Uzun süredir bilgisayar kullanıyorsanız, donanım teknolojisinin ne kadar hızlı geliştiğini az çok biliyorsunuzdur. Bundan sadece birkaç sene önceki bilgisayarlarla, günümüzdekileri karşılaştırdığımızda aradaki uçurumu büyüklüğü, gelişimin hızını ortaya koyuyor. (Eski cihazları ne yapmalı?)

Hele ki çok eskilerden kalma bilgisayarlarınız varsa, artık hiçbir işe yaramayacağını düşünebilirsiniz. Ancak, 300 MHz’lik Pentium II işlemcili bir bilgisayarla bile hala yapabileceğiniz şeyler var. Eski bilgisayarınızı çöpe atmadan önce, bu yazımızı mutlaka okuyun. Sonra pişman olabilirsiniz.

{pagebreak::Müzik seti yerine PC}

Müzik seti yerine PC

Eski bilgisayarınızı çok kolay bir şekilde bir çoklu ortam oynatıcısı olarak kullanabilirsiniz. Pentium 200 ve üzeri tüm sistemler Winamp’i rahatlıkla çalıştırabiliyor.

Bilgisayarınızı bir ses sistemine ve televizyona bağlayarak, salonunuzda müzik seti olarak kullanabilirsiniz.

Bunun için ihtiyacınız olan şey sadece ses ve görüntü bağlantı kabloları. Ayrıca eski bilgisayarınızdaki sabit diskin kapasitesi küçükse, daha geniş bir tanesiyle değiştirebilirsiniz.

{pagebreak::Multiplayer}

Multiplayer

Bir evde iki adet bilgisayar olması demek, bunlarla bir yerel ağ oluşturabileceğiniz anlamına geliyor. Bu ağ ile yapabileceğiniz birçok şey var. Bunlardan biri de birden fazla kişiye oyun oynamak.

Eğer eski oyunları seviyorsanız, ömrünü tamamladığını düşündüğünüz bilgisayarınıza bunları yükleyip oynayabilir, evdeki diğer bilgisayar üzerinden de evdekilerle karşılıklı maçlar yapabilirsiniz.

Bunu yapmanın zor yanı eski sistemlerde de çalışabilecek oyunları bulabilmek. Sizlere DOOM 95’i önerebiliriz. Oyun 486DX sistemlerde bile sorunsuz çalışıyor. DOOM 95’i ftp.idsoftware.com adresinden ücretsiz edinebilirsiniz.

{pagebreak::Linux’u deneyin}

Linux’u deneyin

Eskimiş bilgisayarınız büyük ihtimalle Windows’un son sürümlerini çalıştıramayacaktır. Öte yandan, bu bilgisayarla Linux dağıtımlarından bazılarını rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Daha önceleri Linux’u denemek isteyip de cesaret edemediyseniz, eski bilgisayarınızla bunu rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Düşük seviye sistemler için sizlere Debian ve Mandrake’yi önerebiliriz. Debian, çok düşük sistemlerde bile çalışırken, Mandrake 300 MHz’ten düşük hızdaki sistemlerde biraz zorlanabiliyor.

{pagebreak::Sunucuya dönüştürün}

Sunucuya dönüştürün

Eğer eski bilgisayarınızın tek sorunu günümüze göre yavaş kalmasıysa onu evinizde bir sunucu olarak kullanabilirsiniz.

İsterseniz yazıcı, isterseniz dosya sunucusu yapıp değerlendirdiğiniz eski bilgisayarınızla aynı zamanda güç tasarrufu da yapabilirsiniz.

Örneğin birden fazla bilgisayara bağlı, birden fazla yazıcınız varsa, tüm bu yazıcıları eski bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Böylece çıktı almak istediğinizde tek bir bilgisayarın açık kalması yeterli olacaktır. Kurduğunuz yerel ağ üzerinden eski bilgisayara bağlanıp, çıktı alabilirsiniz.

Öte yandan, bu cihazı bir yedekleme ve depolama merkezi olarak da kullanmanız mümkün. Arşivlediğiniz müzik, oyun ya da film dosyalarını bu eski bilgisayara atıp, istediğiniz zaman yerel ağ üzerinden ulaşabilirsiniz. Böylece hem yedekleme yapmış olursunuz, hem de kullandığınız sistemde kapasite açılmış olur.

{pagebreak::Bağışlayın}

Bağışlayın

Bilgisayarınızı önceki sayfalarda anlattığımız şekilde kullanmak istemiyorsanız, belki de çok daha faydalı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Günümüzde okullarda yeterli sayıda bilgisayar bulunmuyor. Hatta birçok okulda, öğrencilerin ulaşabildiği tek bir bilgisayar bile yok.

Eski bilgisayarınız düzgün çalışıyorsa onu bir okula, öğrencilerin kullanması için bağışlayabilirsiniz. Düşük seviye bir sistem de olsa, çocukların bilgisayarla tanışması için yeterli özelliklere sahip olacaktır.

{pagebreak::Donanım öğrenin}

Donanım öğrenin

Bilgisayar kasasının içinde ne var ne yok merak ediyorsanız ve kullandığınız bilgisayarda deneme yapmaktan korkuyorsanız, eski bilgisayarınız sizin için çok iyi bir eğitim alanı olabilir.

İşlemci, RAM, ekran kartı nereye takılıyor, anakart kasaya nasıl monte ediliyor, hangi kablo nereye bağlanıyor merak ediyorsanız, eski bilgisayarınızın içini açarak bunları öğrenebilir, kendiniz takıp çıkararak donanımların nasıl yerleştirildiğini görebilirsiniz.

Böylece ileride yeni bir ekran kartı ya da işlemci aldığınızda, onu başkasına taktırmak zorunda kalmamış olursunuz.

{pagebreak::Parçalayıp satın}

Parçalayıp satın

Eski bilgisayarınızın, eski parçalarını kim alır diye düşünmeyin. Günümüzde iş yerlerinde kullanılan bilgisayarların çok üst seviye ve yeni oldukları söylenemez.

İş yerlerinde ya da benzer yerlerde kullanılan bilgisayarlarda bozulan bir parça olduğunda, bu eski parçalardan bulmak kolay değildir.

Bu durumda kalanlara yardım etmek için, eski bilgisayarınızın parçalarını internet üzerindeki satış sitelerinde yayınlayın. Günün birinde o parçalara ihtiyacı olan biri mutlaka çıkacaktır.

:: Eski bilgisayarınızı ne yaptınız?