, makyajı kadar iyi olduğunu söylemek zor. İçinde bulundurduğu programlar için henüz beta bile denemez.

En kötü yönü ise pek çok şeyin İspanyolca’dan İngilizce’ye tercüme edilmemiş olması. Yani bu WebOS’u kullanmak için İngilizce bilginiz bile yeterli olmayabilir.

Bu, henüz çok yeni bir WebOS olduğundan, şimdilik bunu sadece aklınızda tutup sırf güzel görünümü nedeniyle bir kaç ay sonra tekrar dönüp gelişimini kontrol etmenizi tavsiye edebilirim.

Bilgi için: www.craythur.com

2) Desktoptwo

Desktoptwo
, kesinlikle işini ciddiye alan bir işletim sistemi platformu. Flash tabanlı bu sistem size neredeyse bir işletim sisteminden de fazlasını sunmaya hazır.

Ofis programları, MP3 çalar, MSN Messenger, e-posta programı gibi kişisel ihtiyaçların yanısıra bir sosyalleşme platformu olarak da çalışan Desktoptwo size üyeliğinizle birlikte bir blog sayfası, e-posta adresi, diğer Desktoptwo kullanıcılarının da okuyabileceği bir mesaj panosu gibi pek çok özellik sunmakta. 1gb alanı da size ücretsiz olarak sunarak yüklediğiniz dosyalarınıza her yerden erişimi mümkün kılıyor.

Tek dezavantajı Flash uygulamasından dolayı zaman zaman yavaşlığını hissettirmesi olan Desktoptwo, kesinlikle göz ardı edilemeyecek bir seçenek.

Bilgi için: www.desktoptwo.com

3) EyeOS
Bu WebOS’u diğerlerinden ayıran en büyük özellik; indirilebilir kodları sayesinde kendi Web sunucunuza kurup kendi belirlediğiniz büyüklükte bir alanda çalışıp kendi seçtiğiniz sunucunun hızıyla işlem yapabilmenize olanak sağlaması.

Web sunucunuzda 10 GB’lık bir alana sahipseniz, hayli rahatsınız anlamına geliyor. Elbet de bu, sadece bir seçenek. Web sitesi sahibi olmayanlar da EyeOS’un ana sayfasından üyeliklerini alıp işletim sistemlerini direkt olarak kullanmaya başlayabilir.

Çok fazla özelliğe sahip olmayan bu sistem, yine de temel ofis programları, hesap makinesi, takvim, ajanda gibi basit ihtiyaçlara karşılık verebiliyor. Bilgisayarınızdaki dosyaları sanal sisteminize atmanız için de bir yükleyici program bulunmakta.

Bilgi için: www.eyeos.org

4) Glide

Glide
, şu an mevcut WebOS’lar içinde kendisine en çok güvenen sistem olduğunu, ücretsiz üyeliğinin yanında ayrıca 149.95$’a kadar çıkan ekstra alanlı üyelik seçenekleriyle kanıtlıyor. Ancak bu, fahiş fiyatları neye dayanarak kullanıcılara teklif ettiklerini anlamak zor.

Zira Glide ile neredeyse aynı hizmetleri (hatta daha fazlasını) sunmakta olan ücretsiz rakipleri var. Flash tabanlı olan Glide‘ın ilk kullanımları, Windows işletim sistemine alışmış olanlara biraz karışık gelebilir.

Tamamen ayrı bir konsept yaratmaya çalışırken işin suyunu çıkardıkları hissi zaman zaman kaçınılmaz oluyor. Ücretsiz üyeliğinde 1 GB alan sunan Glide‘da diğer ciddi rakipleri gibi temel ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabilecek düzeyde bir WebOS.

Bilgi için: www.glidedigital.com

5) Goowy
Yine bir Flash tabanlı sanal işletim sistemi olan Goowy, diğer WebOS’lardaki Flash yavaşlığını çok daha az hissettiriyor. Yine de inanılmaz hızlı denemez ancak bir Web uygulamasından bekleyebileceğiniz, belki de mümkün olan en iyi servisleri size veriyor.

En güzel özelliklerinden biri; sistemin içinde çalıştırdığınız bütün programları aynı pencerenin içinde toplaması olan Goowy, diğer işletim sistemlerinde oluşan pop-up kirliliğini de engellemiş oluyor.

 

İçinde açılan pencereleri oradan oraya hareket ettirmeniz ve kendinize rahat bir çalışma alanı hazırlamanız da mümkün. Çok başarılı bir RSS okuyucusu da barındıran Goowy’nin bütün temel programlara ekstra olarak yazım hatası kontrol edip düzeltme (maalesef sadece İngilizce) ve spam filtresi gibi özellikleri de bulunuyor. Şimdilik bu listenin en başarılı programı olarak Goowy’i gösterebiliriz.

