StonyBrook Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi‘nden bilgisayar bilimcileri, depresyonda olan insanların tespit edilmesi adına, Facebook dilini kullanan bir algoritma icat ettiler.
Facebook paylaşımlarından depresyon teşhisi geliyor!
Uzun süren çalışmaların ardından sosyal medya paylaşımlarından kişilerin depresyonda olup olmadığını rahatlıkla, tespit edebilecek bir sistem geliştirildi.
Algoritmanın geliştirilmesi için bilim insanları depresyon teşhisi konulan bireylerin yapmış olduğu yaklaşık 520 bin Facebook paylaşımından yola çıktı.
Araştırma sırasında depresyonda olan kullanıcıların sıklıkla kullandığı kelimeler ve cümleler, yapmış olduğu Facebook paylaşımları üzerinden ayırt edildi.
Sıklıkla kullanılan kelimeler ve cümlelerde yola çıkan bilim insanları, kelime ve cümleleri 200 farklı konuya ayırdılar. Daha sonrasında ise, algoritmanın geliştirilmesi için depresyonda olan bir insanla, olmayan bir insanın Facebook paylaşımları karşı karşıya getirildi.
683 kişinin sosyal medya paylaşımlarının içeriğini ve sıklığını analiz eden algoritma bu kişiler arasında yer alan 114 kullanıcının geliştirilen depresyonda olduğunu tespit etti.
Bilim insanlarının geliştirdiği algoritma testten başarı ile geçti!
Daha önceden tıbbi olarak depresyon tanısı konulan kullanıcıların, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşımlarda kullandığı kelimelerden yola çıkan algoritma bahsi geçen kişileri rahatlıkla tespit ederek, testten başarı ile geçti.
Geliştirilen bu algoritma sistemi, duygusal, yalnızlık, düşmanlık gibi konulu paylaşımlarda ki kelimeleri ayırt ederek, kişinin resmi olarak depresyon teşhisi konulmadan önce üç aya kadar kişinin depresyonda olup olmadığı konusunda psikologlara yardımcı olabilecek.
Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen sosyal medya, böylece depresyonu tespit etmede de büyük rol oynayacak. Peki siz, bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum kısmından aktarabilirsiniz.
Demekki bana öldü teşhisi koyacaklar hiç bişey yapmıyorum 🤪