İlk olarak Google’ın Loon projesi ile erişimi olmayan bölgelere internet bağlantısı sağlamaya yönelik çalışmaların ardından, bu ay içinde ABD’li Verizon şirketinin doğal afet sonrası iletişimin kesilmesi durumunda kullanılacak uçan baz istasyonu tanıtılmıştı.
Facebook havadan internet hizmetine yönelik güneş enerjisi ile çalışan sabit kanatlı drone Aquila projesinin yanında, bu sefer de döner kanatlı drone projesini duyurdu.
Facebook drone çözümleri
Facebook doğal afetlerde internet altyapının zarar görmesi durumunda araba büyüklüğündeki drone helikopter ile internet hizmeti sunmayı hedefliyor.
Tether-tenna adını verdiği drone helikopter, internet sağlanması gereken yerin 30-60 metre üzerinde uçarak fiber kablolardan aldığı sinyalleri wi-fi olarak yayınlayacak. Facebook’un “anlık-altyapı” adını verdiği yöntem sayesinde internet bağlantısı geri kazanılabilecek. Drone yere bağlı olarak kablolardan aldığı elektrik ile aylarca çalışabilecek.
Yael Maguire Facebook’un düzenlediği F8 konferansında “Teknolojinin geliştirilmesi tamamlandığında, acil internet bağlantısı gereken yerlere aylarca kesintisiz bağlantı sunabileceğiz. Bu sayede altyapı tamir olana kadar insanlar internetten kopuk şekilde beklemek zorunda kalmayacaklar.” şeklinde açıklama yaptı.
Ayrıca Aquila projesinin hayata geçmesi için on yıla ihtiyaç duyulduğu, kablosuz internet kapsama alanının genişletilmesine yönelik Terragraph projesinin devam ettiği açıklandı.
Facebook’un yere bağlı olarak kullanacağı bir balon yerine, neden bir helikopter drone seçtiği ise merak konusu. Projenin hayata geçmesi için biraz zaman gerektiği aşikar.
:: Projenin başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?
Helikopteri seçmesi'nin nedeni bir aksilikte daha rahat kumanday'la müdahele edebilinmesi için balon ise rüzgar,fırtına veya yağmur gibi olaylar'dan çok çabuk etkilene bilen ve yavaş hareket eden bir şey ayrıca kablosu koparsa uzaya kadar çıkar ve patlar!