Son dönemin yükselen trendleri arasında yerini alan elektrikli otomobiller gelecekte kendi enerjisini kendi başına üretebilecek. Goodyear adlı otomobil lastiği üreticisinin yeni çalışması sayesinde tekerlekler yolculuk esnasında sürtünmeden ve hareketten oluşan ısıyı bünyesine hapsedecek, bunu kullanılabilir enerjiye çevirecek.
Bu sayede elektrikli otomobilin ihtiyaç duyduğu enerjinin belli bir kısmı siz yolculuk ederken otomatik olarak sağlanmış olacak. Şimdilik teori üzerinden ilerleyen projede oluşan ısı, tekerlek ile bütünleşik olan üstün güvenlikli bataryaya aktarılacak ve burada enerjiye dönüşecek.
:: Yerli Otomobil Enerjisini Güneşten Alıyor
Kısaca BHO3 adıyla anılan otomobil lastiği iki farklı şekilde çalışabilecek. Bir tanesi az önce de bahsettiğimiz gibi tekerlekle bütünleşik olan
termoelelektrik materyallerin ısıyı alıp bataryaya hapsetmesiyle gerçek olacak. Diğer yöntemde ise piezoelektrik kurallarına uygun olarak elektrik ve ısı baskılanarak enerjiye dönüşecek.
Bu teknolojinin Goodyear adlı markanın tasarım ekibi tarafından geliştirildiği ve tam anlamıyla gerçeğe taşınıp taşınmayacağının da belli olmadığını ekleyelim.
:: Böylesi bir teknoloji gerçek olabilir mi?
istesek de istemesek de elektrikli araclar gelisiyor ve yayiliyor. umarim sarj ve batarya teknolojisi hizla gelisir.
evet günümüz lpg ve benzinli araçların sorunları bitmiyor masrafları yolda klamalar stoop eden araçlar bataryalı araçlarda bu sorunlar hiç biri olmayacak ama şarj süreleri çok uzun gitmesi lazım soğuktan ve aşırı sıcaklardan umarım fazla etkilenmez bataryalar
Boşa harcanan (ısıya dönüşen) enerjinin bir kısmını kullanılabilir halde depolayacak. Yani arabanın bütünü açısından enerji tasarrufu. Ama yukarıda yazdığınıza bakın " kendi enerjisini kendi başına üretebilecek. " demişsiniz. Kaliteniz eski halinizi ozletiyor.
Aslında günümüz teknolojisiyle bile yakıtsız araç üretmek mümkün ama petgrolün babaları buna müsaade etmez .