HERA radyo teleskobu, sadece uzak mesafeler bakmakla kalmayıp, geçmişe ışık tutuyor. Işık sabit bir hızda yol aldığından, bir nesne ile aramızdaki mesafeyi ışık hızına bölerek, ışığın bize ne kadar sürede ulaşacağını hesaplayabiliriz. Yani, 10 milyar ışık yılı uzaktaki bir yıldıza bakarsak, o yıldızı 10 milyar yıl önce olduğu gibi görürüz. Güneş şu an ikiye bölünse, dolayı bunu 8 dakika sonra görürüz.
HERA ile evrenin geçmişi
HERA, 240 antenden oluşuyor ve 5,8 milyon dolarlık hibe ile 110 antenlik ek büyüme yapılarak toplamda 350 antene ulaşacak. Her anten yaklaşık 14 metrelik bir şehir otobüsü büyüklüğünde. Tamamlanmış teleskop dizinin yan yana konulmasıyla 57.000 metrekarelik alan kaplanacak. Teleskop dizininin tamamının 2019 yılının eylül ayına kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Teleskop dizininin genişletilmesiyle evrenin geçmişine daha da yakın olacağız. HERA kullanan ekibin asıl amacı, büyük nesnelere bakmak ve evrenin başlangıcından itibaren bu nesnelerin çevrelerini nasıl etkilediğini belirlemek. Bu, evrenin zaman çizgisinin eksiksiz bir resminin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu cisimler ve çevreleri arasındaki etkileşim, evrenin nasıl bir araya geldiğini ve en eski gök cisimlerini nasıl şekillendirdiğini de açığa çıkarabilir.
HERA, hidrojen atomlarından yayılan ışığın dalga boyunu alacak şekilde ayarlandı. Hidrojenin iyonizasyonunu haritalayabilmek, bilim adamlarına bu sürecin ne kadar sürdüğünü ve bu reyonize hidrojen alanlarının ne kadar büyük olduğunu gösterecek. Daha sonra HERA teleskobundan elde edilen veriler ile James Webb teleskobu verileri birbirine bağlanacak.
Evrenin hikayesini tam olarak öğrenmek kolay değil. Ancak uzay gözlemindeki her yeni gelişme, bizleri tam biyografiyi anlamaya daha da yakınlaştırıyor.
:: Siz bu gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sizin Türkçe ben çok beğenmek var.
Hidrojen?
Çok mantıklı valla var ya bu araştırmalar tam da heyecanlandıran cinsten keşke bu bölümü okusaydım diyorum bazen ama Türkiye şartları… Yemedi açıkçası
Bilim dünyası adına oldukça heyecan verici bir gelişme. Merakla bekliyoruz
Biz daha dunyamizi tam anlayamadik, uzayi nereden anlayacagiz. Ama ugrasiyorlar bilim insanlari ugrassinlar tabii kii. Onda bir sakinca yok. Onlarin da bir sekilde ekmegini kazanmasi gerek. Fakat birsey bulmak umuduyla ugrasmasinlar bence. Cunku uyaz anlasilamaz elementlerle doludur. Ayni matematikteki sonsuz sayisi gibi.
ya adamlar astro fiziğin kitabını yazmışlar daha dünkü bebe buraya yorum atıyor.
Evrenin 13 milyar milyon sen bu parayı naptın?
Bunu hep hayal etmişimdir
Yani kısaca az sonra ışık hızından dolayı ne olacağız belli değil. Hayatınızı yaşayın
Kelime eksikleri cumle hatalari vs biraz daha ozen gostermelisiniz kanaatimce
Güneşi sadece 6 sn sonraki halini görüyoruz
Çok yazmışsınız güzel, ama ben anlamadı şey bi.
Google translate terk. 13 milyar öncesi 12.999.999 ediyor!
. Yani, 10 milyar ışık yılı uzaktaki bir yıldıza bakarsak, o yıldızı 10 milyar yıl önce olduğu gibi görürüz.'' DENMİŞ HABERDE.
işte bunu millete anlatamıyorum. ışık yılı demek ışığın 1 yılda aldığı mesafe demektir. eğer bir yıldız bize 1 milyon ışık yılı uzaktaysa biz onun 1 milyon yıl önceki halini görürüz. o an yıldız yok olsa bile, ancak 1 milyon yıl sonra haberimiz olabilir 🙂
Valla cok ilginç. O yildizin bilgisi ,goruntusu bize uzun yillar sonra geliyor olabilir ama aslinda olay simdi oluyor. Nasil gecmisi görüntüledik diyorlar. "..Şu mesafedeki yıldızın anlik görüntüsünü aktarmayı basardik" demek daha mantıklı degil mi..Istanbuldaki adamin kars a kamera kurup olan biteni aktarmasi gibi yani
100 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldıza güçlü teleskop gönderilerek dünyanın 100 yıl öncesini görebiliriz.
"Evrenin 13 milyar öncesi görüntülenecek!"
– Ne kadar hızla gidiyorsun?
+ 30
– 30 ne?
+ hız
Yazar belirtmeyi unutmuş; bu Hera teleskobu Keçiören belediyesi tarafından Yozgat'a inşa edildi.
dünya o kadar eski değil kafirlerbir11!!! hepiniz yanacaksınızbir11!!! isa cCc
pi sayısı da sonsuzdur. ancak bir formülü var 😉