Allye Energy adındaki bir girişim, herkesin düşündüğü ama kimsenin pek cesaret etmediği bir iş yaptı. Jaguar Land Rover ile iş birliği yaparak eski elektrikli araç bataryalarını yeniden kullanıma kazandırmaya başladı. Bu projeyle, eski bataryalar yeni bir enerji depolama sistemi olan Allye Max batarya enerji depolama sistemine (BESS) dönüştürülüyor.
Eski elektrikli araç bataryalarına ikinci bir şans! Yeniden kullanıma kazandırıyor
Bu projede, Range Rover ve Range Rover Sport araçlarından alınan yedi eski plug-in-hybrid-elektrikli araç (PHEV) batarya paketi kullanılıyor. Zamanla kapasitesi yüzde 80’in altına düşen eski elektrikli araç bataryaları, araçlar için yeterli olmasa da enerji depolama sistemlerinde hala uzun süre kullanılabiliyor. BESS, inşaat sahalarındaki altyapı ve aletlere, taşınabilir ofis treylerlerine ve mini ekskavatörlere güç sağlamak için kullanılabiliyor.
Jaguar Land Rover’a göre, ortalama bir dizel jeneratör saatte 16 litre yakıt tüketiyor ve bu da günlük 129 bin 12 kg CO2 salınımına eşdeğer. BESS kullanımıyla, JLR Mühendislik ekibi yılda 1.000 saatten fazla test yaparak 15 bin 494 kg CO2 tasarrufu sağlayacak. Bu, bir yolcunun Londra’dan New York’a yedi kez gidiş-dönüş uçuş yapmasına eşdeğer.
JLR sürdürülebilir sanayi operasyonları direktörü Reuben Chorley, bu projenin döngüsel tedarik zinciri hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir adım olduğunu belirtiyor. İkinci hayat batarya projeleri, JLR’nin 2039 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşmasında kritik rol oynuyor.
Allye Energy ve Jaguar Land Rover’ın bu iş birliği, çevre için gerçekten büyük bir kazanım. Eski araç bataryalarının çöplüklerde son bulmasını engelleyerek, bu değerli malzemelerin ömrünü uzatıyor. Benzer projelerle, B2U Storage Solutions eski Honda ve Nissan elektrikli araç bataryalarını Kaliforniya’nın elektrik şebekesi için güneş enerjisini depolamakta kullanıyor.
Nissan da eski Leaf bataryalarını acil durum güç kaynakları olarak kullanıyor. Eski Lamborghini çalışanlarının kurduğu bir girişim ise eski elektrikli araç bataryalarını farklı amaçlarla enerji depolama için kullanıyor.
Özet olarak, eski bataryalara yeni bir hayat kazandıran bu tür projeler, sürdürülebilir enerji çözümleri ve çevre koruma açısından son derece önemli. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Ülkemizde ancak bir 10 yıl sonra bu bataryalar boşa çıkacaktır..
çöpe atmayıp değerlendirmek çok güzel bir şey. bu tür araç bataryaları güneş enerji sistemlerinde değerlendirilebilir.
Sanayi teknoloji diye diye dünyayı bozdular. Sözüm ona medeniyetmiş. İnsanın yaptığı bu yeniliklerin hiç biri insana faydalı değil. Dip toplamda uzun vadede hepsinin insan zarar verdiğini biliyoruz. Televizyon bile zararlı. İnsanoğlu var olan düzene uyucak ve paylaşacak. Başka hiç bir şey yapmasına gerek yok. Gerisi zaten onun için hazırlanmış. Daha güzelini yapacam diye bozdular dünyayı. Kibirden başka bir şey değil bu.
Çok mantıklı. Hali hazırda offgrid sistemlerde normal kullanıma cevap veremeyen, kapasitesi azalmış aküleri sadece aydınlatma amaçlı kullanıma ayırıyoruz. En az bir yıl, bazen iki yıl kadar daha kullanılabiliyor.
Ağır yükte voltajı düşüp sistemin kapanmasına sebep olan piller hafif yükte çok daha fazla hizmet verebiliyorlar.
Biz bu mantıkla elektrikli bisikletlerin kronik probleproblemlerinden birine çözüm üzerinde çalıştık. Normal şartlarda 5-6 ayda ömrü biten aküler projemizde 1,5 yılı geçti. Hala yüzde yüze yakın performansta çalışıyor.
Projemiz 6. Uluslararası Türk Fünyası Bilim Şenliği’nde dünya birincisi oldu.