Teknolojinin ne kadar ilerlediğinin en büyük kanıtlarından bir tanesi de sanal gerçeklik gözlükleri oluyor. Kullanıcıyı çağın ötesine taşıyan bu gözlükler son zamanlarda birbirinden farklı modellerlve özelliklerle karşımıza çıkıyor. Peki, şu ana kadarki en iyi sanal gerçeklik gözlükleri hangileri? İşte sizler için hazırladığımız en iyi sanal gerçeklik gözlükleri!
En iyi sanal gerçeklik gözlükleri
Akıllı cihazlar her geçen gün daha farklı özelliklerle ve tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Son teknolojinin en popüler ürünlerinden biri de sanal gerçeklik gözlükleri. Söz konusu gözlükler, evinizde otururken sizleri istediğiniz yere ışınlayabiliyor. Bunun yanı sıra izlediğiniz filmin veya oynadığınız oyunun içinde gibi hissetmenizi sağlayabiliyor.
Tüm bunlarla birlikte son zamanlarda oldukça farklı sanal gerçeklik gözlükleri karşımıza çıkıyor. Bu gözlükler ise sahip olduğu özelliklerle ve tasarımlarla hemen hemen her kullanıcıya hitap etmeyi başarıyor. Peki, en iyi sanal gerçeklik (VR) gözlükleri hangileri?
Apple, ABD ordusuna AR gözlük üreten şirketi satın aldı!
Meta Quest 2
Meta Quest 2, ekran çözünürlüğü ve yenileme hızı bakımından birçok VR başlığıyla uyumlu. Bununla birlikte Meta’nın sanal gerçeklik gözlüğü oldukça büyük ve bağımsız bir oyun kitaplığına sahip. Ek olarak kablosuz olarak bir PC’ye bağlanabiliyor. Bu sayede SteamVR oyunlarını da çalıştırmak mümkün oluyor.
Fitness için hareket izleme ve yerleşik el izleme gibi yenilikçi özelliklerle Meta’nın bütçeye uygun gözlüğü, geliştirilmiş olarak piyasaya sürüldü. Göz başına 1832×1920 piksele sahip sanal gerçeklik gözlüğü 120Hz olarak yer alıyor.
Sony PlayStation VR2
2022’de tanıtılan Sony PlayStation VR2, en iyi gözlükler listesinde yer alıyor. Sony bu gözlükte göz başına 2000×2040 piksel çözünürlük desteği ekliyor. Toplam çözünürlük ise 4000×2040 olarak ifade ediliyor. Bununla birlikte bir önceki nesilde olduğu gibi 120Hz yenileme hızı da ürünün görüntü özellikleri arasında yer alıyor.
Tüm bunlara ek olarak 110 derecelik bir görüş açısı ile sunuluyor. Cihazın görüntüleme yöntemi ise OLED olarak ifade ediliyor. Göz takibi için kızılötesi kameraya sahip olan PS VR2, gözlük ve kontrol cihazı takibi için ise dört adet gömülü kameraya sahip. Gözlük, teknik özelliklerinin yanı sıra şık tasarımıyla da dikkat çekiyor.
Valve Index
Sanal gerçeklik gözlükleri arasında oldukça iddialı olan Valve Index, 2880×1600 çözünürlüğe sahip. Gözlüğün yenileme hızı ise 144Hz ile yer alıyor. Cihaz, alan takip sisteminin dışında el hareketlerini de oldukça iyi bir şekilde takip ediyor. Bu sayede her hareketinizi algılayan bu cihaz gecikmeleri en aza indiriyor.
Gözlüğün sunduğu görüş açısı ise 130 derece olarak belirtiliyor. Tüm bunların yanı sıra Valve Index’in bağımsız çalışmadığını da belirtmek gerekiyor. Ancak tabii ki SteamVR desteğiyle yüzlerce oyuna ulaşmak mümkün oluyor. Ayrıca üründe altı adet takip kamerası da var.