Bilgi için: www.goowy.com

6) Orca

Orca
, aynı zamanda linux sürümü de olan bir sanal işletim sistemi. Ancak ilginçtir ki; açık kaynak kodunu destekler görünümde olan bu sistem sadece Internet Explorer kullanıcılarını hedef seçmiş. Firefox ve Opera gibi kullanımı giderek yaygınlaşan internet tarayıcılarını henüz desteklemiyor.

Yine de programı geliştiren ekip çok daha iyi bir sürümle yakında kullanıcılarını memnun edeceklerini iddia ediyor. Şimdilik içindeki pek çok program, size sıkıntılı anlar yaşatabilir. Bu nedenle Orca’nın sonraki sürümünü beklemenizi tavsiye ederiz. Ümit veren bir WebOS

Bilgi için: www.orcaa.com

7) Purefect
Purefect, gözü Windows’a alışkın olaların hiç zorlanmayacakları bir sistem. İkonlarına kadar taklit edilmiş olması, Windows kullanıcılarının kendilerini evinde hissetmesini sağlayıyor. Tabii bunun ne kadar iyi bir şey olduğu, sizin zevkinize göre değişir, şahsen bizim çok da hoşumuza gitmedi.

Şimdilik içinde dosya tarayıcısı, hafıza oyunu, hesap makinesi vb. türünde çok temel ve çok az program barındırıyor. Programlama hatalarından dolayı zaman zaman başka kullanıcıların dosyalarını görmeniz de mümkün olabiliyor.

Bu, başkalarının da sizin dosyalarınızı gördüğü anlamına gelebilir. Biraz daha gelişmesini beklemek belki de en iyisi…

Bilgi için: purefect.klorofil.org

8) SSOE

SSOE,
programcıları tarafından “henüz sadece %10’u geliştirildi” diye açık sözlülükle kullanıcıya sunulan tek platform. SSOE’yi kullandıkça programcılarının ne kadar açık sözlü olduğunu daha iyi anlıyorsunuz.

Henüz sadece bir demo kullanıyormuş hissi yaratan sistem, dev ikonları ve ilginç pencere kenarlarıyla göz zevkine de pek hitap etmiyor. Şimdilik tıkladığınız pek çok ikonun işlevsel bile olmadığı bu sistem bir kaç ay sonra yeniden gözden geçirilebilir.

Bilgi için: giffard.dynalias.net

9) XinDESK
Henüz deneme sürümü bile olmayan bu WebOS adayını sadece geliştiricilerin yazdığı bir blog’dan takip edebiliyoruz. Ancak anlatılanlar o kadar heyecan verici ki, XinDESK de bu listeye girmeye hak kazandı.

Mesela geliştiricilerin iddiasına göre en düşük bilgili bilgisayar kullanıcısı tarafından bile rahatça kullanılabilecek olan XinDESK, aynı zamanda açık bir platform olarak hazırlanmış yani bütün programcıların da XinDESK için program geliştirmesi mümkün olacakmış.

Bir diğer iddia ise; XinDESK için hazırlanmış tüm programlar, Windows’un da bütün versiyonlarında çalışabilecekmiş. Tabii bunun tam tersini yapsalar daha da iyi olurdu ama buna da şükretmek lazım.

Kesinlikle takip etmeye ve ilk çıktığı gün denenmeye değer bir sistem gibi gözüküyor.

Bilgi için: www.xindex.com

10) YouOS
Listeyi WebOS’ların yıldızıyla bitiriyoruz. En işlevseli olmasa da adından en çok bahsedilen sanal işletim sistemi, şimdilik YouOS. Geliştiricileri henüz alpha sürümü diyerek mütevazılık yapıyor olsa da, listenin en başarılı platformlarından biri.

Pencereleri istediğiniz yere sürükleyebilmek, istediğiniz boyutlarda çalışabilmek büyük rahatlık sağlıyor. İçinde barındırdığı hiçbir programa başarısız denemez, ancak elbette daha geliştirilebilir. Sohbet programlarından RSS okuyuculara kadar hemen hemen herşey düşünülmüş.

YouOS’un en büyük dezavantajı ondan daha iyi tasarıma sahip rakiplerinin olması.

Bilgi için: www.youos.com

Editörün yorumu

Bu listede kullanmaya değecek olan ya da ümit veren 10 WebOS’un kısa incelemerini yaptık. Ancak unutulmamalı ki WebOS, henüz çok yeni bir kavram ve halen geliştirilmeye de devam ediliyor.

Önümüzdeki günlerde burada övgüyle bahsettiğimiz bir platform, kendini mahvedebileceği gibi bunun tam tersi bir durum da söz konusu olabilir. Şimdilik en iyi hizmeti sunan 3 sistem Desktoptwo, Goowy ve YouOS gibi görünüyor.

Ancak diğerlerini de arada sırada kontrol etmekte fayda var. Çünkü bu yarış, her an kızışıp çok radikal değişiklikleri de beraberinde getirebilir.

Yazar: Güçlü Aydoğdu
SDN – http://shiftdelete.net