Popüler sosyal medya platformu Facebook, oldukça ses getirecek bir yasaklamaya imza attı. Yasaklama, ilerleyen zamanlarda platformun başına şeffaflık konusunda sıkıntı açabilir.
Facebook, platformda reklam şeffaflığını ve yanlış bilgileri araştıran akademisyenlerin kişisel hesaplarını yasakladı. Şirket grubun kullanıcı verilerini izinsiz araştırarak hizmet ilkelerini ihlal ettiğini söylerken akademisyenler, platformdaki sorunları ifşa ettikleri için susturulduklarını iddia etti.
Facebook akademisyenleri platformdan yasakladı
Facebook’taki siyasi reklamların kökenini ve yayılmasını incelemek için oluşturulan bir proje olan NYU Ad Observatory’nin bir parçası olan akademisyenler, Mayıs ayındaki bir blog yazısında amaçlarını siyasi reklamlar için kimlerin para ödediğini ve nasıl hedef alındıklarını ortaya çıkarmak olarak ifade etti. Facebook’un siyasi reklamları doğrulamadığı için platformda dezenformasyonun yayıldığı da araştırmanın konusuydu.
Araştırmacılar, çalışmalarına yardımcı olmak için kullanıcılara hangi siyasi reklamların gösterildiğine ve bu reklamların neden onlara hedeflendiğine ilişkin verileri otomatik olarak toplayan Ad Observer adlı tarayıcı eklentisi oluşturuldu. Web sitesine göre eklenti, kullanıcı adı, Facebook kimlik numarası ya da arkadaş listesi dahil olmak üzere kişisel olarak tanımlayıcı hiçbir bilgi toplamaz.
Ad Observer tarafından toplanılan veriler daha sona, bilgileri Facebook platformundaki eğilimleri ve sorunları ortaya çıkarmak için kullanılan araştırmacılara ve gazetecilere kamuya açık hale getiriliyor. Doğrudan bu çalışmadan çıkan hikayeler arasında Facebook’un bazı siyasi reklamlar için kim tarafından ödeme yaptığını ifşa etmemesi ve gelen yanlış bilgilerin ne kadar ilgi çekici olduğu yer alıyor.
Öte yandan konuyla hakkında açıklama yapan Facebook, ihtiyaç duydukları verileri doğrudan sağlayarak NYU araştırmacılarıyla tekrar tekrar çalışmayı teklif ettiğini ve daha önce grubu siteden yasaklayabileceğini söyledi.