HTC Vive Cosmos Elite
HTC Vive Cosmos Elite modeli, şirketin 2020 yılında çıkarmış olduğu bir sanal gerçeklik gözlüğü. LCD paneli ile göz başına 1440×1700 piksel çözünürlük sunan cihazın toplan çözünürlüğü 2880×1700 piksel olarak ifade ediliyor. Bununla birlikte 110 derece görüş açısı ve 90Hz ekran yenileme hızı da görüntü özellikleri arasında.
Bunlarla birlikte gözlüğün bilgisayar ile kullanım için de uygun olduğu belirtiliyor. SteamVR ve Viveport ile uyumlu çalışan sanal gerçeklik gözlüğünün çift el kullanımlı bir kumanda tipi de var. Baş ve el takibi için dört adet kameraya sahip olan cihaz altı eksende harekete imkân sağlıyor. Ek olarak dahili hoparlör ve mikrofon desteği de yer alıyor.
HP Reverb G2
En iyi sanal gerçeklik gözlükleri arasında yer alan modellerden biri de HP Reverb G2 oluyor. LCD görüntü desteği sağlayan cihazda göz başına 2160×2160 piksel bulunuyor. Toplam çözünürlük ise 4320×2160 olarak ifade ediliyor.
Gözlüğün yenileme hızı ise 90Hz şeklinde yer alıyor. Bununla birlikte lens mesafesi ve göz bebeği mesafesini de ayarlamak mümkün. Cihazın sunduğu görüş açısı da 114 derece olarak belirtiliyor. HP Reverb G2’de hareket takibi için altı eksen ve dört takip kamerası var. Ek olarak 3D ses, dahili mikrofon hoparlör ve kullanım desteği de yer alıyor.
HTC Vive Focus Plus
Sanal gerçeklik gözlüğü listesinde yer alan bir diğer model ise HTC Vive Focus Plus oluyor. Diğer modellerinden farklı olarak Vive Focus Plus, bağımsız çalışma desteğine sahip. Ürünün görüntü sağladığı panel tipi ise AMOLED olarak yer alıyor. Toplam çözünürlük değeri ise 2880×1600 olarak ifade ediliyor. Ayrıca gözlüğün görüntü yansıtma desteği de var.
Ürünü bilgisayar veya bağımsız bir şekilde çalıştırmak mümkün. Snapdragon 835 çip setine sahip olan cihazda Kryo 280 ve Adreno 540 GPU yer alıyor. 32 GB depolama alanı ve 4 GB bellek kapasitesi olduğunu da belirtmek gerekiyor.
kullandığım VR gözlüğü her en iyi VR listesi gibi burada da 1. Sırada görmek beni gururlandırdı
Pico 4 ü unutmuşsunuz editör bey, ben kullaniyorum meta quest 2 ye on basar bu arada
Bende Meta Quest2, Meta Quest Pro, HTC vive Focus ve Pico4 var.
Öncelikle, HTC focus hem çözünürlük, hem fiyat politikası hemde yazılım desteği olarak en sonda. Oyunlar filan çok basit ve noktaları sayıyorsunuz.
Meta quest2 gayet iyi, uygulama yönünden zengin ve çözünürlük tatmin edici. Sadece Quest2 başlık olarak biraz ağır ve yüzde bir süre sonra yorgunluğa neden oluyor. Ben ayrıca parçalar alarak sorunu düzelttim.
Meta Quest2 pro daha gelişmiş ve daha hafif. Görüntü çok daha net. Ancak halen göz takibi gibi eksiklikleri var.
Pico4, Quest2 gibi hatta Pro gibi hafif. Ancak yazılımlara ulaşmak ve almak pek kolay değil. Youtube360 gibi ücretsiz kısımlarda yararlanabilirsiniz. Ama oyun almak nedense çok problemli.
Sonucta en iyi seçim Meta Quest3 çıkıncaya kadar Quest2 yada 2 kat daha pahalı olan Quest2 pro. Açıkçası Ouest2 rahatça yeter ve müthiş oyunlara sahip.
Saygılar.