Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri, ABD’deki Bitcoin madencilik operasyonlarına güç sağlamak için doğalgaz kullanmaya başladı. Bu, kripto madenciliğinin elektrik harcamalarından dolayı iklim krizine olan katkılarını azaltabilir.
Doğalgaz ile kripto madenciliği yapmak mümkün mü?
Proof-of-work kullanan Bitcoin madenciliği, enerji ihtiyacı nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor ve hükümetler dahil birçok kuruluş tarafından çevreye zararlı olarak görülüyor. Ancak ExxonMobil, artık doğal gazı kullanarak kripto para birimi madenciliği operasyonlarına güç veren bir program başlattı.
Exxon Mobil geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Crusoe Energy Systems ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak doğalgaz destekli kripto para madenciliği programı başlattı. Enerji devi Exxon tarafından sürdürülecek olan bu deney, daha önce kripto endüstrisinde test edilmemiş bir gazdan kar elde etmeyi amaçlıyor.
Pilot program, sunuculara güç sağlayan mobil jeneratörleri çalıştırmak için ABD/Kanada sınırındaki Williston Havzası’nda yer alan petrol kuyusunun doğalgazını kullanıyor.
Kripto madenciliği programını Ocak 2021’den bu yana devam ettirdiğini söyleyen Exxon, boru hattı sıkıntısı nedeniyle ayda 510 bin metreküp gazı yakmak yerine bu madende kullanıyor. Petrol devi Alaska, Nijerya, Arjantin, Guyana ve Almanya’da da benzer girişimleri düşünüyor.
Boru hattı sıkıntıları yüzünden yakılması mümkün olmayan doğalgazın boşa gitmesini engellemek isteyen Exxon, birçok kripto hayranını kendi tarafına çekmiş durumda. Gazla çalışan Bitcoin madenlerini destekleyenler, bu yaklaşımın yalnızca uzun vadeli değil aynı zamanda çevresel açıdan faydalı olduğunu düşünüyor.
Örneğin, CoinShares CEO’su Jean-Marie Mognetti, boşa giden doğalgazın karbon ayak izini azaltmak için madencilik yapılabileceğini ve hatta madencilik endüstrisi için negatif emisyon için yeterli olduğunu iddia etti.
Peki ya siz doğalgaz ile kripto madenciliği fikri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.