Geçtiğimiz günlerde yasalaşan Torba Yasa ile beraber, TİB’e geniş bir kapatma yetkisi tanınmıştı. Yasa gereği, TİB uygunsuz bulduğu içerikleri 4 saat içerisinde kaldırmayan siteleri kapatabiliyor. 

:: Yeni internet yasası neler getiriyor adlı makalemizden, yeni yasanın detaylarını öğrenebilirsiniz…

Türkiye, en kapsamlı kapatmayla karşı karşıya

Türkiye‘de aynı anda Twitter, Facebook ve YouTube’un kapatılma kararı daha önce verilmemişti. Şu an en kapsamlı kapatılma kararıyla karşı karşıyayız. 

TİB’in sitesinde bulunan erişim engelleme karar sorgulama ekranlarında henüz yayınlanmış bir karar gözükmüyor fakat bazı, internet servis sağlayıcıları kararı uygulamaya başladılar.

Kararın gerekçesi

Kararın gerekçesinde, Savcı Mehmet Selim Kiraz’a yapılan saldırıya ait fotoğrafların sosyal medyada ve çeşitli haber sitelerinde yayınlanmasına değiniliyor.

İlgili içerik kaldırma talebinin yapıldığı siteler arasında Twitter, YouTube ve Facebook dışında NTV ve internethaber.com gibi popüler haber siteleri de bulunuyor.

Kapatma kararı nasıl uygulanıyor?

Eğer bu videolar YouTube, Facebook ve Twitter’dan 4 saat içerisinde kaldırılmadığı sürece, engelleme kararı tamamen uygulamaya geçecek.

Güncellenen yasa ile beraber, 4 saat içerisinde kaldırılmayan içerikler için İnternet Servis Sağlayıcıları’na bildirim gidiyor ve ilgili sitelerin erişime engellenmesi gerçekleştirilebiliyor. 

4 saat içinde yanıt verilmezse ne olacak?

Türkiye’de resmi ofisleri bulunmayan Youtube, Twitter ve Facebook’un bu süre içerisinde yanıt vermesinin mümkün olmadığı ortada. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre; sosyal medya devleri, 4 saat içerisinde yanıt veremese de, mahkeme kararının ulaşmasının ardından, söz konusu içeriklerin silineceği ve uygulanan erişim engellemelerinin de ortadan kalkacağı belirtiliyor. 

Hangi ISS’ları yasakladı?

Turkcell Superonline ve TTNET’ten hizmet alanların YouTube ve Twitter’a giremedikleri, servis kullanılamıyor hataları aldıkları gelen bilgiler arasında. 

Dediğimiz gibi 4 saat içerisinde gerekli istekler yerine getirilmedi mi kapsamlı bir kapatmayla karşı karşıya kalacağız.

 

:: Facebook, YouTube ve Twitter’a gelen yasaklama kararı hakkında düşünceleriniz neler?