En popüler sosyal medya uygulamalarından biri olan Facebook, geçtiğimiz günlerde Şeffaflık Merkezini tanıtmıştı.
Facebook, Şeffaflık Merkezi‘nin şirket politikalarını yöneteceğini, nasıl ve ne zaman güncelleneceğini, uygulamadaki istenmeyen içeriği incelemek ve kaldırılmasını yönetmek için makine teknolojisinin yanı sıra insan gücünden de yararlanacağını belirtti.
Bu yılın ilk çeyreğine ait şeffaflık raporu Facebook tarafından paylaşıldı
Facebook bölüm başkan yardımcısı Guy Rosen, 2021’in ilk çeyreğinde Facebook tarafından yönetilen Topluluk Standartlarına Uygulama Raporunu açıkladı. Halkın popüler sosyal medya uygulamasında politikaları nasıl uyguladıklarını bilmesini sağlamak için Facebook’ta 12 ve Instagram’da 10 adet olma üzere toplamda 22 politika paylaştı.
Rosen, kullanıcıların maruz kaldığı zararlı içerik oranlarını da paylaştı. Buna göre hem Facebook hem de Instagram’da yüzde 0,03 ila yüzde 0,04 çıplaklık yer alırken; Facebook’ta yüzde 0,05 ila yüzde 0,06 nefret söylemi, şiddet ve sansürsüz içerikle karşılaşıldı. Facebook’ta, 2017’de yüzde 23,6 olan yüzde oranlarını bugüne düşürmeyi başarmalarındaki en büyük etkenin AI (yapay zeka) teknolojisi olduğunu dile getirdi.
Raporun devamında yaklaşık 8,8 milyon zorbalık, 9,8 milyon taciz içeriği ve 25,2 milyon nefret içeriğinin yılın ilk çeyreğinde Facebook’un önlem aldığı konuların başında geldiği belirtildi. Instagram’da ise önlem alınan başlıca konular arasında 5,5 milyon zorbalık içeriği, 324 bin 500 nefret içeriği ve 6,3 milyon taciz içeriği geliyor.
Pandemiye ilişkin yanlış bilgiler de incelenip kaldırıldı
Facebook ekibinden Mark Fiore ise, Facebook’ta sahtecilikle ilgili kaldırılan içerikler ve korsanlıkla ilgili adımların yer aldığı 2020’nin ikinci yarısından günümüze kadar ki kısmı içeren Fikri Mülkiyet Şeffaflığı raporunu paylaştı.
Fiore’ye göre, sahtecilikle ilgili tüm kaldırma işlemlerinin yüzde 99,7’si proaktifti. Yani herhangi biri tarafından bildirilmeden önce kaldırıldıkları anlamına geliyor. Bu sayı yüzdesi, yaklaşık 335 milyon adet şüpheli sahte içeriğin kaldırılmasını kapsıyor. Instagram için yaklaşık 2.5 milyon şüpheli içerik kaldırılırken, yapılan işlemlerin yüzde 82.8’i proaktifti.
Telif hakkı işlemlerine geldiğimizde ise Facebook’ta yaklaşık 10 milyon içerik kaldırılırken bu işlemlerin yüzde 78’inde yapay zekadan yararlanıldı. Instagram’da ise yaklaşık 2 milyon içerik kaldırılırken yapay zeka yüzde 59 oranında bu işlemlere yardımcı oldu.
Facebook Başkan Yardımcısı ve baş hukuk müşaviri yardımcısı Chris Sonderby, uygulamayla ilgili hükümet bilgileri raporunda, hükümetin kullanıcı verilerine yönelik taleplerinin 173 binden 191 bine yükseldiğini, bu da son altı ayda genel olarak yüzde 10’luk bir artış olduğunu dile getirdi
Kullanıcı verilerini toplamada önde gelen ülkeler arasında ise ABD, Hindistan, Almanya, Fransa, Brezilya ve Birleşik Krallık yer alıyor.